Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2014
İş Makinası - CYB Mühendislik, kiralama filosunu JCB ile büyütüyor
CYB Mühendislik, kiralama filosunu JCB ile büyütüyor

 

Son 1,5 yıl içinde 35 adet JCB marka iş makinesini parklarına kazandırdıklarını ve kiralama alanındaki büyümelerine devam edeceklerini vurgulayan CYB Mühendislik Genel Müdürü Cemil Barik, JCB tercihlerinde yüksek ikinci el değerinin ve etkin satış sonrası hizmet desteğinin etkili olduğunu belirtiyor.

Cemil Barik, kiralama sektöründe ön plana çıkan hususlar ve JCB marka tercihlerinin arka planı hakkındaki sorularımızı yanıtladı.

SİF İş Makinaları Satış Yetkilisi Tolga Sarıemir ile CYB Mühendislik Genel Müdürü Cemil Barik

Hangi bölgelerde faaliyet gösteriyorsunuz?

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne, ASAT’a (Antalya Su ve Atıksu İdaresi), İstanbul Çekmeköy Belediyesi’ne ve Karabük İl Özel İdaresi’ne verdiğimiz altyapı ve makine kiralama hizmetleri var. Şirket yönetiminde 5 kişiyiz. Bunun yanı sıra 150’ye yakın personel ile çalışıyoruz. Altyapı tarafında 100, kiralama tarafında ise 50 civarında bir personelimiz var.

Bir iş makinesi alımı yaparken hangi noktalara önem veriyorsunuz?

Profesyonel kiralama hizmeti sunan bir firma olarak bizim için servis ağı ve makinenin ikinci el değeri çok önemlidir. Bazı markalarla çalışırsınız fakat büyük zarar ederek satmak zorunda kalabilirsiniz. Bizim gibi firmaların çalıştığı markalar sınırlı sayıdadır. Öte yandan kamu sektörüyle çalıştığımız için idarelere verdiğimiz sözler var. Oluşan en büyük arızayı azami 2 gün içinde çözüp makineyi tekrar teslim etmemiz gerekiyor. Makinenin servis ağı geniş olmazsa sorunları 2 günde çözmeniz imkânsız olur.

Ne kadarlık bir makine ekipman parkınız var?

Şu an 40’ın üzerinde makinemiz var, yaklaşık 36’sı JCB marka. Bunlardan 32 adedi 3CX Sitemaster Kazıcı-Yükleyici, geri kalanı Vibromax 115D Toprak Silindiri, JS130, JS330 Paletli Ekskavatör ve JS175W Lastik Tekerlekli Ekskavatör. JCB marka makine alımına 1,5 sene önce başladık ve 1,5 sene içinde 35 adet makine aldık. Kamyon grubunda da 25’e yakın aracımız bulunuyor.

SİF İş Makinaları ile olan ilişkiniz nasıl gidiyor? Aldığınız makinelerde beklediğiniz desteği görüyor musunuz?

Destek konusunu bir örnekle anlatmak istiyorum. Geçtiğimiz günlerde Kayseri’deki servis bizi arayıp bölgede bir makinemiz olduğunu ve makinenin bakım saatinin geldiğini söyledi. Biz makinemizi naklettiğimizi SİF İş Makinaları’na bildirmemiştik. Ama onlar LiveLink Uydu Takip Sistemi üzerinden takip ediyorlarmış. Bu anlamda bütün illerdeki servislerden kesintisiz destek alıyoruz.

SİF JCB, kazıcı-yükleyiciler için bakım periyotlarını 500 saate çıkardı. Bunun size sağladığı avantajlar nedir?

Böyle bir hizmet, işlerimizde bize pozitif anlamda dönüş yapacak. Yaptığımız hesaba göre bakım periyodlarının 500 saate çıkarılmasından dolayı makine başına yaklaşık 8 bin lira avantaj sağlıyoruz. Kiralama filosu olarak düşündüğümüzde bu gayet avantajlı oluyor.

Makine alımlarınızda hangi finansal yöntemi tercih ediyorsunuz?

Genelde leasing ile TL bazında alıyoruz. Eskiye nazaran faiz oranları biraz daha iyi fakat döviz riskine girmek istemiyoruz. TL ile çalıştığımız işlerde dövizle alım yapmak doğru bir hareket değil.

Röportajın tamamını Forum Makina’nın Aralık sayısında okuyabilirsiniz...

 

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina