Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2018
İş Makinası - “HİDROMEK derelerimizin taşı kadar dayanıklı”
“HİDROMEK derelerimizin taşı kadar dayanıklı”

Gür ormanlarının ve derin vadilerinin arasından süzülerek gelen dereleri ile bilinen Rize, Antik Çağlar’da adını “Dağ Eteği” anlamına gelen "ριζα" kelimesinden almış. Karlı doruklardan gelerek bol yağıştan beslenen sular, irili ufaklı sayısız akarsuyunun dört mevsim gürül gürül akmasını ve Rize’nin “şelaleler kenti” sıfatı ile anılmasını sağlıyor. Dünyanın dört bir yanından insan çekerek ilin turizm potansiyelini artıran bu doğal güzellikler, aynı zamanda agrega üretimine yaptığı katkı ile şehrin kalkınmasına yardımcı oluyor.

Rize’de yaşayan Mehmet Ali Gezmiş, faaliyetlerine 35 yıl önce beton parke ve bordür üretimi yaparak başlamış. Firmasının ihtiyacı olan agregayı çevre tesislerden karşılayamayınca, bir tesise ortak olarak mıcır üretimi işine girişmiş. Ancak tesisin kapasitesinin yeterli olmadığını fark eden Mehmet Ali Gezmiş, kolları sıvayarak Rize’nin ünlü Salarha Deresi, Yolveren mevkiinde kırma-eleme tesisini kurmuş. Şu anda Çavrankaya Mıcır Tesisleri Ltd. Şti. adı ile Salarha Deresi’nde agrega üretimini sürdüren Gezmiş, bölgede ana firması olan Kar-Taş Taş Sanayi Ltd. Şti. ile tanınıyor.

“Kar-Taş firmasında tek tercih, HİDROMEK”

“Mıcır üretimimiz 8-9 sene önceye dayanıyor ve tamamen şans ile oldu. Burası tek tesisimiz, konkasörümüz hemen derenin yanına kurulu. Derenin getirdiği malzemeyi kırarak yıllık 380 bin ton taş ve kum kapasitesi elde ediyoruz. 90’lık çeneli kırıcı kullanıyoruz. Deremizin taşı yüzde 60 silis barındırdığı için çok sert ve dayanıklı; haliyle elde edilen ürün ile yapılan yol, beton da bu kadar sağlam oluyor.” sözleri ile firmasını tanıtan Mehmet Ali Gezmiş, ilk makinesini 2005 yılında HİDROMEK’ten almış. Rize’ye ilk HİDROMEK’ini kazandıran Gezmiş’in tercihi, günümüze kadar da değişmemiş. Biz de Rize’ye giderek tercihlerinin sebeplerini öğrendik.

Ürününüz nerelerde tercih ediliyor?
Kum ve mıcırımızı beton santrallerine ve asfalt tesislerine veriyoruz. Ancak önceliğimiz asfalt tesisleri; çünkü asfalt için gereken hammadde çevrede yalnızca bizde bulunuyor. Zaten işimizi bu denli büyülten ve bizi geliştiren buradaki pazar eksikliği oldu. Tesisimizi kurmadan önce asfalt dökmekte zorluklar yaşayan Belediye, Özel İdare ve Karayolları, bu yıl 300 bin ton asfalt planlıyor.

İlk iş makinesi alımınız nasıl gerçekleşti?
Belediye ile çalıştığımız için sık sık Başkan ile görüşmeye gidiyoruz. 2005 yıllarında bir görüşmemiz esnasında, HİDROMEK’ten bir yetkili ile karşılaştık. O sıralar ilk makinemizi almayı planlıyorduk. Konuşup anlaşınca diğer markaları eleyerek HİDROMEK 102S kazıcı yükleyiciyi ilk defa Rize’ye indirdik.

3-4 yıl sonra kazıcı yükleyicimizi yeniledik ve yanında bir de HMK 220 LC ekskavatörü Rize’ye kazandırdık. Bu ekskavatörümüzü, Salarha Deresi’nde bulunan tesisimizde kullanırken, iş hacmimizin gelişmesini fırsat bilip HMK 300 LC’yi de makine parkımıza ekledik. Kısacası, 2009 yılında arka arkaya 3 adet HİDROMEK satın aldık.

Şu an kullandığınız modeller hangileri?
İş yükümüz arttığı için kazıcı yükleyici yerine bir lastikli yükleyici kullanıyoruz. Ekskavatör grubumuzun tüm üyeleri HİDROMEK’ten oluşuyor. İki adet HMK 300 LC’miz var; biri 2013, diğeri ise 2015 model. Bir adet de 2018 model HMK 220 LC işlerimizde bize eşlik ediyor.

Rize’de makineleri en çok zorlayan şey nedir?
Rize, kayalık bir yer. Bu nedenle makineyi sürekli kırıcıda çalıştırmak gerekiyor. Piyasadaki meslektaşlarımda en çok gördüğüm sorun; bom ve arm kırılması ya da çatlaması. Yürüyüş takımlarında da sıkıntı yaşayanlar var. Ancak biz HİDROMEK sayesinde böyle sorunlara hiç maruz kalmadık. Modellerin şasesi güçlü ve çok dayanıklı. Hatta ilk makinemizi sattığımızda, rengi bile değişmemişti.

HİDROMEK dayanıklıdır diyorsunuz. Peki, verimlilik olarak nasıllar?
Aldığımız ilk makinemiz, bize iki makine parası kazandırdı desem yalan olmaz. HİDROMEK bence, diğer markalar ile kıyas bile edilemez. Arıza yapmayarak işten kalmamızı engelliyor, yakıtı rakiplerine göre daha iyi ve söküde de güçlü. Ayrıca HİDROMEK kendini sürekli geliştiriyor.

“Kendini sürekli geliştirmesi ile gurur kaynağımız”

HİDROMEK’teki yenilikleri nasıl buluyorsunuz?
HİDROMEK, bu konuda bizim gurur kaynağımız. Çünkü her makine alışımda bir değişim yaşandığını, kendini geliştirdiklerini gözlemliyorum. Eski makinelere göre yenileri çok daha az yakıyor. Yakıt dışında zaten kabinden radyatörüne kadar her şeyin yenilendiğini görebilirsiniz. Çok daha konforlu, güçlü ve verimli olmuş. Bu gelişimi gördükçe, başka alternatifleri değerlendirme ihtiyacı duymuyoruz.

Servis desteği konusunda ne düşünüyorsunuz?
İstediğimiz her an yedek parça, servis ve teknik hizmet desteği sağlıyorlar. Gece-gündüz demeden yanımızdalar. Örneğin, makinemiz yağmurlu bir gecede HES’te malzeme boşaltırken yüksek gerilime maruz kaldı ve sigortası attı. Ne olduğunu anlayamadığımız için hemen servisi aradık ve makinemiz burada kaldı, yardımcı olun dedik. 1 saat geçmeden yanımıza geldiler. Ayrıca bir sorun olduğu zaman nasıl müdahale edebileceğimizi bize gösteriyorlar ve öğrenmemizi sağlıyorlar. Diğer firmaların randevu verdiğini düşünürsek, HİDROMEK’in bu konuda da bir numara olduğunu söyleyebilirim. 

Rize’de şu an hangi yatırımlar var?
Cengiz İnşaat tarafından yapılan Rize Havalimanı, çok büyük bir proje ve piyasaya katma değer sağlıyor. Yeni operatörlerimiz yetişiyor. 5-6 yıl sürmesi bekleniyor. HES projelerinin çoğu tamamlandı, Salaha Tüneli’miz bitmek üzere. Bu tünel ile çok kısa bir sürede merkeze inebileceğiz.

Bu bölgede en çok hangi makineler tercih ediliyor?
Burada beko loderin popülaritesi azaldı. Hafriyatçılarımız bilinçlenerek küçük makinelere yöneliyor. Bu nedenle 6-16 ton arası ekskavatörler çok yaygın. Taşıması kolay, az yakıyorlar, daha güçlüler ve hareket kabiliyetleri yüksek. Ekskavatörle ayrıca hem hafriyat hem de yükleme yapılabiliyor, çok daha kullanışlı.

Biz ise ekonomik düşünerek, daha çok iş yapma amacı ile büyük tonajlı makinelere yöneldik. Eskiden küçük makinelerin daha az yakacağını düşünüyorduk ve malzeme yüklemede beko loderleri kullanıyorduk. Beko loderin 1 metreküplük kovası ile 5 kova atarken, şimdi büyük tonajlı makineler ile bu sayı bire indi. Kısacası, bizim gibi üreticiler büyük tonajlı makinelere yönelmiş durumda.

Operatör Cengiz Gülçay: “Genç operatörler kendilerini tehlikeye atmamalı” 
30 senelik ekskavatör operatörüyüm ve her markayı deneyimledim. 4 senedir ise HİDROMEK HMK 300 LC kullanıyorum ve şu an 2.900 saatteyim. Burada yarı sökü diye tabir edebileceğimiz bir iş yapıyorum. Derenin taşıdığı ve sıkışmış olan malzemeyi ekskavatör ile yüklüyorum. HİDROMEK ile rahatça işimi yapabiliyorum; güç olarak kendi sınıfında çok iyi. Arıza çıkarmaması ise işlerimizin gecikmesini engelliyor. Genç operatörlere, kendilerini tehlikeye sokacak şeyler yapmamalarını salık veriyorum.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina