Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2018
İş Makinası - Yol ve inşaat kamyonu IVECO X-WAY'de kesişti
Yol ve inşaat kamyonu IVECO X-WAY'de kesişti

Iveco, ağır vasıta grubu içerisinde yer alan yeni Stralis X-WAY serisini İstanbul'da tanıttı. Yüzde 90 yol ve yüzde 10 off-road olarak tasarlanan seri, özellikle hafif mikser kamyonu ve çekici-damper treyler müşterilerine avantajlı taşımayla birlikte konfor vadediyor.

Yol kamyonu olarak üretilmesine rağmen inşaat sahalarında çalıştırılan ağır vasıtalar, sahalarda zorluk yaşayıp görevlerini tam yerine getiremiyorlar. Aynı şekilde inşaat sahalarına daha uygun olan fakat sahalardan aldığı yükü, ana yollarda veya kent içi trafikte uzun saatler taşıyan kamyonlar da boş ağırlığı, yüksek yakıt tüketimi, hantal kalışları ve konfor eksikliği gibi sebeplerle dezavantaj yaratıyorlar. Kamyon üreticileri de işin eğilimine uygun yeni kamyonlar üreterek, ihtiyaç duyulan pazarların ortaya çıkışına yardımcı oluyorlar. Bu yeniliklerin son örneğini Iveco, pazara sunduğu Stralis X-WAY ile ortaya koydu. Yüzde 90 yol ve yüzde 10 off-road alanlarda kullanılabilen yeni seri, Avrupa ile eş zamanlı olarak Türkiye’de pazara sunuldu.



Yeni aile, yeni pazar

Iveco’nun ağır vasıta grubundaki yol serisi Stralis adıyla pazarda yer alırken, yol dışında Trakker ve daha zorlu koşullarda Astra kamyonları bulunuyor.  X-WAY ise, yükün yol dışı sahalardan alınıp-boşaltılıp sonrasında uzun yola ya da trafiğe giren araçlar hedef alınarak geliştirildi. Bu da X-WAY’i kentsel dönüşüm sahaları ve inşaat alanlarında şehir içi-şehir dışı arası devinim sağlayan bir araç için avantajlı kılıyor.

İstanbul’daki tanıtımda Iveco Türkiye Genel Müdürü Roberto Camatta, Pazarlama Genel Müdür Yarcımcısı Tansu Giz ve Ürün Yöneticisi Tarkan Özyönüm, X-Way’in özelliklerini detaylı bir biçimde paylaştılar. X-WAY ismindeki X’in, yol ve yol dışı araçların kesişimini sembolize ettiğini vurgulayan Iveco Ürün Müdürü Tarkan Özyönüm, yeni serinin özelliklerine dair şu bilgileri verdi: 

“Stralis X-WAY ailemizin geniş bir yelpazesi var. 4x2, 6x2, 6x4 ve 8x4 kamyonlar ile 4x2 ve 6x4 çekiciler bu ailenin içerisindeler. Yeni seride yine tüm ağır vasıta ürün gamımızda kullandığımız 9, 11 ve 13 litrelik motorlarımız yer alırken manuel, otomatik ve otomatikleştirilmiş şanzımanlarımız mevcut olacak.

Serimizde on, on plus ve off versiyonlar bulunuyor. Bahsettiğimiz yüzde 10’luk off-road misyonu, olabildiğince yol kamyonuna yakın bir misyona sahip. Aracımız zorlu koşullarda çalışmayacaksa “on” versiyonunu müşterimize sunacağız. Yükünü alıp boşalttığı yer, off-road şartlara yakın ise “off” versiyonu tercih edilmeli. İki versiyonun arasında isteniyorsa “on plus” yer alıyor.



Hafif mikserde iddialı

Daha önce hafif mikser pazarında Trakker bazlı bir aracımız yer alıyordu. Bilindiği gibi hafif mikser araçların olabildiğince kendi boş ağırlığının düşük olması, arzulanan bir misyondur. Üzerindeki beton mikseri hacmi olabildiğince çok olsun ve yasal sınırlarda olabildiğince fazla beton taşınsın. X-WAY ise Stralis bazlı bir araç olmasının da etkisiyle “super loader” oalrak adlandırılan 8x4 seçeneğinde boş ağırlığı 8.846 kg’ye düşürülmüş bir araç olarak avantaj vadediyor. Rekor derecedeki bu düşük ağırlık, bağımsız test kuruluşu olan UTAC tarafından sertifikalandırılarak onaylandı.

Bunun yanında X-WAY serimiz, çekici-damper treyler ikilisiyle işini iyi yapacak bir ürün olarak göze çarpıyor. X-WAY’in yer alacağı diğer uygulamalar arasında ise Iveco olarak halihazırda güçlü olduğumuz belediye hizmetleri, 6x2 çöp toplama, kanal açma, vinçli uygulamalar, kaldır götür konteyner uygulamaları ve tomruk taşımaları bulunuyor.



Zorlu görevde sıra dışı konfor

X-WAY serisi ile ilk kez Iveco ailesinde yer alacak olan High Traction sistemi, gerekli görüldüğünde ön aksta çekiş imkânı veriyor.  Artan verimlilik, sürücü emniyeti, otomatik devreye alma-çıkarma gibi özellikleri de sürekli 4 çeker versiyonlara karşı avantaj sağlıyor. 4x4 araçlarda hareket edebilme kabiliyeti, 4x2 araçlara göre çok daha yüksektir. Manevra kabiliyeti, boş ağırlık, düşük istiap haddi, yakıt verimliliği ve konfor gibi özellikler ise 4x2 araçlarda fazladır. High Traction sistemli X-WAY serisi ise 4x2 ve 4x4 araçların sahip oldukları pozitif misyonları bünyesinde barındırıyor.  

Yakıt

X-WAY, ağır vasıta araçlarımızın yakıt verimliliği konusundaki bütün özelliklerine haiz olacak. Geçtiğimiz yıl lansmanını gerçekleştirdiğimiz Stralis XD, TÜV Almanya tarafından sertifikalandırılarak yakıt tüketiminin yüzde 11,2 düştüğü belirlenmişti. Tüm bu özellikleri X-WAY ile de müşterilerimize sunuyor olacağız. Yine yakıt tüketimini düşürmeye yönelik elektronik sistemlerden Eco Road, uydu bağlantılı sistemler, öngörülü vites değişimi ve öngörülü cruise kontrol serimizde yer alacak. Ağır vasıtada %100 SCR’ye geçen Iveco, bu sisteme yönelik avantajları yine X-WAY ile sunuyor olacak. Özellikle girilecek off-road alanlarda dur-kalkların fazla olması dolayısıyla müşterilerin daha çok hissettiği ve seri çalışmayı engelleyen rejenerasyon faktörü, Iveco’da araç durmaya ihtiyaç duymadan pasif bir şekilde gerçekleşiyor ve kullanıcı bu süreçten etkilenmiyor.



Görünüm ve diğer özellikler

Araçların şasi ve süspansiyonlarının versiyonlara göre değiştiğini görüyoruz. Serinin “on” versiyonu, zorlu alanlara girmeyeceği için klasik Stralis’in plastik tamponuyla aynı görünümde. “On plus” ise 3 parçalı çelik tapona sahip. “Off” versiyonuna baktığımızda ise Trakker grubunun tamponuna benzer bir çelik tampon bulunuyor. Bu versiyon off-road homologasyona sahip olmasından dolayı da ön koruma barı mecburiyeti bulunmuyor ve aracın bir off-road kamyonu kadar yerden açıklığı bulunuyor.

Cerli veya tek redüksiyonlu arka akslar, mekanik/havalı süspansiyonlar, çok çeşitli şanzıman volan ve PTO’ları yine serimizde bulunabilecek. Yataklı, yataksız ve yataklı-geniş kabin seçenekleri de X-WAY ailesinde yer alıyor. Böylelikle daha önce off-road versiyonlarda görülmeyen yataklı ve geniş kabinler, X-WAY ile bir miktar off-road araçlar içerisinde yerini almış oldu.”



Iveco Türkiye Genel Müdürü Roberto Camatta:


“2018 yılının ilk 4 ayında, geçen yıla göre satışlarımızı arttırdık. 3,5 ton ve üzeri kamyonlarda 60 bin adetle kapanan pazarda yüzde 8’lik payımız bulunuyor. Stralis X-WAY serimizle ise yıllık 200 adetlik bir satış hedefliyoruz. Fakat yılın ilk çeyreğini geçirdiğimiz ve ürün lansmanını yeni gerçekleştirdiğimiz için bu yıl 50 adetlik bir satış öngörmekteyiz.  Yeni serimizle özellikle hafif mikser kamyon ve çekici-damper treyler kullanıcıları, inşaat malzemesi ve hafriyat taşımacılığı yapanları hedefliyoruz.”



Iveco Pazarlama ve Ürün Genel Müdür Yardımcısı Tansu Giz
ise “Iveco olarak hafif ticari, alt orta, üst orta, ağır yol, off-road ve light off-road segmentlerinde varız. İnşaat sektörü de payımızı arttırmayı istediğimiz bir alan. Kamu projeleri ve yatırımlar devam ettiği sürece inşaat araçlarına talep de sürecektir.” şeklinde konuştu.

 

 

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina