Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2025
İş Makinası - AKM YAPI, HİDROMEK YATIRIMLARINI ÇEŞİTLENDİREREK SÜRDÜRÜYOR
AKM YAPI, HİDROMEK YATIRIMLARINI ÇEŞİTLENDİREREK SÜRDÜRÜYOR

AKM YAPI, HİDROMEK YATIRIMLARINI ÇEŞİTLENDİREREK SÜRDÜRÜYOR

Yol ve köprü inşaatlarından NATO projelerine, altyapıdan konut projelerine birçok alanda başarıyla çalışan AKM Yapı, 2016’dan bu yana HİDROMEK İş Makinelerine olan yatırımlarını çeşitlendirerek sürdürüyor.

Yatırım yapmanın giderek zorlaştığı günümüzde muteber inşaat şirketleri, finansal açıdan zorlansalar da yer aldıkları projelere göre bu yatırımları devam ettiriyorlar. Çeyrek asra yaklaşan deneyimiyle altyapı ve üstyapı projelerinde önemli işlere imza atan İstanbullu AKM Yapı Taahhüt A.Ş. da bugüne kadar çok sayıda prestijli projede aktif rol almış bir firma.

Firmanın Genel Müdürü Ahmet Salih Tuna ile hem sektördeki gelişmeleri hem de iş makineleriyle ilgili tercihlerini konuştuk. Tuna özellikle yerli üretimin önemine vurgu yaparak, sürdürülebilirliğin, güvenilirliğin ve teknik destek gücünün bir marka tercihini nasıl şekillendirdiğini dergimize anlattı:

Firmanızı ve kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

1977 Trabzon doğumluyum. Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden 2000 yılında mezun oldum. İstanbul’a geldikten sonra kısa bir süre başka bir firmada çalıştım. 2002 yılı Aralık ayında şirketimiz AKM Yapı'da saha mühendisi olarak başladım. Şantiye şefliği ve proje müdürlüğü derken bugün 23. yılımda genel müdürlük görevindeyim. Teknik ofisten satın alma ve ihaleye kadar birçok süreçte aktif rol aldım.

Günümüzde AKM Yapı; merkez ofisinde teknik ve idari çekirdek kadro olarak 17 kişi çalışıyor. Sahada ve tüm şantiyelerde ise totalde 400’e varan sayılarda personele ulaşabiliyoruz. Aralarında 10 yıla varan tecrübeyle hizmet eden arkadaşlarımız bulunuyor.

“28 günde tamamladığımız Atatürk Oto Sanayi altgeçidi gibi İstanbul’un önemli altyapı projelerinde imzamız bulunuyor”

Çalışma alanlarınızdan ve yer aldığınız projelerden örnekler verir misiniz?

Altyapı kapsamında içme suyu, atık su, yağmur suyu projeleri ile bakım onarım faaliyetlerinde bulunuyoruz. Karayolları çalışmalarımızda ise köprü, tünel, trafo binaları gibi sanat yapılarıyla ilgileniyoruz. NATO müteahhitliği kapsamında da çalışmalarımız oldu. Bu doğrultuda Konya Havalimanı terminal binası gibi projelerde yer aldık. Ayrıca eski Atatürk Havalimanı kavşak yolları yapımı, Maltepe sahili rekreasyon alanı ve 28 günde tamamladığımız Atatürk Oto Sanayi altgeçidi gibi İstanbul’un önemli altyapı projelerinde imzamız bulunuyor.

“İSKİ bünyesinde içme suyu isale hattı ve kazısız teknolojilerle yapılan bakım-onarım işlerimiz var”

Devam eden projelerinizden bahseder misiniz?

İSKİ bünyesinde içme suyu isale hattı ve kazısız teknolojilerle yapılan bakım-onarım işlerimize devam ediyoruz. Bu sayede kayıp-kaçak yaşamadan ve su borularının özel bir plastikle kaplanmasıyla onarımları tamamlamış olacağız. Bartın Çevre Yolu’nun köprü ve yol inşaatları gibi tüm sanat yapılarında çalışıyoruz.

Emlak Konut’un 50 bin kişinin yaşayacağı 13 bin konutluk dev projesinde iç yolları ve altyapıyı yapıyoruz. Ayrıca M1 Metro Hattı viyadük güçlendirme işleri ve Zeytinburnu–Merter–Davutpaşa hattındaki viyadüklerin depreme dayanıklı hale getirilmesi projelerinde görev alıyoruz.

Çalışmalarınızda nasıl fark sağlıyorsunuz?

Özellikle son dönemde kamu kurumları ağırlıklı olmak üzere çalışmalarda bulunduk. Örneğin karayollarındaki yetkililer, bizim adeta onların bakım onarım birimi gibi çalıştığımızı söylerler. Bu kapsamda her ne talep edilirse hiç ikiletmeden, maddi külfetine bakmadan idarelerin çözüm ortağıyız. Parayı ön planda hiçbir şekilde tutmuyoruz.

İdarelerde verilen talimatları doğru biçimde yerine getiren ve her zaman takdir edilen bir firma olmaya devam ediyoruz. Çalıştırdığımız personeller ve taşeronlar anlamında da hep tercih edilen bir firma olduk. İş hayatında 30 yılı geçirdik ve karına-zararına bakmadan yarım bıraktığımız bir iş olmadı.

Bugüne kadar ne tür teknolojiler ve ekipmanlar kullandınız?

İhtiyaca göre her makineyi ve yeni teknolojileri bünyemize alabiliyoruz. Örneğin kazısız boru onarım projemiz için ultraviyole ışıkla kaplama sağlayan teknolojiyi gündemimize aldık. Tünel güçlendirme çalışmalarında da delgi kapsamında kullanılan Jumbo gibi büyük makineleri bünyemize dahil ediyoruz. Talep edilen işe göre hangi teknolojiye gereksinim duyuluyorsa bu yatırımı yapıyoruz.

“Bir iş makinesinin günlük 45 yerine 50 kamyon yüklemesi bile yıllık milyonlarca liralık kazanç farkı yaratıyor”

İş makinelerinde hangi kriterleri önceliklendiriyorsunuz?

Yerli üretim, güçlü servis ağı, performans, serilik ve yakıt verimliliği en önemli kriterlerimiz. Bir iş makinesinin günlük 45 yerine 50 kamyon yüklemesi bile yıllık milyonlarca liralık kazanç farkı yaratıyor. Aynı şekilde kullanılan makinelerin yakıt tasarrufunu da, yıla vurduğumuzda büyük bir tasarruf ortaya çıkıyor. Tüm bu kriterlerimiz tercihlerimizde rol oynuyor.

“500 milyonluk bir proje kazancı için; kamyonlar da dahil 7 civarında bir makine ekipman gerekiyor “

Bugün bir iş makinesi almak sizin gibi firmalar için ne anlama geliyor?

Maliyetler giderek artıyor. 500 milyonluk bir proje kazancı için; kamyonlar da dahil 7 adet civarında bir makine ekipman gerekiyor. Dolayısıyla elde edilecek kardan daha fazla bir miktarı bu alana yatırmak söz konusu olabiliyor. Öte yandan yüksek faizler ve Euro ile borçlanmanın da risk taşıdığı bir dönemden geçiyoruz. Bu sebeplerden ötürü yatırım yaparken dikkatli adımlar atıyoruz.

Nasıl bir makine ve kamyon parkına sahipsiniz?

Makine ve kamyon seçimlerimizde yerli üretimi her zaman önceliklendiriyoruz. Operasyonun niteliğine göre doğru makineyi seçmek, performans ve servis ağı açısından ciddi fark yaratıyor.15’e yakın ekskavatör, greyder, yükleyici ve kazıcı-yükleyiciyle çalışıyoruz. Yaklaşık 20 kamyonumuz bulunuyor. Ayrıca 30’a yakın alt yükleniciye ait iş makinesiyle de sahalardayız.

HİDROMEK ile nasıl tanıştınız?

İlk olarak 2016 yılında Bartın Kirazlıköprü Baraj Varyant Yolu projesi kapsamında çalışırken, tanıdıklarımızın referansı ile HMK 300 LC ekskavatör alımı yaptık. Sağladığı teknik destek ve ardından sahadan gelen pozitif geri bildirimlerle yolumuza HİDROMEK ile devam ettik. Elbette bu tercihlerimizde HİDROMEK’in yerli üretim olmasının da büyük payı var.

Halihazırda parkınızda hangi HİDROMEK modelleri bulunuyor?

Ekskavatörlerden 2016 model HMK 300 LC, 2022 model HMK 390 LC HD, 2023 model HMK 230 LC ile HMK 600 MG greyder ve 2023 model 2 adet K4 Serisi HMK 102 B kazıcı yükleyici ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

“10 bin saati geçen HMK 300 LC ekskavatörümüzü 9 yıldır aktif olarak sorunsuz kullanıyoruz”

Bugün HİDROMEK ürünlerinden memnuniyetiniz ne düzeyde?

Örneğin 10 bin saati geçen HMK 300 LC ekskavatörümüzü 9 yıldır aktif olarak sorunsuz kullanıyoruz. HİDROMEK makineleri sahada seri, dayanıklı ve yakıt tüketimi açısından da verimli. Teknik destek konusunda da bugüne kadar sıkıntı yaşamadık. Öte yandan yakıt konusunda da çalışma arkadaşlarımızın geri bildirimlerinden memnunuz.

İş makinelerinin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Uzaktan yönetilebilen, yüzde 40’tan fazla eğimli arazilerde tek başına çalışabilen, kendini optimize edebilen ve hatta kendi değiştirebilen otonom makinelerin hayatımıza gireceğini düşünüyorum. Ayrıca hibrit ya da alternatif yakıt sistemlerine geçiş gibi birçok teknolojik gelişmeyi sahalarda daha aktif göreceğiz.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina