Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2016
İş Makinası - Beton yolların ömrü 50 yıla kadar çıkıyor
Beton yolların ömrü 50 yıla kadar çıkıyor

Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruluşlarından Batı Anadolu Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Batıbeton, hazır beton üretiminde sektörde 30. yılını doldurdu. Batı Anadolu Grubu İcra Kurulu Üyesi Feyyaz Ünal alternatif yollara göre iki kat daha uzun ömürlü, her türlü mevsim şartında dayanıklı, tamamen yerli kaynaklarla üretilen ve maliyeti düşük beton yolların ülke ekonomisine sağlayacağı faydalar hakkında konuştu.

Sektörde 30. yılını geride bırakırken 23 hazır beton tesisinde toplam 3.5 milyon m3 hazır beton üretimi gerçekleştirdiklerini belirten Feyyaz Ünal, yüksek performanslı ve uzun ömürlü beton yollarla ilgili olarak, “Yol yapımında beton kullanımı 100 yılı aşkın bir geçmişe dayanıyor. Ancak beton yollardan ülkemizde henüz yeterince yararlanılmıyor. Oysaki dünyanın gelişmiş ülkelerinde tüm yollar içinde önemli bir paya sahip. Örnek vermek gerekirse Avusturya’da otoyolların yaklaşık yüzde 75’i, Belçika’da otoyolların yaklaşık yarısı ve Almanya’da ise otoyolların yüzde 25’ini beton yollar oluşturuyor. Türkiye’de ise Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) sorumluluğunda bulunan 66 bin km yolun sadece 5,5 km’si beton yoldur.” açıklamasını yaptı.

Beton yollara ilişkin hesaplanan ilk yapım maliyetinin asfalta kıyasla yüksek olduğu ve ancak yaşam boyu analizi yapıldığında ekonomik olduğu algısının eskisi kadar geçerliliğinin kalmadığına dikkat çeken Ünal, “Elde edilen veriler neticesinde beton yolun ilk yapım maliyeti sathi kaplamaya göre yüzde 12 fazla olmasına karşın asfalta kıyasla yüzde 50 daha düşüktür. Buna ek olarak beton yolun her iki kaplama tipine kıyasla çok daha uzun ömürlü olması beton yolu en ekonomik yol yapmaktadır.” dedi.


Beton yolların avantajları

➢ Yüksek dayanma ve taşıma kapasitesine sahip olması

➢ En az 30-40 yıllık uzun servis ömrü

➢ Daha az bakım ve onarım istemesi

➢ Yerli üretim

➢ Çevresel avantajlar

➢ Temel ve alt temele ihtiyaç duymaması

➢ Yakıt tasarrufu

➢ Açık rengi ile aydınlatmada enerji tasarrufu

➢ Islak yolda kızaklama süresinin etkisinin azaltması daha kısa olması.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina