Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2017
İş Makinası - HİDROMEK'ten mermer ocaklarına emsalsiz çözüm
HİDROMEK'ten mermer ocaklarına emsalsiz çözüm

Ocakların ihtiyaçları yeni fikirler doğuruyor. Zorlu koşullarda önemli işlere imza atan makinelerin alt takımlarının aşınması, yürüyüş esnasındaki yakıt masrafı ve zaman kaybı gibi problemler, Aytaş Akın Mermer ile HİDROMEK’i bir araya getirdi. Sektörde önemli bir tecrübesi olan Aytaş Akın Mermer’in beklenti ve görüşleri alınarak ve şasi, bom, arm grubunda güçlendirmeler yapılarak üretilen HMK 200 W lastikli ekskavatörün, dünyada bir benzeri bulunmuyor.

HİDROMEK mühendislerinin geliştirdiği yenilikçi bir çözüm olan HMK 200W’nin sağladığı katma değerleri, Aytaş Akın Mermer ve Akın Mermer Tekstil İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Akın paylaştı.

Firmanızdan kısaca bahseder misiniz?

Aytaş Akın Mermer ve Akın Mermer Tekstil İnşaat olmak üzere 2 firmamız bulunuyor. Birisi mermer sektöründe faaliyet gösteriyor, diğeriyse Ar-Ge’sini yaptığımız ve yakında üretimine başlayacağımız pasanın geri dönüşümünü sağlayarak yalıtım değeri yüksek, mantolamayı kaldıracak olan duvar malzemesi üretiminde çalışmalarını sürdürüyor.

“Türkiye’nin bej üreten en büyük fabrikasına sahibiz.”

Mermer ocaklarınızdaki faaliyetleriniz ve ürün çeşitleriniz nelerdir?

Şu an aktif 4 adet mermer ocağımız var. Burdur beji olarak Moonstone Cream markamızla üretim yapıyoruz. Uzak Doğu’da ise Cama diye bilinen taşımız var, onu da Moonstone Ivory markasıyla piyasaya sunuyoruz. Burdur Organize Sanayi’de, kapasite olarak Türkiye’nin bej üreten en büyük fabrikasına sahibiz. Avrupa ülkeleri, Çin, Suudi Arabistan, Kuveyt gibi bölgelere ihracat gerçekleştiriyoruz.

Birtakım izin çalışmalarımız tamamlandı, Afyon Dinar Bölgesi’nde beşinci ocağımız da faaliyete geçiyor. Bunun dışında pomza taşı ocağımız da bulunuyor. Bu taş, geri dönüşümün içinde olan bir ürün, bahsetmiş olduğum yapı malzemeleriyle alakalı olarak değerlendiriyoruz.

Yükleyici ve ekskavatör grubunda 40’a yakın makine

Nasıl bir makine ekipman parkına sahipsiniz?

Sadece yükleyici ve ekskavatör ürün gruplarında yaklaşık 40 civarında iş makinemiz var. Çok fazla sayıda kesme biçme makinelerimiz de mevcut. Bej üreten 8 tane katrağımız, 6 tane de estemizin olduğu ana kesim makineleri, cila makineleri ve fırınlarımız bulunuyor.

HİDROMEK ile nasıl bir araya geldiniz?

3 yıl önce, HİDROMEK’in Burdur Bucak’ta bir servis açılışı vardı. Servisi açan kişi beni çok iyi tanıdığı için, hem Ar-Ge çalışmalarımızı hem de taleplerimizi belirtmek üzere, bizi HİDROMEK’in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Bozkurt ile tanıştırdı. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege İhracatçılar Birliği Üyesi olduğum için bu bölgede sektöre katkılarda bulunmaya çalışıyoruz. Bu yüzden sohbet esnasında iş makineleri grubundaki bazı ihtiyaçlarımızı dile getirdim. Ahmet Bey de bu konuda çok ilgili davrandı.

“Modifikasyonlar sonucu 1,5 tonluk kırıcı kullanılarak makineyi istediğimiz hale getirdiler.”

HMK 200W’nin geliştirilme sürecindeki taleplerinizden bahseder misiniz?

Ocaklarda sahanın geniş olması nedeniyle, özellikle paletli ekskavatörlerde yürüyüş esnasında alt takımlarla ilgili problemler ve zaman kaybı sıkıntısı yaşıyorduk. Paletli ekskavatörlerin 1 km uzaklıktan başka bir alana nakli çok zaman alırken ekstra yakıt sarfiyatı da yaşanıyor. Bu problemleri önce yükleyicilerle çözmeye çalıştık, olmadı. Sonra lastikli ekskavatörleri denemeye karar verdik.

Araştırmalarımız sonucunda 20 tonun üzerinde lastikli ekskavatörün olmadığını gördük. İşte bu süreçte, HİDROMEK ile bir araya geldik. Nasıl bir makine istediğimizi anlattık. 20 tonluk makine grubunda birtakım modifikasyonlar sonucu 1,5 tonluk kırıcı kullanılarak makineyi istediğimiz hale getirdiler. Makine, 1,5 senedir ocağımızda çalışıyor. Makinenin çalışmasında serilik ve yakıt tüketimi açısından herhangi bir sorun yok, istediğimiz kriterleri rahatlıkla karşılıyor.

Fikir alışverişi 2 tonluk kırıcı kullanılması için de devam etti

Görüşmeleriniz sonucunda, 2 tonluk kırıcı kullanılacak şekilde makine üzerinde çalışmalar devam etmiş…

Evet, ocakta pasa ve atıl olan ürünlerin belli bir boyutta kırılıp kaya kamyonlarıyla taşınması gerekiyor. Küçük makineler, bu işlemde zorlanıyor ve 40 ton segmentinde makine kullanmak zorunda kalıyoruz. Bu da ekstra bir yatırım maliyeti oluyor. Bu nedenle HMK 200 W’nin maksimum gücü neyse o noktaya getirilebilmesi için yine HİDROMEK ile bir araya geldik. Yapılan hesaplar sonucunda 2 ton kırıcıyla çalışabilecek HMK 200W’nin üretimi yapıldı ve İzmir’de düzenlenen Marble’da sergilendi.

İşletme maliyetleri ve zaman kaybının önüne geçildi

Bu makinelerin ocağınıza sunduğu avantajlar neler oldu?

500 metre yarıçapında olan bir ocakta en az 2 ya da 3 tane ekskavatör istihdam etmek zorundayız. Paletli ekskavatörü sürekli yürüttüğümüzde makine 2 yılda tanınmaz hale geliyor. Biz güçlü ve hızlı HMK 200W ile açık bej bölgesinde işimizi rahatlıkla görüyoruz. Kütleleri kolayca kırabiliyor. Yatırım maliyetlerini düşürüp zamandan kazanıyoruz. Yürüyüş grubunda bu zamana kadar hiçbir sorun yaşamadık. Bu makineyle üretimimizde bir adım öteye gideceğimize inanıyoruz.

HİDROMEK de bu çalışmayı sürdürmesi halinde hem Türkiye hem de dünya mermer sektöründe ciddi anlamda mesafe kat edeceği kanaatindeyiz. Bunu makinelerde sürekli alt takım sorunu yaşayan mermer sektöründeki arkadaşlarımız da belirtiyor.

Aytaş Akın Mermer Makine Şefi Mustafa Doğanyer:

"1987’den beri makinelerin içindeyim. Bunca yıllık iş tecrübeme göre iyi bir makine, yakıt tüketimi düşük ve az arıza yapan makinedir. 40’a yakın makine parkımızda makineler 20 ton ile 55 ton arasında değişiyor. HİDROMEK HMK 200 W mermere özel lastikli ekskavatörün ilk kullanıcısı biziz. Ocakta çalışan standart paletli ekskavatörler kademe geçişlerinde günde 1 km yürüyebiliyor. Bu da ister istemez alt takımlara zarar veriyor ve 6 bin saatte yıpranabiliyor. Bunun bilinciyle HİDROMEK’e bir teklif sunduk. Onlar da bu konuyla yoğun bir şekilde ilgilendi ve böyle bir makine ortaya çıktı. HMK 200 W, hareket kabiliyeti açısından işimizi son derece rahatlattı.

Ocaktaki 8 ekskavatörün hepsinde kırıcı kullanıyoruz fakat onları mümkün olduğunca hareket ettirmiyoruz. Hareket gereken yerlerde HMK 200 W’ye başvuruyoruz. Yakıt tüketiminin düşük olması da büyük avantaj sağlıyor. Özellikle ikinci etapta satın aldığımız 2 ton kırıcılı makine biraz daha güçlendirildi. Normalde 20 tonluk ekskavatörlerde 8 ana lastik bulunur. Her bir aks üzerinde çift lastik vardır. Bu makinede şişman lastik dediğimiz özel zincirle kontrol altına alınan 4 adet lastik var. Dolayısıyla araya taş sıkışmıyor. Kullanım konusunda operatörün hiçbir şikâyeti yok. HİDROMEK’in servis hizmetinden de gayet memnunuz. Ocakta HMK 200 W sayısını artırmayı planlıyoruz."

HİDROMEK HMK 200 W Operatörü Mehmet Ali Yılmaz:

"6 yıldır operatörlük işiyle uğraşıyorum. Ağırlıklı olarak ekskavatör kullandım. Bundan önce aşırı yürümeden dolayı sürekli olarak alt takım aşınması yaşadığımız için, bu sorunları aşmak adına HMK 200 W’yi tercih ettik. 2 ton kırıcılı HMK 200 W’nun aks arası biraz daha geniş olduğu için daha güçlü. Diğer makinelere göre kapasite açısından farkı var fakat kırım işlemlerinde ihtiyacımızı karşılıyor. Makine, şantiye içinden yürürken gayet dengeli çalışıyor. Eğimli bölgelerde ayakları hafifçe açıp kullanıyorum ve güvenli oluyor. Kullanımı kolay olan bu makineyi mermer sektörüne tavsiye ediyorum."

HİDROMEK Maden ve Mermer Grubundan Sorumlu Satış Yetkilisi Murat Bulut:

"Mermer ocaklarında ekskavatör ve yükleyici dışında iş verimliliğini artırmak için artık alternatif makineler kullanılıyor. HMK 200 W lastikli ekskavatör, 40 ve 50 tonluk paletli ekskavatörün yaptığı ikincil iş dediğimiz daha düşük güç üretmesi gereken görevleri üstlenmiş bir makine. Dünyada herhangi bir benzeri bulunmayan ve hareket kabiliyeti yüksek olan HMK 200 W, 20 tonluk standart bir makineye göre yaklaşık 3 ton ekstra ağırlığıyla dikkat çekiyor. Sürekli olarak kırıcıyla çalıştığı için makinenin şasisi kuvvetlendirildi. Arm ve bom grubunda ciddi bir güçlendirme yapıldı. Bu makinenin pazarda önemli bir fark yaratacağını öngörüyoruz."

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina