Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2015
İş Makinası - 36 adet iş makinesi 2 saatte satıldı
36 adet iş makinesi 2 saatte satıldı

Borusan Makina ve Güç Sistemleri (BMGS) tarafından ilk olarak 2014 yılı Kasım ayında düzenlenen iş makineleri açık artırmasının üçüncüsü 9 Mayıs 2015 tarihinde Ankara’daki İkinci El ve Kiralama Merkezi’nde yapıldı. Yaklaşık 150 kişinin katıldığı açık artırmada çeşitli ürün gruplarında 36 adet ikinci el makine sahiplerini buldu.

Borusan Holding çatısı altında bulunan Manheim Türkiye ile birlikte yapılan organizasyon öncesinde 1 adet maket iş makinesi için bir açık artırma düzenlendi. Elde edilen gelir Ankara Mimar Sinan Teknik Lisesi’ne bağışlandı.

Başarılı bir açık artırma geçirdiklerinin altını çizen BMGS İcra Kurulu Başkanı Ercüment İnanç, “Her şey bizim başarımız için değil, buraya gelen müşterilerin başarısı için. Biz bir ekosistem kurduk. Hem kiralama yapıyoruz hem ikinci el hem de yeni makine satıyoruz. Açık artırma da satış kanallarımızdan bir tanesi. Senenin bütün günleri ikinci el makinelerin doğru evlerini bulması için çalışıyoruz. Makinelere ikinci ömür kazandırmaya çalıştığımız farklı uygulamalarımız da oluyor. Piyasanın ihtiyaçlarına göre bu işimizin de büyümesini bekliyoruz.” diye konuştu.

Türkiye’nin altyapılarıyla çok zengin bir ülke olduğunu hatırlatan Ercüment İnanç, 2023 yılına kadar yapılacak yatırımlarda yeni makinelerin kullanılacağını ifade ederek şunları söyledi: “Yeni makineler görevlerini tamamladıktan sonra bu ülkenin serveti haline geliyor. Onların ömürlerini uzatmaya çalışıyoruz. Bizim için mühim olan, müşterilerimizin makineyi aldıktan sonra bu makineden para kazanması. 6 ülkede 2.200 kişilik bir teşkilatımız var ve en gelişmiş olduğumuz ülkelerden bir tanesi de Türkiye. Rakiplerimize baktığınızda, en yakın rakibimizin bizim büyüklüğümüze ulaşması için büyük adımlar atması gerekiyor. Bizim misyonumuz, müşterilerimize yararlı olmak.”

“Sektörde büyük bir boşluğu dolduruyoruz”

Tahminlerinin üstünde bir katılım olduğunu vurgulayan BMGS Stratejik Pazarlama Direktörü Emrah Özgöktürk açık artırma hakkındaki görüşlerini şöyle özetledi: “Çok kısa bir süre içerisinde 36 adet makinenin satışını gerçekleştirdik. KOMATEK Fuarı’nın da olması ekstra bir katılım sağladı. Böyle bir tesise sahip olmamız, bu işi yapabilmek için çok büyük bir avantaj. Organizasyonda Borusan Manheim’ın da çok başarılı bir çalışması var. Artık yavaş yavaş bu konuda bir marka olmaya başladığımızı söyleyebiliriz. Türkiye’de bu işi yapan tek firmayız ve sektörde büyük bir boşluğu dolduruyoruz. Öncü olmak, müşterilerimizin beklentilerine cevap verebilmek ve onların odağından gidebilmek için çalışıyoruz.”

Açık artırmalarının devamını getireceklerini söyleyen Emrah Özgöktürk, Türkiye’nin en büyük ikinci el filosunun Borusan Makina’da olduğunu vurgulayarak sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu bir arz-talep meselesidir. Arz, bizim tarafımızdan düzgün bir şekilde yönetiliyor. Talep de oldukça yüksek. Dolayısıyla bu ikisini doğru platformda buluşturup devam etmek istiyoruz. Ürün çeşitliliğini de geniş tutmaya devam edeceğiz. Ne kadar çeşitli makineyi açık artırmaya sokarsanız cazibesi de o kadar çok artıyor. Çünkü pazarda çok farklı ihtiyaçlar var.”

“Ürünlerin garantili olması ayrı bir avantaj”

Bir önceki açık artırmaya göre katılım sayısında artış olduğunu belirten Manheim Türkiye Genel Müdürü Zafer Terzioğlu, makine sayısını artırdıklarında katılımcıların da artacağını söyledi. Ses getiren bir organizasyona imza attıklarını kaydeden Terzioğlu, şu ifadeleri kullandı: “Özellikle organizasyonu Borusan’ın iki firmasının bir arada yapıyor olması bu işi güçlendiriyor diye düşünüyorum. Ürünlerin garantili olması da ayrı bir avantaj olarak dikkat çekiyor. Açıkçası bu organizasyon, sektörün dinamiklerini uzun vadede değiştirecektir. Bugün bir makineyi satmanız 3-4 ay sürebiliyor. Açık artırma yaptığınızda ise birçok makineyi aynı anda paraya çevirebiliyorsunuz. Bu sektörde büyüyecek bir alan var. Biz de bu alana yatırım yapmayı düşünüyoruz.”

“Caterpillar ve Borusan markaları yan yana gelince güvenilir bir ticaret sistemi oluşuyor”

Açık artırma için yaklaşık 45 gün öncesinden çalışmalara başladıklarının altını çizen BMGS İkinci El Müdürü Ali Yıldırım, pazarlama departmanı sayesinde tüm kanalları kullanarak müşterileri bilgilendirdiklerini ifade etti. Organizasyonu 1-2 sene sonra 50 makineyle çok daha büyük alanda yapma yoluna doğru gittiklerini söyleyen Ali Yıldırım, “Caterpillar, ikinci el işine çok farklı bakıyor. 6 ay veya 1 yıl garantili makineler satıyoruz. Piyasa 7-8 senedir 10 yaşındaki bir makineyi 6 ay garantili satmak gibi bir lükse kavuştu. Böyle yaptığınız zaman müşteri beklentilerini yukarıya çekiyorsunuz. Müşteri beklentisi yukarıya çıktığı zaman rakipler de bunu yapmak zorunda kalıyor fakat onların imkânları Caterpillar’a göre sınırlı olduğu için avantajımız burada ortaya çıkıyor. Bunun dışında dönemsel olarak kurun hareket ettiği zamanlarda sabit kur kampanyalarımız oluyor. Caterpillar ve Borusan markaları yan yana gelince güvenilir bir ticaret sistemi oluşuyor. Müşteri bizden 15 bin saatte bir makine aldığında bile karşısında bir muhatap bulabiliyor. Bir konuda yanlış bir bilgi verdiğimizde masrafına bakmaksızın telafi yoluna gidiyoruz.” şeklinde görüş belirtti.

“Bu bir ekip işi”

Ankara’nın iş makineleri sektöründe bir merkez olduğunu hatırlatan BMGS İkinci El ve Kiralama Müdürü İzzet Eyüpoğlu, müşterilere daha iyi hizmet verebilmek adına ikinci el organizasyonlarını farklı şekilde yapmaya gayret gösterdiklerini kaydetti. 10-15 gün içinde herhangi bir problem çıktığında garantisi olmasa bile makinelerin arkasında durduklarını ifade eden Eyüpoğlu, açık artırmanın başarısının sırrını şöyle paylaştı: “Daha önce bu işi yapan firmalar vardı, başarısız oldular. Bu bir ekip işidir. Diyarbakır’daki satış temsilcimiz de bu işe yüreğini koyuyor, pazarlama departmanındaki arkadaşımız da. Borusan ve Caterpillar markasını arkamıza alarak ciddi bir şekilde hazırlandık. 3’üncü organizasyonumuzda toplam 100-130 adet makine sattık. Bu gerçekten önemsenecek bir rakam. Bugün 36 adet makineyi satarken 45 gün önceden tüm makinelerin bakımlarını da yaptık. İyi ve heyecanlı bir açık artırma izledik. Hatta makine alamayan bir müşterimizi KOMATEK Fuarı’ndaki standımıza yönlendirdik.”

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina