Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2018
İş Makinası - Yeni MST ekskavatörler Sakarya’da
Yeni MST ekskavatörler Sakarya’da

Sakarya’nın gerek ticari gerekse sosyal hayatında önemli bir etkinliğe sahip olan Sezerler Grup, madencilikten hazır beton ve hafriyata kadar geniş bir alanda sadece Marmara Bölgesi’nde değil, zemin güçlendirme çalışmaları çerçevesinde Türkiye genelinde faaliyet gösteriyor.

350 adedi bulan geniş makine ve araç parkında, yılların tecrübesiyle alanında önde gelen çeşitli markalara yer veren firmanın son tercihi MST oldu. Sezerler, 2 adet M644 Plus kazıcı yükleyici ile birlikte MST’nin yeni ekskavatör serisinin 30 tonluk M300LC modelini de parkına ekledi.

Firma yetkilisi Hayrettin Sezer ile bir araya gelerek faaliyetleri ve MST tecrübeleri üzerine konuştuk.

Bünyesinde birçok iş kolunu barındıran Sezerler Grup’un gelişim süreci nasıl oldu?
Sezerler Grup olarak ana temellerimiz rahmetli dedem Zeki Sezer’e ve 1960’lı yıllara dayanıyor. Kabzımallık ile başlayan faaliyet alanımız daha sonra nakliyeye kayıyor. 1988’de ise ilk iş makinesi ve bir kamyon alımı ile hafriyatçılığa başlanıyor. Makinelerin kıymetli olduğu 90’lı yıllarda Sakarya’da hafriyatçılık yapan kimse olmadığı için oldukça büyük iş hacmine ulaşılıyor. Bu iş kollarına ek olarak 1993’te ocakçılığa da başlanıyor. Bir sallama kepçe ve bir yapay elek ile tamamen manuel olarak kum üretimi yapılıyor. İşlerimiz büyüdükçe 2 sene sonra elek tesisi kuruluyor.

Aile büyüklerimizin aynı anda hem nakliye hem hafriyat hem madencilik sektöründe hummalı bir şekilde çalışarak kurduğu temeller üzerinde yükselen Sezerler Grup, günümüzde hafriyat başta olmak üzere maden, beton, peyzaj ve iş makinesi yetkili servisi gibi sektörlerde faaliyet gösteriyor. Tüm bu iş alanlarımız ile hafriyat yaparak başladığımız bir temel işini diğer sektördeki faaliyetlerimiz ile destekleyerek gerçekleştiriyoruz. Bir temele girdiğimizde sonuna kadar yapıp çıkıyoruz.

Madencilik ve beton sektöründeki faaliyetleriniz neler?
Madencilik faaliyetlerimiz Sakarya il sınırları içerisinde bulunan 5 adet kum ocağında gerçekleşiyor. Bu ocaklardan ikisi kum-çakıl maden ocağı, üç tanesi ise dolgu ocağıdır. Bu ocaklarımızın toplam kapasitesi, günlük ortalama 20 bin ton. Eleme tesisinde ise kapasitemiz günlük 5 bin ton. Ocaklarımızda ürettiğimiz malzemenin yüzde 50’sini kendi beton işlerimizde tüketiyoruz. Kalan yüzde 40’ı ise İstanbul’a gönderiyoruz ancak bu rakam yaz aylarında yüzde 60’ı buluyor. Biliyorsunuz ki Sakarya’nın kumu ve çakılı meşhurdur. Usta olanlar İstanbul’dan gelip buradan kum alırlar. Çünkü burada kirlilik oranı yüzde 0,1 ve çakılların mukavemeti dere çakılı olduğu için sağlam. Sakarya içerisinde ise ilçelere kadar uzanan yaygın bir kullanım ağımız var.

Üretilen dolgu malzemesini de Sakarya’da yapılan büyük projelerin temellerinde kullanıyoruz. 1. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikaların 3’te 2’sinin altyapısını ürettiğimiz hammaddemiz ile doldurduk. Çünkü hammaddemiz analiz sonuçlarına göre yüzde 98’e kadar sıkıştırılma payına sahip. Bu bölgedeki en büyük işimiz 300 bin metrekare alana sahip bir fabrika sahasıydı ve tam teşekküllü, test raporlarından da en iyi sonuçları almış güzel bir iş çıkardık. Sakarya 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde de çalıştığımız çok büyük firmalar oldu.

Beton santralimiz de yine Sakarya’da bulunuyor ve günlük 3 bin metreküplük kapasitesi var. Kendi bünyemizde zemin teknolojileri alanında fore kazık ve jet grout uygulamaları da gerçekleştiriyoruz. Fore kazık uygulamalarımız ile Bingöl’den Ankara’ya, Nevşehir’den Kayseri’ye hizmet verdik. Şu anda da Ankara’da 2 adet fore kazık makinemiz ve 2 tane de jet grout makinemiz var.

Şirket bünyesindeki araç ve personel sayınız nedir?
Şu anda araç parkımızın mevcudu 350. Bünyemizde 2 tondan 100 tona kadar geniş skalada 90’a yakın iş makinesi var. Kalan araçlar ise kamyon, mikser, tır ve çekici. Asıl iş kolumuz hafriyat olduğu için, hafriyat grubu bunların yüzde 55’ini oluşturuyor. Beton grubumuzu ise ağırlıklı olarak mikserler oluşturuyor. Personel sayımız ise 280 civarında.

Çok çeşitli iş makinesi parkına sahipsiniz. Peki, sizin için bir iş makinesinde önemli olan nedir?
Evet, tıpkı iş kollarımız gibi iş makinesi parkımızda çok çeşitlidir. Ancak kamyon adedimiz iş makinesi sayımızdan fazla. Makineler kamyon sirkülasyonuna yetişebilmek için durmaksızın yükleme yapıyor ve sürekli power modda en az 8 saat çalışıyorlar. Bunun sonucunda ayda yaklaşık 450 bin litre yakıt tüketiyoruz ve yakıt bizim için en önemli kalem haline geliyor. Yakıttan sonra servise önem veriyoruz. Servisin arızanın neyden kaynaklandığını hemen tespit edebilmesi, her türlü konuda destek sağlanması ve yedek parça fiyatlarının çok fahiş olmaması bizim servis konusunda önem verdiğimiz detaylardır. Bu iki ana önceliğimizden sonra ise dayanıklılık geliyor. Biz makinelerimizin ortalama 14-15 bin saat çalışmasını bekliyoruz. Zaten makinelerimiz 3-4 senede bir revize ediliyor. Çok yoğun çalıştıkları için revize edilme dönemine kadar koyduğumuz saat barajına ulaşmış oluyorlar. Biz de makinelerden daha erken pes etmemelerini bekliyoruz. Standartlarınız yüksek.

MST’nin bu standartları karşılayacağına inanıyor musunuz?
MST her konuda çok gayret etti ve özverili çalıştı. Bağlı olduğu Sanko Holding’in de Sakarya’ya ciddi yatırımları oldu. En önemlisi de yerli bir marka. Alım yaparken bu üç ana başlığı değerlendirdik. MST’nin ihtiyaçlarımızı karşılayacağını görmemiz ise markaya olan inancımızı artırdı ve bir tane alırız diye çıktığımız yolda 7 ay içinde 3 tane makine aldık. İlk görüşmelerimizde iki adet 2017 model M644 Plus kazıcı yükleyicileri; iki ay önce ise MST’nin bu sene çıkardığı paletli ekskavatör modellerinden 30 tonluk M300LC’yi makine parkımıza ekledik. Sakarya bölgesinde örnek alınan bir marka olduğumuz için diğer hafriyatçılara ciddi bir referans oluyoruz. Bu nedenle MST’nin etkinliğinin tüm Sakarya’ya yayılacaktır.

MST’nin ilk defa bu sene ürettiği ekskavatör modelinden de aldınız ve görüşünü paylaşacak olan ilk müşterilerdensiniz. Makineyi nasıl buldunuz?
Şu anda aldığımız tüm modeller power modda yüzde 85-90 kapasitede çalışıyor. Yeni ekskavatörümüzü maden ocağında patlatılmış malzeme yüklemesi için kullanıyoruz. MST’nin teknik personelleri ile koordinasyonlu şekilde çalışıyoruz ve ufacık bir sorunda hemen müdahale ediyorlar.

Makine çok dengeli, şase ve paletleri zemine iyi oturuyor. Bu denge yüke girerken büyük bir serilik sağlıyor. Seri ve dengeli olmasına ek olarak yakıt performansının da iyi olduğunu gördük. Biz ocakta kullanılan makinelerdeki yakıt değerlerimizi düşürmek istiyorduk ve MST bu isteğimizi karşıladı. Standart malzeme tipindeki 1,5 metreküplük kovası ise ocakta çıkarılan sert malzemeleri yüklemekte iyi performans gösterdi. MST uzun yıllar ekskavatör modeli üzerinde çalıştı. Ve sonuç itibari ile ortaya güzel bir ürün çıkarmış.

Kazıcı yükleyicileri ise genelde malzeme yüklemelerinde, çevre düzenlemelerinde, kanal kazılarında ve büyük makinelerin giremeyeceği yerlerde kırıcı olarak çalıştırıyoruz. Kazıcı yükleyicilerden de özellikle yakıt değerleri konusunda çok memnunuz.

MST Tarım ve İş Makinaları Sakarya Bölgesi Satış Müdürü Erkan Ertural
En güncel komponentler ile bir araya getirilmiş yeni ekskavatörlerimiz ile bugüne kadar 30’dan fazla teslimat yaptık. Müşterilerimizden aldığımız geri dönüşler çok olumlu. Makinenin dengesini, seriliğini ve yakıt performansını çok beğendiler. MST bu modelin Ar-Ge’si için çok uzun yıllar çalıştı ve müşteri üzerinde deneme yanılma yöntemi uygulamadan kendi bünyesinde nihai sonuca vardı.

Sezerler Grup’un Sakarya bölgesinde önemli bir firma olması nedeniyle yetkilileri MST almaya ikna etmemiz bizim için çok önemliydi. Firma bünyesinde çok çeşitli makine olması ve şirketin aynı zamanda iş makineleri yetkili servisliği yapması, tüm yetkililere iş makineleri konusunda tecrübe kazandırmış. Bu nedenle özellikle firmanın yetkililerinden Kasım Sezer’in onayını almış olmak bizim için büyük bir gurur oldu. Kasım Sezer iş makinelerinin Türkiye’deki duayenlerindendir. Aklınıza gelebilecek her türlü makineyi kullanır, teknik işlerinden anlar ve her model hakkında derin bilgi sahibidir.

Öncelikle Sezerler Grup’a kazıcı yükleyicimizi anlattık ve yetkililerin onayını aldık. Teslimattan sonra Kasım Sezer ile görüştüğümüzde bana “Kazıcı yükleyiciniz sınıfı geçti, bana soran herkese MST’nin M644 Plus modelini önerebilirim.” dedi. Ekskavatör modellerimizin satışını Temmuz ayından sonra yapmaya başladık. Sezerler Grup ile de görüşerek makinenin yakıt tüketim değerlerini paylaştık. Madendeki yakıt maliyetlerini düşürmek için MST’nin yeni ekskavatörünü sipariş ettiler. Sezerler Grup, yeni modellerimiz için çok iyi bir referans çünkü madende makinemiz hiç kontak kapamadan 8-10 saat yükleme yapıyor. Muadillerinden saatte yaklaşık 8 litre daha az yakan makinemiz ile buradaki testlerden de başarıyla geçti.

Kemal Aydın – MST M300 LC paletli ekskavatör operatörü
10 yıldır operatörlük yapıyorum ve ekskavatörlerde uzmanlaştım. MST geleli 2 ay oldu; makineyi hep ben kullandım ve 250 saate yaklaştım. Makineyi ilk gördüğümde bir albenisi vardı. Kullanırken ise konfordan yana hiçbir sıkıntı yaşamadım. Koltuğu yumuşak ve ısıtmalı, levyeleri iyi, görüş açısı tam. Her makine üreten firma operatörü düşünmüyor ama MST bizi düşünmüş. Kabin sarsıntısı minimum düzeyde ve bu da çalışırken yorulmamamı sağlıyor. Kule dönüşü, kazması ve sökümü muadillerinden aşağı değil. 1,5 metreküplük kovası ve tırnak sistemi ile ekstra avantaj elde ettik. Taş ocağımızda makineyi oldukça zorladık. Power modda çalışmamıza rağmen yakıtı muadillerine göre oldukça düşük. Piyasadaki işlerde kullanıcılara sunacağı maliyet avantajını daha da artıracaktır. Herkese tavsiye ederim.

Güngör Çalışkan – MST M644 Plus kazıcı yükleyici operatörü
25 yıldır operatörlük yapıyorum. Genelde kazıcı yükleyici kullanıyorum ve birçok markayı deneyimledim. MST 644 Plus’ı ise yaklaşık 3 aydır kullanıyorum ve 558 saate geldi. Gözüme ilk çarpan özellik makinenin yağlama sistemi oldu. Diğer makinelere nazaran bakımını çok kolaylaştırmışlar. Oval dizayn edilmiş ve renkli cam kullanılmış kabini ise çok konforlu. Joysticklerde tamamen yenilenmiş. Diğer makinelerde pasif durumda olan ileri-geri düğmesini aktifleştirmişler. Bu sayede kol çubuğunu kullanmadan, joystick üzerinden tüm dur-kalk ileri-geri gibi hareketleri hızlı bir şekilde yapabiliyorum. Beko tarafı da joystickli ve kullanımı çok seri ve rahat.

Operatör konforuna ek olarak makineyi oldukça seri buldum. Yüke girişinden de çok memnunum. Zaten makineye baktığınızda yapısındaki güçlülüğü görebiliyorsunuz. Malzemeye girerken ya da yüklerken devam etsem mi etmesem mi diye düşünmüyorum, makine kendisi alıp götürüyor. Kova kapasitesi de muadillerine göre biraz daha büyük.

Sezerler Grup Sakarya’nın gelişimine sosyal sorumluluk projeleri ile katkı sağlıyor
Sakarya’nın sadece ekonomik değil sosyal alanda gelişiminde de aktif rol oynayan Sezerler Grup, son beş yıldır spor kulüplerine sponsorluk yapıyor. Sezerler Grup ortaklarından Ramazan Sezer’in Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Sakaryaspor futbol takımı bir üst lige çıkarak önemli bir başarı sağladı. Spora olan desteğini yalnızca futbol değil, basketbol ve voleybolda da sürdüren Sezerler, Sakarya BŞB basketbol takımının da ana sponsoru olarak Süperlig’e çıkmasına katkı sağladı.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina