Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2018
İş Makinası - Trabzon'da 23 binde saat gibi Komatsu
Trabzon'da 23 binde saat gibi Komatsu

Komatsu PC200-8 rekora koşuyor: Revizyonsuz 23 bin saat

Trabzonlu Çapoğlu Hafriyat, makinelerde bakımın önemini gözler önüne seren bir başarıya imza attı. 23 bin saate gelmiş olmasına rağmen hiçbir revizyona ihtiyaç duymayan Komatsu PC200-8, duyan herkesi şaşırtıyor.

Ülke ekonomimizdeki payı son yıllarda önemli ölçüde artan inşaat sektörünün cazibesi yeni yatırımcıları kendine çekiyor. Ancak artan rekabet koşulları da yapılan işlerden elde edilen kârı azaltmaya devam ediyor.

Bu sektörün başlıca sermayesi olan iş makineleri, bu anlamda kilit bir role sahip. Bir çıkış yolu arayan sektör paydaşlarının gözü en büyük gider kalemi olan iş makinelerine çevrilmiş durumda. İş makinelerinden, artan iş gücü kapasitesine dayanmaları, neredeyse hiç durmadan çalışmaları ve az maliyet çıkarmaları bekleniyor. Makinelerin bu beklentilere cevabı ise doğal olarak “bakım istiyorum” oluyor.

İş makinelerinin daha uzun ömürlü olmasının; verimli, ekonomik ve emniyetli çalışmasının temel koşulu ise düzenli olarak yapılması gereken bakımlar. Hepimizin bildiği ancak bazen önemsemediğimiz bu ayrıntıyı yerine getiren Çapoğlu Hafriyat’ın elde ettiği başarıyı sahibi Fikri Çabuk’tan dinledik.

Çapoğlu Hafriyat’ın sahibi Fikri Çabuk, Temsa İş Makinaları’ndan 2006 yılında aldığı PC200-8 model paletli ekskavatörü hâlâ yüksek kapasiteyle kullanıyor. Bu başarıyı daha da ilginçleştiren şey ise, makineye hâlâ anahtar vurulmamış olması.

“Makineyi 12 sene önce sıfır aldım. Şu anda 23 bin saatte. Bu zamana kadar yalnızca alt takımlardaki zincir baklaları ve cer rimleri değiştirildi. Makinemin pabuçları dahi orijinal.” diyen 1991 yılından bu yana Trabzon’da hafriyatçılık yapan Fikri Çabuk, sık rastlanmayan bu durumun sırrını bizimle paylaştı.

Çok zorlu işlerde çalıştırmadınız sanırım?
Hayır, tam aksine. Kimsenin yapamadığı, yapamazsınız denilen işleri yaptık bu makine ile. Tek bir işte de çalışmadı…makineyi hafriyattan yol yapımına, kanal kazısından arsa çalışmalarına her türlü işte çalıştırdım.

Yaptığınız en zorlu iş neydi?
Eğimli arazi üzerinde oldukça zorlu bir tünel inşaatı yapılıyordu. Tünelin palyelerinin kesilmesi gerekiyordu. Ancak eğim çok fazlaydı ve kaza riski taşıyordu. Mühendisler ile görüştük, bize yapamazsınız dahi dediler. Ama makinemizin gücü ve operatörümüzün tecrübesiyle bu işin üstesinden geldik.

“9 bin saat kırıcı ile çalıştırmamıza rağmen makinemiz yıpranmadı”

Bir başka örnek olarak yaylada yapılan doğalgaz hattı çalışmasını verebilirim. İnsanların yürüyemediği yerlerde makinemizi yürüttük. Aşırı eğimli, dik bir yerdi. Trabzon’un arazisi genelde böyle zaten, bu nedenle çoğunlukla kırıcı kullanmamız gerekiyor. Makinemizin yaptığı 23 bin saatin 9 bin saati kırıcı ile yapılmıştır. Hidroliğe ve arma büyük oranda zarar verdiği bilinen kırıcı kullanımına rağmen makinemiz yıpranmadı.

Normalde bir iş makinesinin motoru 10-15 bin saatte bir revizyona gider.
8-10 bin saatte motor tamiri, hidrolik pompa değişimi yaptıranları tanıyorum. Ama biz ne motoruna ne pompasına ne de kule dönüşüne el vurduk. Makinenin hiçbir yerine el değmedi. Hatta motor hiçbir şekilde yağ eksiltmesi dahi yapmıyor. Makine üzerinde yağ kaçaklarından kaynaklanan bir kirlilik göremezsiniz. Motor yağını 250 saatte bir değiştiriyorum.

Bu başarının sırrı ne?
Öncelikle makineyi yalnızca tek kişi kullandı, o da oğlum. Makineye sahip çıktık, bakımını saati saatine yaptık. İyi bakarsanız makineden verim alabilirsiniz. Oğlum her sabah çalıştırmadan önce kaputu açıp motor yağını, suyunu kontrol eder. Makinenin dört bir yanına bakarak bir hasar var mı, sızıntı var mı diye inceler. Çalıştırdıktan sonra makineyi dinler. Makinemiz günde en az 2-3 kere yağlanır, işin zorluğuna göre bu sayı artabilir.

Günlük bakımın yanı sıra periyodik bakımlarını da eksik etmedik. 250 saatte bir motorun yağını, filtrelerini değiştiriyoruz ve kuru yağlama yaptırıyoruz. Bana göre bakım çok önemli ama bu başarımızda Komatsu’nun da payı büyük tabi.

“Komatsu’nun markasına, kalitesine çok güveniyorum”

Komatsu’nun markasına, kalitesine çok güveniyorum. Ondan başka da marka tercih etmedim. Dayanıklı, kaliteli ve orijinal parçalara sahip. En önemli parçalarını, motoru ve hidrolik pompasını dahi kendi üretiyor. Kaliteli olması ikinci eline olan güvenimizi de artırıyor; bir yıl önce 2008 model PC200-8’i de makine parkıma ekledim. Bu makinemden de ümitliyim, o daha çok dayanacak. Herkese tavsiye ediyorum.

Eski makineler daha sağlamdı derler. Sizce Komatsu yeni modellerinde de bu dayanıklılığa sahip mi?
Piyasada LC olanları görüyorum ve hafriyatçı arkadaşlarımdan performansları ile alakalı bilgiler alıyorum. Yeni modellerin eksiği yok, fazlası var. Dayanıklılığı ve kaliteyi aynı seviyede tutarken operatör konforunu, yakıt tasarrufunu artırmışlar.

Makineleri değiştirmenin zamanı geldi mi sizce?
Bana kalırsa ben 30 bin saat yaptıracağım makineye. Bir örnek olacak. Kovası dahi değişmedi, hâlâ orijinal.

Yedek parça servis desteğini nereden aldınız?
İhtiyacımız olursa Koç Makina’dan alıyoruz. Arkadaşları arayıp müracaat ettiğimiz zaman anında ilgileniyorlar ve işimizi hallediyorlar. Yedek parça stoklarına güveniyorum, ihtiyacımız olan her şeyi karşılayabilecek kapasitedeler.

Hafriyatçılık eskiye göre nasıl sizce?
Koşullar çok zor. 2005’te operatör maaşı 750, sigorta primi 145 TL, makinenin aylık kira bedeli 10 bin TL idi. Bugün operatör maaşı 3 bin TL, sigorta primi 700 TL, makinenin kirası ise 11 bin TL. Mazot rakamlarına baktığımızda ise neredeyse 3 kat daha pahalı olduğunu görüyoruz. İlk makinemi aldığım zaman ödemelerini karşılayabiliyordum ancak bugünün koşullarında bu imkânsız. Alım gücümüz düştü ve rekabet şartları çok zorlu. Bu nedenle makine az yaksın, arıza yapmasın, masraf çıkarmasın istiyoruz. Komatsu bir dünya markası, bu isteklerimizi karşılıyor.

Temsa İş Makineleri Kuzey Bölgesi Satış Müdürü Nedret Arslan:
“Fikri Bey’in makinesi, müşteriye anlatmak istediğimiz her şeyin bir timsali”

Mesleğimde 18. yılımdayım. Fikri Bey, işe yeni başladığım zaman makine satışı gerçekleştirdiğim ilk müşterimdi. O nedenle yeri bende ayrıdır. Onun bu başarısı ilgili sadece şunu söyleyebilirim: “Müşteriye yılladır anlatmak istediğimiz şeyin özeti”. Komatsu, makinelerini 5 yıl sonrasını düşünerek dizayn ediyor ve makineler piyasaya sürülmeden önce birçok testten geçiriliyor. Bu nedenle de makine ile ilgilenildiği zaman ve gerekli bakımları doğru zamanlarda yapıldığı zaman size karşılığını fazlasıyla veriyor. Biz makinenin ne kadar dayanıklı olduğunu her zaman müşterilerimize anlatıyoruz ama Fikri Bey’in makinesi anlattıklarımızın bir çalışan bir kanıtı.

Karadeniz insanı işini bilir. Çünkü burada hem coğrafi şartlar hem de imkanlar dolayısıyla para kazanmak çok zor. Tabiri caizse sinekten yağ çıkartmak zorundalar. Bu bölge Türkiye’nin en zorlu coğrafi şartlarına sahip bölgelerinden biri. Hatta öyle ki Türk Standartları Enstitüsü Artvin’e denemek için bazı kırıcı uçları gönderiyor. Bu şartlar altında dahi makineye iyi bakıldığında bu sonuçlar elde ediliyorsa, diğer bölgelerde de çok rahat aynı verimliliğin sağlanabileceğini düşünüyorum.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina