Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2022
İş Makinası - Zorlu atık sahası yalıtımı işine Wirtgen Group makineleriyle komple çözüm
Zorlu atık sahası yalıtımı işine Wirtgen Group makineleriyle komple çözüm

Zorlu atık sahası yalıtımı işine Wirtgen Group makineleriyle komple çözüm

Almanya Hofgeismar’daki katı atık depolama alanının genişletmesi sırasında alt yapının kalıcı olarak yalıtılması gerekiyordu. Böylece, depolanan çöp nedeniyle kirlenen suyun çevreye ulaşması önlenmesi sağlanacaktı. Görevi Wirtgen Group makinelerinden traktör ile çekilen stabilizatör, tambur çekiciler, asfalt finişeri ve John Deere motor greyder üstlendi.

Taban yalıtımının 330 m uzunlukta ve 80 m genişlikte üretimi için şantiye 13 bölüme ayrılmıştı. Her bölümde, bir katman kırılmış kireç taşı molozu ve ayrıca her 25 cm’si bir ton olan dört katman oluşturulmalıydı ve sırasıyla sızdırmazlıkları kontrol edilmeliydi. Ardından yüzey iki katman özel depo alanı asfaltı ile kapatıldı.

52.800 ton kil kum karışımı işlendi

Depolama alanı yalıtımının temelini dört kil katmanı oluşturuyordu. Kil ve kum karışımından oluşan malzeme, 50 km uzaktaki bir maden sahasından getirildi. Bir saatin üzerinde bir sürüş mesafesinden getirilen kilin ıslanmaması gerekliliği, iyi çalışan bir şantiye lojistiğini gerektiriyordu. Günde bildirilen 1.200 ton kil-kum, sadece kuru havalarda serilebildiğinden, güvenilir makine kullanılabilirliği, kullanılan ekipmanın kalitesi ve performansı ön plana çıkıyordu. Uygulamayı gerçekleştiren şirketin yol yapım ustası Michael Huthwelker, “Wirtgen Group makinelerini uzun yıllardır iyi bir şekilde kullanıyoruz. Bu tür zorlu görevlerde, servis hizmetini de tek elden almamız büyük bir avantajdır” diyor.

Bir paletli buldozer ve 622GP tipi bir John Deere motorlu greyder, boşaltılan malzemeyi dağıttıktan sonra, bunu bir traktör ile çekilen Wirtgen stabilizatör WS 250 izledi. WS 250’nin kazıma ve karıştırma rotoru ile oluşturduğu havalandırıcı etki sayesinde zeminin, önceden serpilmiş kireç veya beton ile iyileştirilmesi gerekmiyordu. Ardından 3414 HT P tipi bir Hamm tambur çekicisi yeni homojenize edilmiş kil katmanını sıkıştırdı. Kırıcı bandajlı makine keçi ayaklı hadde silindiri ile (P, keçi ayağı anlamına geliyor) yüzeyi genişletti. Böylece içerdiği nem buharlaşabilecekti. Ardından John Deere motorlu greyder yolu çekti. Son olarak belirli bir süre sonra Hamm'ın ilave bir düz tamburlu hadde silindirlerine sahip tambur çekicisi H 13i katmanları sıkıştırdı. Makine katarı, dört kil katmanının her biri için toprak işlerini tekrarladı. Toplamda 52.800 ton kil işlendi.

Asfalt – depolama alanı yalıtımı için önemli bir bileşen

Güvenliği artırmak için depolama alanlarının özel yapısal gereği, sızan kirlenmiş suyun tahliye edilmesi için drenajların oluşturulması gerekiyordu. Hofgeismar'daki depolama alanında drenaj, masif bir asfalt bloğundan oluşuyordu. Sabit Vögele tablalı bir Vögele SUPER 1800-2 finişer, genişletilecek alanın tam ortasına toplam 36 cm kalınlığında altı katman halinde serdi. Sonra bu asfalt bloğunun içerisine, sızan su için tahliye oluğu kazındı.

Aynı şekilde, daha sonra kil yapının üzerine birkaç kat özel depolama alanı asfaltı sermek için AB 500 enine açılır tablalı bir Vögele SUPER 1800-3i de kullanıldı. Bu tür karışımların karakteristik özelliği, yüksek sızdırmazlık sağlayan daha yüksek bir bitüm yüzdesi ve daha fazla ince parça kullanımıdır. Yapılan çalışmalar neticesinde atık depolama alanı, taban yalıtımı sayesinde, sızan su dışarı sızmayacak şekilde çevre dostu bir gelecek için donatılmış oldu.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina