
Tekno'dan 'Kule Vinç Kiralama Mühendisliği' |
|
Tekno Şirketler Grubu Kule Vinç Grup Başkanı Sinan Türeyen: “TeknoVinç, sektöre her zaman yol göstericilik yapmıştır”
İlk olarak 1994 yılında Levent metro istasyonu projesinde çalışan firmaya 2 adet kule vinç kiralayarak profesyonel kiralama faaliyetlerine başlayan TeknoVinç, yaklaşık 150’ye yakın kule vinç, personel ve malzeme asansörü ile Türkiye’nin en büyük kiralama parkına sahip firmaların başında geliyor. Özellikle İstanbul’da çok özel projelere kiralık kule vinçleriyle destek veren TeknoVinç, projenin özelliğine göre zemin incelemesinden başlayarak tam teşekküllü bir “vinçleştirme hizmeti” veriyor.
Kule vinç sektörünün önemli isimlerinden Sinan Türeyen ile bir araya gelerek TeknoVinç’in 20 yılı aşkın kiralama yolculuğuna dair keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
Tekno Şirketler Grubu Kule Vinç Grup Başkanı Sinan Türeyen
Kiralama faaliyetleriniz nasıl başladı?
Levent metro istasyonu projesi için vinç satışı konusunda son aşamaya gelmiştik. Ertesi gün dolarda yaşanan ani ve hızlı yükselişin ardından firma, bu şartlarda vinç satın almanın mümkün olmadığını iletip kiralama talebinde bulundu. Bir organizasyon yapıp kendimize 2 adet vinç satın aldık, bakımlarını yaptık ve montajlarını gerçekleştirdik. TeknoVinç’ten evvel profesyonel kiralama yapan bir organizasyon yoktu.
“Bizdeki ürün çeşitliliği hiçbir kiralama firmasında yok”
Kiralama parkınız hakkında bilgi verir misiniz?
Kule vinç, personel ve malzeme asansörü olarak 150 parça makineye ulaştık. Bunun 120’ye yakını 5 tondan 16 tona kadar değişen, 0-6 yaş arasındaki kule vinçlerdir. Şu an Türkiye’nin en genç kule vinç parkına sahibiz ve bizdeki ürün çeşitliliği hiçbir kiralama firmasında yok. Bizim için önemli olan projeye en uygun kule vinci sunmak, ihtiyacı tam olarak karşılamaktır.
Müşteri portföyünüz kimler?
Gelişen inşaat sektörüyle birlikte köprü, baraj, otoyol, rezidans, villa, AVM ve cami gibi aklınıza gelebilecek ne kadar proje varsa hepsinde yer aldık.

Kiralama parkınızla destek verdiğiniz önemli projelerinizden örnekler verebilir misiniz?
Kiralama ve satış operasyonları ikiz kardeş gibidir. İkisine birlikte bakarsak İstanbul’daki projelerin yüzde 80’inde yer aldık. Örneğin Levent’teki Zorlu Tower, çok istisna bir yapıdır. Bu projede 2 adet yelken bomlu vincin bina içinde tırmandırılması, Türkiye’de daha önce yapılmamış bir uygulama olup çok özel bir “ilktir”. Projelerin hazırlanmasından ihale sonrasına kadar her aşamada yer alarak böylesine özgün ve ilk bir uygulamada ihaleyi kazanan firmaya projeyi anlattık. Tam anlamıyla bir kule vinç “kiralama mühendisliği” sinerjisi oluşturduk. Türkiye’nin bu tip mega projelerinde yer almak bizim için gurur verici.
“Kule vinci hızlı temin edebilmek önemli”
Vinçleştirme projelerinde neden TeknoVinç tercih ediliyor?
Müteahhit veya yatırımcılar, kendisi gibi profesyonel bir firma arıyorsa birkaç kişiye danıştıklarında “TeknoVinç ile irtibata geçin” cevabını alıyorlar. Projeye uygun kule vinci süratle temin edebilmek de önemli. Bunun müşteri için önemli bir güvence olduğunu düşünürsek biz bu güvenceyi müşterilerimizde oluşturduk.
Bu ve bunun gibi intibaların oluşturulabilmesi için kendimizi Avrupa’nın dahi sayılı kule vinç depolama tesislerinden birini inşa ederken bulduk. Şu anda Türkiye’de, Dilovası’ndaki depomuz kadar büyük bir kule vinç deposu bulunmuyor. Tüm bunların hepsi hem ekip hem de bilgi anlamında bir güç gerektiriyor. Aksi takdirde tercih edilemezsiniz. TeknoVinç, sektöre her zaman yol göstericilik yapmıştır.

Kiralama sürecinizden bahseder misiniz?
Öncelikle projeler ile ilgili saha ekspertizleri yapılıyor. Vinçlerin nereye yerleştirileceği ve birbirleriyle olan ilişkileri inceleniyor. Hepsi planlandıktan sonra fiyatlandırmaya geçiliyor. Bu aşamaya gelmeden fiyat teklifi vermiyoruz. Sözleşme yapıldıktan sonra kule vinçlerin ikmalleri, statik bürolarla görüşmeler ve montajlar başlıyor. Bu operasyonlar için sahada teknik olarak çalışan yaklaşık 50 kişilik bir ekibimiz var. Kapasitenin belirlenmesinden satın alma veya kiralama tercihine kadar projenin “vinçleştirmesini” TeknoVinç olarak biz üstleniyoruz.
Bir kule vinç ne zaman kiralanmalı, ne zaman satın alınmalı?
Kiralamada 1 sene kritik bir süredir. Sonrasında bizim için iyi fakat kiracı için olumsuz olmaya başlıyor. 15 aya kadar kiralama makul, sonrası için satın alınmasında fayda var. Ayrıca bazı firmalar projenin büyüklüğüne göre birkaç kule vinç satın alıyor, bir kaçını da kiralıyorlar. Örneğin bir projede 5 vince ihtiyaç olduğunda 3’ünü satın alıp 2’sini kiralayabiliyorlar. Böylece yavaş tempoya geçildiğinde kiraladıklarını geri verip kendi vinçleriyle devam edebiliyorlar. Yatırımcı firmaların hız istemesi ve makine parkına sahip olmak istememesi, onları kiralamaya yönlendiriyor.
“Zorlu Center’da bir kule vinç kiralama mühendisliği gerçekleştirdik”
“Kule vinç kiralama mühendisliği” tabiri firmanıza ait. Bunun anlamı nedir?
Zorlu Center projesi, çok önemli bir projeydi. 700 bin metrekare büyüklükte bir AVM ve rezidans kompleksi daha önce yapılmamıştı. Bunun için profesyonel ve güvenilir bir kule vinç kiralama hizmeti arayışı içindeydiler. Türkiye’de ilk defa 20’nin üzerindeki kule vinci aynı anda birbirine çarpmadan iş yapabilir şekilde konumlandırarak bir rekora imza attık. Projenin büyüklüğünden dolayı mobil vinçle sökülemeyecek bölgede kalan kule vinçler mevcut idi. Onları da kule vinç kullanarak havada söktük. Dolayısıyla bir kule vinç kiralama mühendisliği gerçekleştirdik. Zorlu GYO’nun proje ile ilgili oluşan taleplerinin tamamına cevap verebildik. İşinde profesyonel, orijinal çözümlere ihtiyaç duyan inşaat yatırımcıları bizim için kule vinç kiralama mühendisliği becerimizi geliştirmemize yardımcı oluyor.

Kiralamada kule vinçlerin güvenlik koşullarını nasıl sağlıyorsunuz?
Kule vincin kurulumundan önce bir zemin kontrolü yapıyoruz. Buna bağlı olarak statik hesap gerektiriyorsa müteahhidin statik bürosuyla temasa geçiyoruz. Gerekli altyapı çalışmaları tamamlandıktan sonra kule vinç kurulumunu gerçekleştiriyoruz. Kule vincin kullanımı esnasında düzenli periyodik kontroller yapıyoruz. Burada en önemli parçalar, en çok aşınan makara ve halatlardır. Ömrü bitmeye yaklaştığında bu parçaları değiştiriyoruz. 0-6 yaş aralığındaki kule vinçler yeni nesil makinler olduğu için üstün koruma donanımlarına sahipler. Ayrıca operatörlere de gerekli eğitimleri vererek yeni teknolojilere uyumlanmalarını sağlıyoruz. Dolayısıyla operatörler arıza çeşidine göre bizim devreye girmemizi sağlıyorlar.
Kiralama süresi tamamlanan bir kule vinç hangi işlemlere hangi işlemlerden geçiyor?
Kule vinçler demontajı takiben günlük 20 tır yükleme / boşaltma yapabilme kapasitesine sahip Dilovası’ndaki depomuza geldiğinde öncelikle görsel bir kontrolden geçiyor. Demontajı gerçekleştiren teknik ekip, işlem esnasında gerekli notları almasına rağmen, depo ekibi birinci kademe, ikinci kademe veya ağır bakım şeklinde teknik uygulama sürecine karar veriyor. Kule vinçler genellikle beton harcına bulanmış şekilde geldiği için özel yüksek basınçlı yıkama makinesiyle temizleniyor. Makara ve bunun gibi ekipmanlar değiştirilerek yenileniyor. Tüm bu işlemlerin sonunda, kule vinç bir sonraki görev sahasında gitmek üzere etiketlenerek stok sahasındaki yeri alıyor.

Röportaj, fm RENT Dergisi Ocak-Şubat 2016 Sayısı'nda yayımlanmıştır...