Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2019
İş Makinası - 5G teknolojisi gelecekte şantiyelerde devrim yaratacak
5G teknolojisi gelecekte şantiyelerde devrim yaratacak

5G teknolojisi gelecekte şantiyelerde devrim yaratacak

Volvo İş Makineleri (Volvo CE), inşaat makinelerinde 5G mobil bağlantısını küresel çapta deneyen öncü firmalar arasında yer alıyor. İnşaat inovasyonu üzerinde önemli bir etki yaratacak 5G programı üzerine çalışan firmaya göre uzaktan kumandalı makinelerin geliştirilmesine katkı sağlayan çözümler üretmek, gerçek dünya potansiyelini bulmak anlamına geliyor.

5G mobil teknoloji programını geliştiren Volvo İş Makineleri, gerçek şantiye koşullarını taklit ederek tasarlanmış bir dizi fiziksel bariyere, yokuşlara ve engebeli araziye sahip 25 hektarlık bir alanda, L180H uzaktan kumandalı lastikli yükleyiciyi 5G mobil bağlantısı ile test ediyor. Simülatör şu an için makinenin 100 metre uzağında yer alsa da Volvo İş Makineleri Bağlantılı Makineler Teknik Uzmanı Calle Skillsäter, 2017 yılında yerin 400 metre altına yerleştirilen bir iş makinesini, yüzeyden kontrol edebildiklerini belirtiyor. Skillsäter, “Geliştireceğimiz daha hızlı ve daha güvenilir bir mobil ağ, otomasyon teknolojilerinin pazar uygulamasına öncülük edebileceğimiz anlamına gelecektir. Birkaç yıl önce imkânsız görünen bir şey bugün çok gerçek bir fırsat.”

Çalışma alanının tamamen 5G ile kontrol edilmesi hedefleniyor

Volvo İş Makineleri, iki yıl boyunca test edilecek program sonrasında, 5G’nin daha yaygın ve endüstriyel amaçlar için kullanılabilmesini de sağlamak istiyor. Firmanın asıl hedefi ise, lastikli yükleyiciden sonra, tamamen otonom olarak çalışan HX2 taşıyıcı konsept makinesiyle de aynı şekilde test ederek tamamen 5G kontrolü ile işleyen bir iş döngüsünü yaratmak. Madencilik gibi tozlu çalışma alanlarının, video görüşünü olumsuz etkileyebileceğini belirten Calle Skillsäter, 5G ile tek bir merkezi konumdan birden fazla makineyi işleterek verimliliği arttırmayı hedeflediklerini belirtti.

Günümüzde kullanılan uzaktan kumanda teknolojisi ile kıyaslandığında 5G’nin gerçek zamanlı hızı ve yüksek çözünürlüklü video kalitesi ile kumanda eden operatör için de çok daha tercih edilebilir. 5G ile uzaktan kumanda edilen makineler, ormancılık endüstrisinden, yükleme yapan kamyonlara kadar birbirinden farklı sektörde kullanılabilecek.

2022 itibariyle, dünya nüfusunun %10’unun 5G’yi kullanacağı ön görülüyor.

Peki, 5G ile neler değişecek?

• 5G’nin 4G’ye oranla 100 kat daha hızlı olacağı tahmin ediliyor.

• Çin’de yaralı bir hayvana ilk kez 5G aracılığıyla uzaktan cerrahi müdahale gerçekleştirildi.

• 5G ile çalışan drone’lar, geleneksel yöntemlere kıyasla daha az böcek ilacı ile %90 daha etkili ilaçlama yapabiliyor.

• 5G ile HD bir filmi indirmek sadece 6 saniye sürecek.

• İş makineleri uzaktan daha etkin şekilde kumanda edilerek, tehlikeli çalışma sahalarında iş güvenliği ve verimliliği üst seviyeye çıkarılacak.

 

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina