Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2024
İş Makinası - ZEMİN SIKIŞTIRMA UZMANI MDK MAKİNE, PROJELERİNDE HİDROMEK SİLİNDİRLERE GÜVENİYOR
ZEMİN SIKIŞTIRMA UZMANI MDK MAKİNE, PROJELERİNDE HİDROMEK SİLİNDİRLERE GÜVENİYOR

ZEMİN SIKIŞTIRMA UZMANI MDK MAKİNE, PROJELERİNDE HİDROMEK SİLİNDİRLERE GÜVENİYOR

Toprak ve asfalt sıkıştırma ekipmanları alanında profesyonel kiralama hizmeti veren MDK Makine Kiralama, HİDROMEK’ten aldığı yeni makineleriyle Türkiye’nin dört bir yanındaki projelere verimlilik ve değer katıyor.

GELİŞEN teknolojiyle birlikte makinelerin işe göre çeşitlenmesi, sektörde hizmet veren bazı kiralama şirketlerinin de uzmanlaşmasını beraberinde getirdi. Bu şirketlerden olan MDK Makine Kiralama, çoğunlukla yol ve toprak silindirlerinden oluşan sıkıştırma makineleri alanında hizmet sunuyor. Türkiye’nin her bölgesindeki projelere makine tedarik eden şirket, geçtiğimiz yıl filosuna büyük bir yatırım yaparak HİDROMEK ile el sıkıştı.

Şirketin kurucusu Serkan Bilek ile yaptığımız söyleşide bu yatırıma ve MDK’nın örnek çalışmalarına değindik:

Öncelikle ticari geçmişinizden bahseder misiniz?

İş hayatıma İstanbul’a doğalgazın ilk geldiği 1990’lı yılların başında, doğalgaz sektöründe adım attım. Ardından elektrik istasyon kurulumlarında çalıştım. 2004 yılından 2009 yılına kadar olan zaman zarfında ise iş makinelerinde faaliyet gösteren bir şirkette pazarlama müdürü ve genel müdürlük görevlerini üstlendim. Böylelikle iş makineleri sektörünü tanıma fırsatım oldu. Ardından ise MDK Makine Kiralama Ticaret Limited Şirketi’ni kurdum.

MDK Makine’nin uzmanlığı nedir?

Başta silindir çeşitleri ve greyder olmak üzere sıkıştırma makineleri konusunda uzmanız. Toprak ve asfalt grubu makineleriyle çalışıyoruz. Yol ve altyapı uygulamalarında bu ekipmanlarımızla hizmet veriyoruz. Uygulanacak projelerin seçilip, doğru projede doğru ürünleri doğru bir sıkıştırmayla gerçekleştirmek adına teknik ve uygulama deneyimlerimizi müşterilere aktarıyoruz.

Neden sıkıştırma alanında bir uzmanlığı tercih ettiniz?

İş makineleri sektörüne ilk adım attığımda sıkıştırma makineleri konusunda hizmet veren bir şirkette görev aldım. Bu konuda uzmanlaşmanın gerekliliğini ve ihtiyaçları gördüm. Sıkıştırma işlemi basit görünmekle birlikte son işlem olması sebebiyle tüm şantiye projesine olur verecek olan uygulamadır.

Örneğin bazen bir parkeye bastığımızda etrafından suyu üzerimize sıçrar. Ya da otomobil kullanırken yolun inip kalktığını hissedersiniz. İşte bu tür hadiseler sıkıştıramamanın verdiği sonuçlardan kaynaklıdır. Bazen de çok fazla sıkıştırma yapılarak, sıkışması gereken ürünün bu özelliğini kaybedip dağıldığını veya bazen çok az sıkıştığını görebiliyoruz.

Artık günümüzde sıkıştırma teknolojisine hak ettiği önem veriliyor. Eskiden bir makineyle birçok iş yapma düşüncesi varken, bugün sıkıştırılacak zemine uygun makine arayışları teknolojik çeşitlilikle birlikte arttı.

“Toprak hareketinin olduğu her yerde varız”

Ne tür kiralama hizmetleri sağlıyorsunuz ve hangi bölgelere çalışıyorsunuz?

Müşterimizin projesi hazırsa ve sıkıştırmayla ilgili hangi ekipmana ihtiyaç varsa, bu desteği sağlıyoruz. İş proje aşamasında ise makine-model önerilerimizi biz yapıyor ve zemini test ediyoruz. Müşterilerin isteği doğrultusunda makinelerimizi operatörlü veya operatörsüz olarak kiralayabiliyoruz. Hakkari’den Edirne’ye kadar ülkemizin her yerinde bu hizmeti sağlıyoruz. Konut altyapısı, yol altyapısı ve fabrika inşaatı gibi toprak hareketinin olduğu her yerde varız.

Makine parkınızda hangi makineler bulunuyor?

Ana ürünler olarak toprak silindiri, asfalt silindiri, yama silindir ve greyderlerimiz mevcut. Ayrıca asfalt grubunda asfalt finişerleri, mini yükleyici ve mini ekskavatörleri de parkımızda tamamlayıcı ürünler olarak bulunduruyoruz. Parkımızda yer alan makinelerin yüzde 70’ini toprak silindirleri ve diğerlerini de kalan ürünlerimiz oluşturuyor.

Makine alırken sizin için öne çıkan unsurlar neler?

Türkiye genelinde çalıştığımız için her noktada servis hizmetini verebilecek bir bayi ve servis altyapısının olması bizim için önemli bir kriter. Öte yandan motor, hidrolik aksam ve komponentlerin Türkiye’de ulaşılabilir olması gerekiyor. Daha önceki makine alımlarımızda ülkemizde satışa sunulan yabancı menşeili ürünleri de tercih ettik.

Ancak yedek parça noktasında bir aya varan sürelerde beklediğimiz dönemler oldu. Makinenin durması, tüm projenin aksamasını beraberinde getiriyor. Dolayısıyla yedek parçaların hızlı temini ve ulaşılabilir olması önem arz ediyor. Diğer bir başka husus ise kiralama şirketi olmamız sebebiyle, makinenin çalışma saatleri sonundaki geri dönüşünün işletme maliyetleri açısından uzun ömürlü olması verimliliği etkiliyor.

“HİDROMEK bize güven verdi”

HİDROMEK ile ne zaman tanıştınız?

2022 yılında HİDROMEK ile tanıştık ve üretim tesislerini ziyaret ettik. Makinelerin A’dan Z’ye üretim süreçlerini gördük, makineleri yakından tanıma fırsatı bulduk. Türkiye’de böylesi ağır sanayi ekipmanlarını üreten profesyonel bir tesisin olduğuna şahitlik etmek bizi hem mutlu etti hem de güven verdi. Bu güvenle birlikte HİDROMEK toprak silindirlerinin bu işi hakkıyla yapabileceğine kanaat getirerek, 10 adet toprak grubu makine siparişi verdik.

Hangi ürünleri parkınıza dahil ettiniz ve ne tür işlerde çalıştırıyorsunuz?

2023 yılının şubat ayından itibaren 3 adet HMK 110 CS ve 7 adet HMK 130 CS makinelerimizi parkımıza dahil etmeye başladık. HİDROMEK’lerimiz halihazırda Antalya, Zonguldak, Bursa, Balıkesir, Kırklareli ve Edirne’de farklı projelerde çalışıyorlar. Bazı makinelerimizin çalışma süreleri 24 saate kadar varabiliyor.

Örneğin yeni makinelerimizden biri, geçtiğimiz yıl Sabiha Gökçen Havalimanı 2. pist inşaatında çalıştı ve 3 ayda 2.000 saati gördü. Kırklareli doğalgaz depolama santral dolgusunda çalışan makinemiz ise 1.500 saate geldi. HMK 130 CS silindirlerimizden birisini ise keçi ayaklı modelden tercih ettik.

Keçi ayaklı toprak silindiri nasıl bir zeminde çalışıyor?

Sıkıştırılacak her zeminin yapısı farklıdır. Keçi ayağı daha çok killi toprakların bulunduğu, sıkışmanın zor oldugu baraj dolgularında kullanılıyor. Killi toprak ıslandığında alçılaşır, kuruduğunda ise un gibi olur. Her iki durumda da sıkıştırmak daha zordur ve düz tamburla sıkıştırılamaz. Bu makinemiz operasyonların daha kolay ilerlemesine olanak tanıyor ve talep geldikçe keçi ayaklı makinemizi projelere gönderiyoruz. Son olarak makinemizi Tepeören’deki bir projeye gönderdik. Kumlu ve killi toprak zeminde makinemiz iyi bir performansla çalışmaya devam ediyor.

“HİDROMEK’in yaygın ve güçlü servisi sayesinde biz sadece verdiğimiz hizmetin sürdürülebilirliğine odaklanıyoruz”

Bakımlar konusunda HİDROMEK servisleri beklediğiniz desteği sunuyor mu?

Ülkemizin farklı yerlerinde makinelerimizi çalıştırdığımız ve bakım masraflarını da kendimiz karşıladığımız için aradığımız güvenilir ve hızlı servisi HİDROMEK bize sunuyor. Bugüne kadar makinelerimizde herhangi bir arıza yaşamadık. Bakım ihtiyaçlarında ise HİDROMEK servisleri hızlıca kayıt oluşturup, kısa süre içerisinde gelerek bakımları gerçekleştiriyorlar. Bu sayede biz sadece verdiğimiz hizmetin sürdürülebilirliğine odaklanıyoruz.

“Operatörlerimiz özellikle kabin konforu ve klimasından oldukça memnun”

Makinelerin performansları ve operatörlerin deneyimleriyle ilgili neler söylersiniz?

Hem 11 tonluk hem 13 tonluk makinelerimizin performanslarının tatmin edici olduğunu söyleyebilirim. Silindirlerin sıkıştırma gücüyle ilgili olarak herhangi bir problem bugüne kadar yaşanmadı. Operatörlerimiz özellikle kabin konforu ve klimasından oldukça memnunlar.

Özellikle toprak silindirlerinin tozlu ve sıcak çalışma ortamları göz önüne alındığında, bazı silindir markalarında klimanın olmaması işin verimliliğini düşürüyor. HİDROMEK’in HMK 110 CS ve HMK 130 CS modelleri ise operasyonların kolay ve konforlu biçimde tamamlanmasına imkan tanıyor.

Makinelerin yakıt tüketimi sizin için ne kadar önemli?

Silindirlerin çalıştığı alan ve gerçekleştirdiği uygulamaya göre yakıt sarfiyatı değişebiliyor. Bizim için öncelik makinelerin 24 saat esasına göre kesintisiz çalışabiliyor olmasıdır. Böyle tempolu bir çalışmada, sistemin ısınmasından dolayı herhangi bir güç kaybı yaşanması çalışmalarımızın verimini düşürür. Dolayısıyla önceliğimiz makinenin aynı performansta çalışabilmesi diyebilirim.

“SmartLink uygulaması bizim elimiz, ayağımız, gözümüz oldu”

Son olarak makinelerinizi nasıl takip ediyorsunuz?

Bir kiralama firması olmamızdan ötürü makinelerimizi operatörlü veya operatörsüz olarak projelere gönderiyoruz. Her iki durumda da makinelerimizin ölçümlerini yapmak bizim için olmazsa olmazlar arasında.

HİDROMEK’in SmartLink takip uygulamasını makinelerimizle birlikte opsiyonel olarak aldık. Makinenin günlük çalışma saati, aktif kaldığı saat, motor saati, konumu ve makinenin bulunduğu noktadaki çalışma sahasını terkedip etmediği gibi bilgileri SmartLink aracılığıyla görebiliyoruz. Ayrıca yakıt bilgileri ve arıza kodlarına da bu uygulama sayesinde erişebiliyoruz. Arıza kodu sayesinde hızlıca HİDROMEK servisiyle irtibata geçiliyor. Doğru parçanın tedarik edilip hızlıca makineye müdahale edilmesi bize zamandan kazandırıyor.

Başka bir değişle tüm bu bilgiler bizi makinenin yanına götürmüş oluyor. Dolayısıyla SmartLink bizim elimiz, ayağımız, gözümüz olarak operasyonel verimliliğimize büyük katkı sağlıyor 

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina