
Beton 2016 Fuarı, hazır beton sektörünü Ankara'da buluşturuyor |
|
Hazır beton sektörü adına içinde bulunduğumuz coğrafyanın en büyük organizasyonlarından biri olduğu belirtilen Beton 2016 Fuarı; hazır beton, agrega ve inşaat sektörlerinde kullanılan araç, makine, ekipman ve hammadde üreticilerini bir araya getiriyor. Sektörün ihtiyaç ve yeniliklerinin mercek altına alınacağı fuarda; beton santralleri, iş makineleri, kamyon ve çekiciler, transmikserler, pompalar, kalıp sistemleri, vinçler, çeşitli beton kimyasalları, otomasyon sistemleri, lastik ve akaryakıt ürünleri, sektörel makineler başta olmak üzere çok geniş bir ürün yelpazesi sunulacak.
Fuar, Ankara Congresium’da 20 Şubat’a kadar ziyaretçilerini ağırlayacak. Sektörün önemli oyuncularının beton sektörüne sunduğu yenilikleri sizler için derledik.

Hazır betona olan talep, makine ekipman teknolojisinin gelişmesini sağladı
Son yıllarda yüksek katlı binalar, baraj, HES, metro, havalimanı gibi projelerin ülkemizde yaygınlaşması ve ilgili birimlerin her geçen projede beton kalite düzeylerini artırmaya yönelik çalışmaları, hazır beton sektöründe faaliyet gösteren üreticileri yeni üretim teknikleri geliştirmeye itti. Bu talep artışı, Türkiye’nin beton üretiminde Avrupa birinciliğini 2009’dan bu yana korumasını, dünyada ise 2012 yılından bu yana Çin ve ABD’nin ardından üçüncü en büyük hazır beton üreticisi olmasını sağlıyor.
Türkiye, hazır beton sektöründe makine ekipman üretiminde önemli bir noktada bulunuyor. Avrupa’nın en büyük kamyon, beton mikseri fabrikaları, dünyanın sayılı pompa üreticilerinin fabrikaları ve belki de Avrupa’daki diğer üreticilerden büyük kapasiteye sahip beton santrali üreticileri Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Bundan yaklaşık 30 yıl önce Avrupa'dan ithal edilen makine teknolojisini geliştirdik. Özellikle son 15 yılda insan gücü ve bilgi birikimiyle donatılan hazır beton teknolojilerini satar hale geldik. Ayrıca enerji tüketimi ve aşınmaz parça ömürleri gibi işletme giderleri de beton üreticileri için önem arz ediyor. Son yıllardaki trafik uygulamaları nedeniyle daha hafif araçlar ön plana çıkmaya başladı. Üreticiler de bu konuda çalışmalarını sürdürüyor.


Sektör, 30 bin kişiye istihdam sağlıyor
1988 yılından beri güvenli ve dayanıklı yapıların inşası, standartlara uygun beton üretilmesi, beton uygulamalarının sağlanması için uğraş veren mesleki bir kuruluş olan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), 1991 yılından beri Avrupa Hazır Beton Birliği’nin (ERMCO) de tam üyesi konumunda bulunuyor. THBB’ye üye olacak şirketlerin tüm hazır beton tesislerinde standartlara uygun üretim yapılması, Kalite Güvence Sistemi’nin (KGS) sürekli habersiz denetimlerine tabi olunarak KGS Uygunluk Belgesi alınması, uygun laboratuvar bulunması, teknik, çevre, iş sağlığı-işçi güvenliği, yasal ve etik kriterlerin eksiksiz yerine getirilmesi konusunda uluslararası platformda ve yurdumuzda hazır beton sektörünü temsil ediyor. Hazır beton sektörünün yaklaşık 30 bin kişiye istihdam sağladığı belirtiliyor.
Bunların yanı sıra 1998 yılından beri üye olan şirketlerin çevreye uyumlu üretim yapmalarını sağlamak amacıyla hayata geçirilen Yeşil Nokta Çevre Ödülleri, THBB üyesi beton tesislerinin bağımsız ekipler tarafından denetlenmesi sonucunda kriterleri yerine getiren toplam 10 tesise veriliyor. Çevre bilinci yüksek üretimi teşvik etmek için üye tesisler, bağımsız denetçiler tarafından A’dan Z’ye denetleniyor. Yeşil Nokta Çevre Ödülleri’ni kazanan tesisler, aynı zamanda Uluslararası Temsil Ödülünü de almaya hak kazanıyor ve ERMCO tarafından da Türkiye’yi temsilen ödüllendiriliyor.
THBB Başkanı Yavuz Işık

“Birlik olarak Ar-Ge çalışmalarına oldukça önem veriyoruz”
THBB’nin asıl hedefinin teknolojik altyapı ve Ar-Ge çalışmalarıyla dünya standartlarının üzerinde bir kalite standardını yakalamak olduğunu dile getiren THBB Başkanı Yavuz Işık, buradan hareketle firmaların kurumsallaşması, Ar‐Ge faaliyetlerine daha fazla pay ayırması ve yeni teknolojileri ön plana çıkaran projeler geliştirilmesinin, sektörün gelişmesi adına önemli olduğunu söyledi. Işık, “Akredite laboratuvarlarımızla hazır beton, agrega, çimento, mineral katkılar üzerinde kimyasal, fiziksel ve mekanik testler yapıyoruz. Dayanıklılık konusunda dünyada da önde gelen laboratuvarlar arasında yer alan TÜRKAK akreditasyonlu THBB Yapı Malzemeleri Laboratuvarımızda 3. Boğaz Köprüsü’nün dayanıklılık deneyleri yapıldı. Bu laboratuvarlarımızda kalibrasyon hizmeti de veriliyor. 2013 yılında İstanbul’da çevresel sürdürülebilirliğin artırılmasını ve doğal kaynakların korunmasını sağlamak amacıyla ‘Kentsel Dönüşüm Projeleri Kapsamında Oluşan İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Hazır Beton Sektöründe Yeniden Kullanım Potansiyelinin Araştırılması Ar-Ge Projesi”ni’ hayata geçirdik. İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından da desteklenen projemiz, binaların yıkılması sonucu ortaya çıkacak inşaat yıkıntı atıklarının hazır beton üretiminde hammadde olarak yeniden kullanımını teşvik ediyor. Böylece milyonlarca ton ağırlığındaki atık yine kendi içinde yeniden geri kazanılıyor.” ifadelerini kullandı.


Üretim seviyesi 2015’te aynı kaldı, 2016’da yüzde 5’lik büyüme bekleniyor
THBB’de alınan veriler ışığında hazır beton sektörü 2014 yılındaki seviyesini koruyarak 2015 yılını da 107 milyon metreküp üretimle kapattı. THBB Başkanı Yavuz Işık’ın verdiği bilgilere göre 2015 Kasım ayında sektör, istikrar ortamının sağlanmasıyla birlikte yeniden güven tazeledi. Bununla birlikte ortaya çıkan yüzde 5’lik güven artışı, bir anda pozitife dönen algının en net göstergesi oldu. Kasım ayındaki güven endeksinde ortaya çıkan bu artış, 22 aydır görülen en yüksek artış oldu. Artması beklenen konut ve hız kazanan altyapı yatırımlarıyla 2016 yılında hazır beton sektörünün yüzde 5’lik büyüme oranını yakalayacağı tahmin ediliyor.



Betonstar
Türkiye’nin yüzde 100 yerli sermayeli tek beton pompası üreticisi Betonstar’ın kamyona monte beton pompaları ürün hattında 24 metreyle 52 metre arasında değişen makineler bulunuyor. Firma, ürün gamına sıra dışı tasarımıyla 40 metre erişim mesafesine sahip H40-5RZ modelini ekledi. Birçok yeniliğe sahip ürün için aralarında Nuh Beton, Albayrak Beton, Cantürk Beton, Özseç Beton, Gümüştaş Beton gibi firmaların da bulunduğu İstanbul ve Trakya bölgesinde yaklaşık 31 noktada demolar düzenlendi. Şubat ayında Ankara’da gerçekleştirilecek olan Beton Fuarı’nda ise yeni nesil geliştirilmiş elektronik sistemlere sahip akıllı makineler müşterilerin beğenisine sunulacak.
Yüksek erişilebilirlik sağlayan 5 parçalı bom dizaynına sahip yeni H40-5RZ modeli, 37 metre erişimli H37-4Z modelindeki gibi 3 akslı kamyon üzerine monte edilmiş. Makine, kamyon avantajı sayesinde özel yol izni olmadan trafiğe çıkabilirken müşteri açısından kamyon maliyetini düşürüyor. Kamyonun 3 akslı olması, ayrıca manevra kabiliyeti ve yakıt tüketimi anlamında da avantajlar sağlıyor. H40-5RZ’de 37 metre erişime sahip makinedeki gibi X ön ayak sistemi kullanılırken ayak açılımı mesafesi optimum ölçüde sınırlanmış. Bu da dar sokak aralarında dahi kolaylıkla kurulum avantajını beraberinde getiriyor.
Betonstar Pazarlama Direktörü Emre Güler
Yeni bom ve ayak dizaynı sayesinde daha stabil bir makine
Makinede kullanılan bom çelik konstrüksiyon malzemesinin, yüksek dayanımlı hafif malzeme olduğuna dikkat çeken Betonstar Pazarlama Direktörü Emre Güler, beton debisinden taviz vermeden makinenin stabil bir şekilde çalıştığını söyledi. Genelde bom sallanmaya başladığı an, operatörlerin debiyi kıstığını dile getiren Emre Güler, “Debiyi kıstıklarında makinenin verimi düşer ve müşteri zaman kaybetmiş olur. Sağladığımız bu stabilite, bom uzunluklarının optimize edilmesi ve ayak tasarımıyla alakalıdır. Ayak ve bom tasarı uyumlu hale getirildiğinde makine, rezonansa girmiyor.” dedi.
Tandem hidrolik pompayla güçlü beton basma özelliği
Makineye özel olarak bir hidrolik sistem geliştirdiklerini ifade eden Emre Güler, yeni sistemi şöyle açıkladı: “125 cc x 2=250 cc Rexroth tandem hidrolik pompa kullanarak zor betonları kolay bir şekilde basabilecek bir sistem geliştirdik. Makine, düşük slumplı betonları rahatlıkla basabiliyor. Bu da operatör açısından büyük bir avantaj oluyor.”
Geliştirilen hidrolik sistemdeki bir diğer yenilik ise pompadaki regülasyon valfi olarak belirtiliyor. Makine, kendi debisini kendi ayarlayarak hidrolik basınç arttığında otomatik olarak debi düşüyor ve zor betonu basabilir hale geliyor. Böylece kamyon motoru bayılmıyor ve iş aksamıyor. Betonstar, bunu regülasyon valfiyle yapan tek firma konumunda bulunuyor. Bu sistem, H40-5RZ modelinde standart olarak sunuluyor.

Operatör dostu kumanda sistemi
Operatörlerin isteği doğrultusunda kumanda sisteminde tutuş eğrisi ve joystickleri kullanma kabiliyetini geliştirebilmek adına çalışmalar da yapılıyor. Operatörlerin bazı noktalarda joystickleri aynı anda kullanması gerektiğini dile getiren Pazarlama Direktörü Emre Güler, “THBB’de (Türkiye Hazır Beton Birliği) operatörlere her ay verdiğimiz eğitimlerde anketler yapıyoruz. Bu çalışmalar neticesinde kumandayı daha ergonomik hale getirme çalışmalarını başlattık. Özellikle kumandanın hafif olması büyük önem arz ediyor. Çünkü operatörlerin, bu kumandayla boynunda asılı olarak saatlerce çalıştığı durumlar oluyor.” ifadelerini kullandı.
H40-5RZ’in beton sektöründe faaliyet gösteren her firmanın kullanabileceğine vurgu yapan Emre Güler, makinenin hâlihazırda 3. Havalimanı projesinden, kentsel dönüşüm projelerinin yoğun olduğu mahallelere kadar geniş bir alanda kullanıldığını kaydetti. Emre Güler, şöyle devam etti: “Makinenin kompakt olması mahalle aralarında, bomunun 40 metreye erişmesi ise büyük projelerde kullanımını kolaylaştırıyor. 3 akslı kamyona monte olması ve ayak dizaynı, beton dökme sahasına en yakın mesafede kurulum imkânı sağlıyor.”
Betonstar Batı Marmara Bölge Satış Yöneticisi Mehmet Tun
“Bazı projelerde ortalama yakıt tüketimi 0,36 litreyi gördü”
Betonstar’ın H40-5RZ için yaptığı demo hakkında açıklamalarda bulunan Betonstar Batı Marmara Bölge Satış Yöneticisi Mehmet Tun, makineyi temel beton ve kütle beton dökümü ağırlıklı olmak üzere her çeşitlilikteki beton döküm şartlarında kullandıklarını söyledi. Tun, “31 firmada yaklaşık 4 bin 500 metreküp beton dökümü gerçekleştirdik, bu dökümü de 2,66 litre yakıtla yaptık. Bazı projelerde ortalama yakıt tüketimimiz 0,36 litreyi gördü ki bu bizim kendi rekorumuz. Genel ortalama ise 0,57 litre/metreküp olarak gerçekleşti. Yakıt tüketimini düşüren sebep, geliştirdiğimiz yeni hidrolik sistem.” şeklinde konuştu.
Bazı noktalarda mikserlerin betonu boşaltma sürelerini tuttuklarını belirten Mehmet Tun, temel beton kullanılan 10 metreküplük bir mikseri ortalama 4 dakikada boşalttıklarının bilgisini verdi. Firmanın betonu daha çabuk dökmesinin, işin hızlanması açısından önemli olduğuna değinen Tun, şu şekilde devam etti: “Verilerin hepsi sahadan edindiğimiz bilgiler. Gece geç saatlere kadar firmaların çalışma koşullarını gözlemledik. Özellikle operatörlerin görüşlerini dikkate aldık. Bunlardan yola çıkarak yeni geliştirmeler söz konusu oldu. Örneğin ayak pabuçlarının dar olduğunu ve yuvarlak pabucun bazı yüzeylerde kaymaya sebebiyet verebileceğini söylediler. Buna dayalı olarak ayak pabuçlarını büyüttük. Sahada edindiğimiz bilgileri hızlıca Ar-Ge verisine dönüştürebiliyoruz. Bu da yerli üretici olmamızın en büyük avantajlarından bir tanesi olarak sayılabilir.”

“H40-5RZ ile 37 metre pazarına hitap etmek istiyoruz”
Sektör genelinde beton pompası metrajlarının büyüdüğüne dikkat çeken Betonstar Pazarlama Direktörü Emre Güler, bir santralde 7 adet pompa varsa en az 3 adedinin büyük ölçekli pompa olduğunu söyledi. Emre Güler, “3 aks kamyonun üzerine monte edilebilen uzun pompa bizim ürünümüz olan 37 metre erişim mesafesine sahip makineydi, o da bizim pazarımızın yüzde 40’ını oluşturuyor. Türkiye pazarında 41 metreden itibaren makineler 4 aks kamyon üzerine monte ediliyor. Biz H40-RZ ile 37 metre pazarına hitap etmek istiyoruz. Böyle olunca müşteri, 40 metrelik makineyi daha ucuz bir kamyon yapısı sayesinde hem satın alma hem üretim maliyetini düşürüyor. Makinemiz, pazara hızlı bir giriş yaptı ve çok umutluyuz.” dedi.

Essa Grup Makine
Essa Grup Makine, kayar kalıplı beton finişerlerinin üretimini yapan ABD merkezli Power Curbers’ın distribütörlüğünü yürütüyor. Power Curbers’ın ürün gamında kayar kalıplı beton finişeri 5700-C, Power Pavers saha betonu finişeri ve motorlu bordür extruderi bulunuyor.
5700-C kayar kalıplı beton finişeri; bordür, V hendek, trapez kanalı, bariyer, duvar, yürüyüş yolu, kablo kanalı, sulama kanalı, stadyum basamakları gibi birçok özel uygulamada kalıba göre yerinde üretim yapabiliyor. Helezon konveyörün haznesine aktarılan kesite uygun slumplı hazır beton kalıp haznesine aktarılıyor, buradan vibrasyonla beton kalıba basılıyor. Makine belirlenen kotta ilerlemeye başlıyor. Kalıp sonunda istenilen kesitteki beton kesit üretimi gerçekleşmiş oluyor. 5700-C’nin offset serimde yatayda 2, dikeyde ise 1,5 metre üretim kapasitesi bulunuyor. Makinenin kompakt ve çok yönlü hızlı hareket kabiliyeti sayesinde müteahhitlerin hızlı bir şekilde projelerini tamamlayabildiği ifade ediliyor. Bu sayede işçilik maliyetleri de düşüyor. 5700-C’nin saatte 11-14 litre yakıt tükettiği bildiriliyor.
Power Curbers’ın PC 150 extruder modeli, sadece bordür imalatı için kullanılıyor. Beton ya da asfalt karışım, bordür makinesinin haznesine aktarılarak özel olarak tasarlanmış bir kalıp yoluyla son ürün elde ediliyor. Bordür, düz bir zemin üzerine serilebiliyor. Hem asfalt bordür hem de beton bordür imalatlarını yerinde yapabilen bu makinenin belediye ve karayolu işi yapan yükleniciler tarafından tercih edildiği aktarılıyor. Makineyle saatte 250 metre ve değişik kalıp kesitleriyle imalatlar yapılabiliyor.

Power Pavers, beton saha uygulamalarında vibrasyonla daha kaliteli ve hızlı üretimler için dizayn edilmiş finişerler olarak adlandırılıyor. Değişik modellerle 3,5 metre genişlikten 12 metre genişliğe ve 50 cm derinlikte saha betonu üretimi yapabilen makineler, havaalanları, beton yollar ve konteyner alanları gibi projelerde tercih ediliyor. İki paletli kendinden yürüyüşlü bu makinelerde önce helezonlar yardımıyla beton yayılıyor, tamper barlarla kalıba aktarılıp burada vibre edilerek son ürün hava boşluğu olmadan elde ediliyor.
Essa Grup Makine Satış ve Pazarlama Müdürü İnanç Can, yaptığı açıklamada ülkemizde kayar kalıplı beton finişerleriyle yerinde imalatların son yıllarda hızla arttığına değinerek Essa Grup Makine olarak karayolları, belediyeler ve özel sektöre yapılan pazarlama faaliyetleri sonucu marka ve ürün bilinirliliklerini en üst seviyeye getirdiklerini ifade etti. Can, “2015 yılına geldiğimizde hem yurt içi hem de yurt dışı projelerde Power Curber tercihleri artmaya başladı. Sektörün dalgalı bir yıl geçirdiği geçtiğimiz yılda Power Curber tercihleri üretici firmayı da memnun etti. Firmamızın yılın disbiritörü plâketini kazanması bizleri motive etti. Ülkemizde devam eden ve yeni başlayan yol, havaalanı, tünel gibi büyük projeler bu yıl ve önümüzdeki yıllarda kayar kalıplı beton finişeri kullanımlarını daha da artıracaktır. Essa Grup Makine olarak biz bu alandaki aktif pazarlama faaliyetlerimizi tüm hızımızla devam ettireceğiz. Aslında bizim beklentimiz, rakip markaların da pazarlama faaliyetlerini artırmasıdır. Böylelikle beton finişeri pazarı daha da büyüyecektir.” değerlendirmesinde bulundu.

IMER-L&T
Sektörde Avrupa’nın önde gelen firmalarından biri olan IMER Group ortaklığıyla Aksaray’da kurulan IMER-L&T; Mercedes-Benz Türkiye, Ford Otosan, Renault ve MAN firmalarından tarafından onaylanmış üstyapı firması konumunda bulunuyor. Firmanın ürün gamında yaş sistem, kuru sistem, semi treyler, hafifletilmiş, konveyör bantlı ve boomix(pompalı) mikserler yer alıyor.
IMER-L&T, ürünlerin uzun ömürlü olmasına önem veriyor. Firma, kazan üretiminde 30MNB5 sac kullanırken bu sacın piyasada kullanılan en uzun ömürlü sac olduğu belirtiliyor. Kazan ve şasi ön-arka konsolu kısımlarının kupa parlaklığından fazla olan yüzde 95 yansıma oranına sahip olmasına dikkat ediliyor. Mikseri taşıyan önemli kısımlardan biri olan şaside dayanımı kuvvetli kutu profil şasi kullanılıyor. En çabuk aşınan malzemelerden biri olan ilâve ve katlanır oluktaki plastik malzeme konusunda P900 kullanılıyor. Bu malzemenin piyasada kullanılan malzemelerden 3-4 kat fazla dayanıklı olduğu bildiriliyor.

IMER-L&T tarafından yapılan açıklamada firma güvenilirliğinin en önemli husus olduğuna dikkat çekilirken beton ve inşaat firmalarının her saati ve dakikasının kıymetli olduğuna değinildi. Açıklamada şu ifadelere de yer verildi: “Satış sonrası servis, önceliğimizdir ve hedefimiz, tam müşteri memnuniyetidir. Daha dayanıklı malzeme kullanımı, iş güvenliği ve kullanım kolaylığıyla ilgili Ar-GE çalışmalarımız aralıksız olarak devam etmektedir. Ayrıca iş ortaklarımızın satış sonrası servis ihtiyacını en kısa sürede karşılamak için yurt içinde ve yurt dışında servis ağını genişletmek için çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Ürettiğimiz mikserler, firmamızın çevresel titizliği ve ekolojik saygısıyla uyumlu olarak gürültüyü ve toz çıkışını kısıtlayacak biçimde üretilmektedir.”
IMER-L&T, tarihinin en yüksek mikser üretimini 2015 yılında 2.006 adet olarak gerçekleştirdi. Geçtiğimiz yıllarda üretilen mikserler, yurt dışına genelde araç üzerine monte edilmeden ihraç ediliyordu. Firmanın Mercedes-Benz Türk ve Ford Otosan ile yaptığı anlaşmalar sonucunda 2015 yılında yurt dışına çok sayıda araç üzerine monteli mikser ihraç edildi. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülkeye 540 adet IMER-L&T markalı mikser satıldı.
Üretim adedini artırmak adına bu yıl 3’üncü fabrikanın yatırımına başlamayı planlayan IMER-L&T, 35 bin metrekare açık alan üzerine 8.050 metrekare kapalı alanı içeren yeni fabrika için ruhsat alma sürecini tamamladı. Bu yatırımla birlikte yıllık üretim adedinin 3.000 mikser olması planlanıyor.

Meka
Hazır beton sektöründe 25 yılı aşkın bir süredir hizmet veren Meka, 2015 yılı içinde İstanbul 3. Havalimanı projesinde CMLKK (Cengiz-Mapa-Limak-Kolin-Kalyon) iş ortaklığının partnerliğini üstlendi. 150 milyon/yıl yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanı olacak projede 2 adet 2x250 metreküp/saat kapasiteli ve 2 adet 4,5 metreküp mikserli Meka beton santralleri tercih edildi. 2016 yılında ise 360 metreküp/saat kapasiteli santralle birlikte toplam kapasitenin 1000 metreküp/saati geçmesi planlanıyor. Tamamen özel istekler doğrultusunda geliştirilmiş bu makinelerin, bağımsız tartım hazneli agrega bunkeri ve özel tartım hassasiyetini artıran PLC ilâve modülleriyle donatılmış teknolojik ürünler olduğu belirtiliyor.
Hız, yüksek kapasite-hassasiyet ve kalitenin hedeflendiği projede Meka agrega bunkeri kullanılıyor. 75 metreküp kapasitesi olan her göz altında, sadece o göze özgü tartım haznesi bulunuyor. 5 gözlük bunkerin toplam kapasitesinin 375 metreküpün üzerinde olduğu bildiriliyor.

Bağımsız tartımlı sistem, reçeteye göre her bir gözde bulunan farklı agrega tip ve büyüklüklerini aynı anda tartabiliyor. Bu şekilde özellikle 2’den fazla farklı çeşit agrega kullanıldığı durumlarda üretimde hız anlamında avantaj sağlanıyor. Ayrıca santralin tüm tartım hazneleri için PLC’ye ilâve edilen özel tartım kartları kullanılıyor. Yüksek tartım hassasiyeti sağlayan bu kartlarla birlikte tartım haznesinin sadece o agrega tipine özgü olması ve dökülen malzemelerin tam merkezde toplanmasıyla tartım hata oranları binde bir seviyelerine kadar düşüyor.
Meka tarafından yapılan açıklamada 2015 yılının, 2 genel seçimin yaşanması, komşu ülkelerle yaşanan sıkıntılar ve küresel likitide bolluğunun geçtiğimiz yıllardaki kadar verimli olmamasından dolayı sıkıntılı geçtiği ifade edilerek “2015 yılının tüm sektörler için zorlu ekonomik ve siyasi belirsizliklerle geçtiği ortadadır. Mevcut koşullar dikkate alındığında 2016 yılının da dünya ekonomisi açısından pek parlak geçmeyeceği tahmin edilmektedir. Ülke olarak yapmamız gereken, üretim-tüketim dengesini sağlamak ve yerli üretim-tüketimi ön plana çıkarmaktır. Meka, daha önce yaşanılan krizlerde yaptığı agresif pazarlama stratejileri ve yarattığı yeni pazarlarla ayakta durabilmiş ve birçok yayın organında bu konuda haber yapılmıştır. Şu an yaşadığımız ve ileride yaşayacağımız ekonomik krizlerde yine aynı tutumu sergileyerek ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam edecektir.” açıklamasına yer verildi.

Karyer-Tatmak
Karyer-Tatmak, distribütörlüğünü yürüttüğü CIFA markası beton ekipmanlarının yeni nesil Steeltech olarak adlandırılan yüksek performanslı, iş sağlığı güvenliğine duyarlı ve metreküp başına bakım maliyetlerinin minimize edildiği beton pompalarını 2016 yılında Türkiye pazarına sunacak. 24 metreden 55 metreye kadar uzanan mobil beton pompalarıyla pazarda yer alan firma, Türkiye pazarına özel Classic serisi olarak adlandırılan ve daha farklı konfigürasyonlara sahip K38C ve K41C model pompalarını ise 2015 yılının 3’üncü çeyreğinde satışa sundu. 2016 yılının 3’üncü çeyreğinde İtalya’dan gelecek 4 farklı modelle Classic serisinin genişletilmesi planlanıyor.
Classic serisinde Türkiye’de çalışan operatörlerin de rahatlıkla anlayabileceği PLC yapısı sayesinde sistemde oluşacak hataların nereden ve nasıl kaynaklandığını kolayca bulması sağlanıyor. Beton grubundaki değişiklikler sayesinde aşınmaların süreleri artırılarak metreküpteki aşınma parça değişim maliyetlerinin düşürülmesi sağlanıyor. Alışılagelmiş CIFA beton grubunun, uzun süre yapılan çalışmalar sonrasında müşterilerden gelen geribildirimler de dikkate alınarak yeni şeklini aldığı belirtiliyor. Ayrıca tüm beton pompaların çelik konstrüksiyonları İtalya’da Avrupa Test Enstitüsü tarafından onaylanarak 5 yıl üretim hatalarına karşı boom garantisiyle satışa sunuluyor.
Firma tarafından yapılan açıklamada 2016 yılında yeni versiyon Steeltech ve Classic seri CIFA ürünleriyle pazar payının daha hızlı bir şekilde artırılacağına yer verilirken “Ayrıca satış sonrası hizmetler konusunda her zaman fark yaratmış olan Karyer-Tatmak, yeni yetkili servislerle Türkiye’deki satış sonrası desteğini de tüm müşteriler için maksimuma çıkarmaktadır. Operatör ve teknisyen eğitimlerine önem veren satış sonrası ekibimiz, 2016 yılında üçer aylık periyotlarla bölgelerde eğitimlerine devam etmektedir.” ifadeleri kullanıldı.

