Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2020
İş Makinası - Yeni Nesil Cat mini ekskavatörler geliyor
Yeni Nesil Cat mini ekskavatörler geliyor

Yeni Nesil Cat mini ekskavatörler geliyor

İş makineleri sektörünün küresel arenadaki lideri Caterpillar’ın ürün hattında gerçekleştirdiği teknolojik devrim, Yeni Nesil Cat mini ekskavatörler ile devam ediyor.

Sektörde ses getirecek yeniliklerle birlikte kullanıcılara performans, operatör konforu, servis kolaylığı ve işletme maliyetleri anlamında önemli avantajlar sunduğu vurgulanan yeni seri hakkında markanın Türkiye temsilcisi Borusan Cat yetkililerinden bilgi aldık.

Yeni Nesil ekim ayında geliyor

Yeni seride 1 ila 3 ton çalışma aralığında 5 model bulunuyor: 301.5, 301.6, 301.7, 301.8 ve 302. Markanın yeni nesille birlikte modelleme stratejisinde yaptığı değişikliğe paralel olarak, model isimlerinde seriyi tanımlamaya yönelik herhangi bir ek uzantı (D, E, vb.) bulunmuyor. Sadece özel tasarımı sebebiyle, dar alanlarda daha rahat ve güvenli şekilde çalışma olanağı sağlayan kısa kuyruklu (short radius) modeller, “CR” uzantısına sahip bulunuyor.

Borusan Cat, öncelikli olarak Türkiye’nin çalışma koşullarına uygun olduğu belirtilen 301.7 ve 302 modellerini, ekim ayından itibaren pazara sunacak.

%20’ye varan daha yüksek performans

Bu modellerde 1,1 litre hacminde Cat dizel motor, pistonlu tip hidrolik pompa ve sadece ihtiyaç anında güç sağlayan yüke duyarlı hidrolik sistem bulunuyor.

Caterpillar bütün mini ekskavatörlerin üretimini tek bir fabrikaya alarak işletme maliyeti özelinde önemli bir avantaj sağladı. Bununla birlikte makinelerde ortak parçaların kullanılması, komponent ve motor uyumu sağlanmasıyla birlikte yakıt tasarrufu elde ediliyor.

Yeni seriyle birlikte kullanıcılara %20’ye varan oranda daha yüksek performans ve %15 daha düşük toplam sahip olma maliyeti sağlandığı belirtiliyor.

Sektörde ses getirecek 4 yeni özellik

Yeni Nesil Cat mini ekskavatörler, operatör konforu ve verimliliği anlamında şu 4 yeni özelliğiyle sektörde ses getirmeye aday görünüyor:

Joystick kumandalı yürüyüş (stick steer):

Klasik ekskavatörlerde operatör işini tamamladıktan sonra makineyi saha içerisinde hareket ettirmek için levye veya ayak pedallarını kullanır. Yeni Nesil Cat mini ekskavatörlerde ise operatör sol joystick üzerinde bulunan bir düğmeye basarak yürüyüş hareketlerini de sadece joystickleri kullanarak rahatlıkla ve daha verimli şekilde kontrol edebiliyor.

Hız sabitleme (cruise control):

Seyahat hızları lastikli araçlara kıyasla oldukça düşük olan paletli makinelerin saha içerisinde, uzun mesafeleri kat etmeleri operatörler açısından yorucu olabiliyor. İşte bu noktada Caterpillar, otomobillerdeki hız sabitleme özelliğini yeni Nesil Cat mini ekskavatörlere taşıyarak fark yaratıyor. Bu sayede operatör joystick üzerindeki bir düğmeye basarak, levyeleri veya joysticki kullanmadan, mevcut hızıyla otomatik olarak yürüyüşüne devam edebiliyor.

Standart LCD ekran:

Yeni nesilde standart olarak sunulan LCD ekran üzerinden hidrolik debi, ataşman ve klima ayarlamaları yapılabiliyor. İsteğe bağlı olarak sunulan Bluetooth özelliği sayesinde cep telefonuna bağlanılarak telefon görüşmeleri yapılabiliyor, müzik listesi ve radyo dinlenebiliyor.

Klimalı kabin:

Bu tonajdaki makinelerde klima pek rastlanmayan bir özelliktir. Yeni Nesil Cat mini ekskavatörlerin kabinli modellerinde, isteğe bağlı olarak klima sunuluyor. Böylece izole edilmiş ve basınçlı kabin içerisinde operatöre temiz ve ferah bir çalışma ortamı sağlanıyor.

Bakım kolaylığı sağlayan kabin tasarımı

Komponentlere veya valf dilimlerine ulaşmanın zor olduğu kompakt makinelerin servis ve bakım işlemleri her zaman zahmetli olmuştur. Yeni Nesil Cat mini ekskavatörlerin tek parça olarak yana doğru açılabilen kabini (tilt cab), bu anlamda önemli bir avantaj sağlıyor. Bakım gerektirmeyen aküler ve uzun bakım aralıkları da bu makinelerin verimli çalışma süresini artıran özellikler arasında sayılıyor. Kompakt yapısı sayesinde dar alanlarda kullanımı ve nakliyesi son derece kolay olan bu makinelerde, genişletilebilen yürüyüş takımı özelliği de isteğe bağlı olarak sunulabiliyor.

Yüksek güvenlik standartları

Tüm modellerinin tasarımında güvenliğe öncelik veren Caterpillar’ın bu hassasiyeti, yeni Nesil Cat mini ekskavatörlerde de devam ediyor. 301.7 gibi açık kabinli (canopy) modellerde koruyucu barlar, 302 gibi kapalı kabin modellerde ise sahip olunan ROPS/FOPS standartları operatöre azami güvenlik sağlıyor. Koltukta bulunan sensör sayesinde, üzerinde operatör olmadan makinenin hareket etmesi engelleniyor.

“Mini ekskavatör talebi devam ediyor”

Yeni nesille birlikte bu pazardaki etkinliğini artırmaya hazırlanan Borusan Cat’ten mevcut pazar koşulları ile ilgili olarak yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İş makinasında daralan pazara rağmen mini ekskavatör ihtiyacının aynı oranda devam ettiğini görüyoruz. Gerek park-bahçe gerekse tarım ve endüstriyel uygulamalarda mini ekskavatör talebi devam ediyor. Bizler de bu pazarda yeni ürünlerimizle birlikte her zaman olduğu gibi müşterimize makinalarımızı ulaştırmaya devam edeceğiz.”

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina