Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2024
İş Makinası - BORUSAN CAT, 2023’TE 1,5 MİLYAR DOLARLIK REKOR CİROYA ULAŞTI
BORUSAN CAT, 2023’TE 1,5 MİLYAR DOLARLIK REKOR CİROYA ULAŞTI

BORUSAN CAT, 2023’TE 1,5 MİLYAR DOLARLIK REKOR CİROYA ULAŞTI

2016 yılından bu yana geliştirerek sürdürdüğü yenilikçi iş modeliyle sadece Türkiye’de değil, küresel iş makineleri sektöründe de dikkatleri üzerinde toplayan Borusan Cat, kararlı yatırımlarının karşılığını almaya devam ediyor. Son 5 yılda teknolojiye 70 milyon doların üzerinde yatırım yapan şirketin 2023’teki cirosu, yeni bir rekorla 1,5 milyar doları aştı.

Borusan Cat, 1994 yılında bu yana Caterpillar’ın Türkiye’deki temsilciliğini yürütüyor. O tarihte sadece 35 kişi ile yola çıkan firma, bugün Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Uzak Doğu Rusya olmak üzere toplam 6 ülkede, 3.000’den fazla çalışanıyla faaliyetlerini sürdürüyor.

İnşaat, madencilik ve güç sistemleri ana segmentlerinde çalışmalarını sürdüren Borusan Cat, iş makinesi, jeneratör ve deniz motorlarından oluşan geniş ürün yelpazesiyle müşterilerine kapsamlı hizmetler sunuyor.

Gerçekleştirdiği dijital dönüşümle tüm iş süreçlerini kendi teknolojileriyle donatan Borusan Cat, 2023’te de birçok yenilikçi uygulamayı devreye alarak sektördeki öncü konumunu güçlendirdi.

Müşteriyi odağına alan bu yenilikçi iş modeline liderlik eden Borusan Cat İcra Kurulu Başkanı Özgür Günaydın, faaliyetleri, 2023 yılı sonuçları ve hedefleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Harvard Business School’da vaka çalışması oldu

2016’dan bu yana kendi ekosistemde dramatik bir değişikliğe yol açan yenilikçi iş modeli ile kendi sektöründe, dünya genelinde ses getirdiklerini belirten Borusan Cat İcra Kurulu Başkanı Özgür Günaydın,

Yarattığı değerle Caterpillar tarafından tüm dünyada örnek gösterilen Borusan Cat, Caterpillar içerisinde dijital dönüşümü başlatan öncü şirkettir. Caterpillar’ın Dijital Konseyi’nin kurucu üyeleri arasında yer alıyoruz” dedi.

Borusan Cat’in Harvard Business School’da vaka çalışması olarak ele alındığını vurgulayan Özgür Günaydın, 2021 ve 2022 yıllarında Harvard Business School’a davet aldıklarını; 2022 yılında toplam 150 Harvard öğrencisi vaka analizleri ile şirketin başarısını, yapay zekâ, makine öğrenmesi gibi yeni nesil teknolojilerin şirket operasyonlarında kullanılmasını ve insan kaynağının sürdürülebilirliğini merkezine alan iş modelini incelediğini ifade etti.

Reaktiften interaktife iş modeline dönüşüm hikayesi

Faaliyetlerinde tamamen müşteri başarısı ve daha iyi bir dünya için çözüm üretmek amacına odaklandıklarını vurgulayan Özgür Günaydın, iş makinesi sektöründe, uzun yıllardır süre gelen, müşterilere makine satıp, hızlı ve etkin bir servis hizmeti vermekle sınırlı kalan reaktif iş modelinin, değişen ve dönüşen sektör ve rekabet koşullarında yetersiz kaldığını belirterek,

Biz de değişime uyum sağlayarak, ürün ve servis ekonomisini, deneyim ekonomisine dönüştürmek amacıyla geçtiğimiz 3 yılda segmentasyonla başlayarak, dijitalleşme ve operasyonel mükemmellik alanlarında köklü değişiklikler yaptık.

Müşteriye en uygun ürün ve hizmeti sunmak için önce ihtiyacını çok iyi anlamak gerekiyor. Segmentasyonun çıkış noktası bu. Örneğin havaalanı gibi mega projelerde müşterilerimiz için makinanın sahada maksimum sürede çalışması, işin düşük maliyet ile zamanında bitirilmesi kritik faktörler. Daha küçük ölçeklerde çalışan müşterilerimiz içinse rahatlık ve kolay ulaşım ön plana çıkıyor, çünkü makineler sahada daha az kullanılıyor. İşte bu farklı beklentileri analiz ettikten sonra müşterilerimizi segmentlere ayırdık.

Proaktif modelin bir sonraki adımı olarak ele aldığımız interaktif model ile interaktif kanallarımızı etkin bir şekilde kullanarak proaktif çözümlerimizi müşterimize ulaştırıyoruz. Müşterilerimizin ürün, hizmet ve çözümlerinin kendisinin seçtiği, kişiye özel kurgulanan çözümlerle farklı ihtiyaçlara 7/24 hizmet veren bir modeli uygulamaya aldık. Veri Madenciliği süreçlerimize Süreç Madenciliğini entegre ettiğimiz bu modelde, müşterilerimizin stratejik çözüm danışmanı olarak konumlanıyor, uçtan uça sunduğumuz hizmetlerle müşterilerimizi de sürecin bir parçası haline getiriyoruz” dedi.

Borusan Cat ve dijitalleşme

Sadece Borusan Cat de değil, Caterpillar’da da dijital dönüşüme öncülük eden Borusan Cat Ar-Ge Merkezinde, tamamı Türk mühendislerden oluşan 60’tan fazla kişi çalışıyor.

Bu ekip tarafından geliştirilen yeni ürün ve iş süreçleriyle müşteri deneyimi geliştirilirken, kurum içi hız ve verimin de en üst seviyeye taşınması amaçlanıyor. Firmanın değer yaratan teknolojilerinin yanı sıra bugüne kadar 3’ü onaylı, 5’i süreçte ilerleyen 8 patenti ve 4 marka tescili (Müneccim, WeKing, Sesli Arıza Tanıma, Boom360) bulunuyor.

Borusan Cat bünyesinde finanstan teklife kadar, farklı alanlardaki iş süreçlerinde 10’dan fazla yapay zekâ, 200’den fazla yazılım robotu kullanıyor. Yazılım robotları 24 saat çalışarak, çalışanların işlerine büyük katkı sağlıyor.

Müneccim, iş makineleri üzerinde bulunan sensörler sayesinde oluşabilecek arızaları ve arıza zamanlarını önceden tahmin edebiliyor. Yapay zekâ olması nedeniyle her bir vaka tespiti Müneccim’in öğrenme kapasitesini artırıyor. 2017 sonu 2018 sene başında hayata geçmesiyle birlikte yüzde 15 seviyesinde bir doğrulukla arıza tespiti yapan Müneccim, bugün yüzde 96’ya varan hassasiyetle arıza olasılığını ölçebiliyor. Müneccim ile iş makinelerinin yüzde 80’i IoT ağına katılmış durumda bulunuyor.

Borusan Cat müşterileri ihtiyaç duydukları yedek parça temini ile ilgili tüm detayları ve online siparişleri Parts.cat.com (PCC) ile gerçekleştirebiliyor. PCC online satış kanalı ile 7/24 hizmet sağlanıyor. İnternet bağlantısı olan her cihazdan, her an ulaşılabilen PCC ile Borusan Cat müşterileri, 1,4 milyon orijinal Cat parçasına, diledikleri her yerden 7/24 olarak ulaşabiliyor. PCC üzerinden satın alınan tüm ürünler, ücretsiz olarak müşterilerin adreslerine teslim ediliyor.

Boom 360 uygulamasıyla kullanıcılar, tüm Borusan Cat hizmet ve çözümlerine tek uygulama üzerinden ulaşabiliyor. Borusan Cat garantisiyle satışa sunulan tüm ürünlere ve bu ürünlerin teknik özelliklerine erişim sağlıyor, ihtiyaç duydukları ürünleri zaman ve mekândan bağımsız olarak teklif alma imkânı buluyor. Yedek parça ve yeni ekipmanların yanı sıra tüm kampanyaları uygulama üzerinden takip edebiliyor. Kendi envanterlerini uygulama üzerinden yönetebiliyor ve harita desteği ile ilgili ekipmanların konum bilgilerine ulaşabiliyor. Envanter içerisinden ekipman seçip, servis randevularını kolayca oluşturulabiliyor, bakım ve servis ihtiyaçları da uygulama üzerinden yönetilebiliyor.

2023 yılında Türkiye'de yapılan tüm yedek parça satışlarının yüzde 30’a yakınının, bugüne kadar 62 binden fazla indirilen Boom360 üzerinden gerçekleştiği belirtiliyor.

İş makinelerinin sesini dinledikten sonra, Borusan Cat’in sesle arızayı tespit eden yapay zeka uygulamasına erişerek olası bir arızayı 30 saniye gibi kısa bir sürede teşhis etmeye olanak tanıyan Boom360, Türkçe, İngilizce, Rusça, Gürcüce ve Azerice olarak kullanılabiliyor.

Borusan Cat, tek bir platformda teknisyen planlama, takip ve raporlama ile kapsamlı bir operasyon yönetimi için WeKing uygulamasını da sunuyor.

Döngüsel ekonomiye katkı

Borusan Cat, B’DAHA yolculuğunu Borusan Holding’in iklim, insan ve inovasyon başlıklarını kapsayan i3 sürdürülebilirlik stratejisine uyumlu bir şekilde sürdürüyor. Sürdürülebilirlikle birleştirdiği proaktif iş modeli B’DAHA ile Borusan Cat, iklim başlığında döngüsel ekonomiye ve karbon emisyonlarını azaltıyor.

Firma, döngüsel ekonomide 2022 yılında 6.500 ton büyüklüğünde atığın oluşmasını engelledi. Direkt etkisi 100 milyon dolara eş gelen bir değer yarattı. Bu katkının indirekt etkisi ise 1 milyar dolar oldu. 2023 yılında ise bu rakam 100 milyon doları aştı.

Karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik olarak hem Borusan Cat hem de Caterpillar farklı çalışmalar yürütüyor. Caterpillar farklı periyodlarda teknolojisini geliştirerek çok daha az yakıtla çok daha fazla iş yapan makineler üretiyor. Borusan Cat ise karbon emisyonuna etki eden bir başka unsur olan operatör kullanım alışkanlıklarına yönelik çalışmalar yürütüyor. İş makinelerinin bakım süreçlerinin sorumluluğunu üstleniyor.

Borusan Cat, Faz 5 geçişine; uzun yıllara dayanan tecrübeye sahip kadrosu, karbon salımını en aza indirgeyerek yeni nesil motorlara sahip Cat ürünleri ve Faz 5 geçişi sonrası bakım süreçleri ile hazır bir şekilde girdi.

Faz 5 geçişi ile birlikte 1 yılda 10,235 (ton) CO2 emisyon azaltımı gerçekleşti. Borusan Cat 5 yılda 51,173 ton CO2 emisyon azaltımı hedefliyor.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina