Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2018
İş Makinası - Daralan kamyon pazarında, ihracat itici güç oldu
Daralan kamyon pazarında, ihracat itici güç oldu

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), açıkladığı ilk 6 ay verilerine göre  toplamda 10.914 adet kamyonun satıldığını açıkladı. Yılın ilk 4 ayında yüzde 27 artış gösteren kamyon pazarında, Mayıs-Haziran aylarını kapsayan iki aylık dönemin toplamında yüzde 23 daralma gerçekleşti. Yine de toplamda geçen yılın ilk 6 ayına oranla yüzde 7’lik bir artış yaşanmış oldu.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan OSD Başkanı Haydar Yenigün, senenin ilk yarısının geçtiğimiz yıla oranla daha iyi geçtiğini, fakat Mayıs ayında başlayan yavaşlama eğiliminin Ağustos ayına kadar artarak sürdüğünü ifade etti.

Üretim ve ihracatta artış

Satışlardaki bu azalmaya karşın 2018 yılı ilk yarısında kamyon üretiminin yüzde 47 arttığını ve 14.981 adet olarak kaydedildiğini belirten Yenigün şunları söyledi:

“2018 yılı ilk yarısı, üretimde yüzde 47 artış ile 14.891 adet olarak gerçekleşti. Bu dönemde kamyon ihracatımız yüzde 65 artış gösterdi. Ürettiğimiz her 100 kamyonun 41’ini ihraç ettiğimiz dikkate alındığında iç pazardan kaynaklanan üretimdeki yavaşlamanın ihracat ile büyük ölçüde desteklendiğini söyleyebiliriz. Kamyon üretiminin yarısından fazlasının iç pazar tüketimine yönelik olduğu dikkate alınınca, iç pazarda ikinci çeyrekte daralmaya başlayan ve Ağustos ayında durma noktasına gelen satışlar sonucu üretimimizin yavaşlama sürecine devam etmesi kaçınılmaz gözükmektedir. Üretici firmaların yıllık bakım sürelerini uzatmalarına ek olarak üretim yapılmayan gün sayısının artması gibi kritik bir durum içinde olunması, sektörün oldukça zor günler geçireceğinin net göstergesidir.”



Konut sektörü örnek olabilir

Pazardaki daralmanın minimum kayıpla atlatılması için tedbir alınması gerektiğini düşündüklerini belirten Yenigün, “Konut sektöründe uygulamaya alınan uygun maliyetli kredi imkanlarına benzer nitelikte bir uygulamanın kamyon satışlarına yönelik olarak da sağlanması gibi satışları artırıcı etki yaratacak önlemler alınması gerektiğini değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu. 

Yabancı yatırımcı çekilmeli

Otomotiv sektörünün uzun vadeli planlar yaparak üretim gerçekleştirdiğini ve küresel platformda Türk otomotiv sanayisinin önemli bir oyuncu haline geldiğini belirten Yenigün şunları söyledi:

 “12 yıldır ülkemizin ihracat lideri olan otomotiv sanayimiz 2017 yılında gerçekleştirdiği 1,696 milyon adetlik üretim, 1,333 milyon adetlik ve 29 milyar dolarlık ihracat ile ülkemiz ekonomisine sağladığı katkıyı en üst seviyeye taşımayı başarmıştır. Sanayimizde mevcut yatırımların korunması ve yeni yatırımların çekilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu noktada yabancı yatırımcılar için ön plana çıkan en önemli hususlar ekonomik istikrar, öngörülebilirlik ve kuvvetli bir iç pazara sahip olmak olarak tanımlanabilir. Otomotiv sanayii yapısı gereği faaliyetlerini uzun dönemli planlar üzerine kurgulamakta, projeler 5-10 yıllık projeksiyonlar üzerine oluşturulmaktadır. Ekonomideki tüm hareketlilik proje planlarına artı veya eksi olarak direkt olarak yansımaktadır. Öte yandan, üretimin tamamının / büyük kısmının ihracata yönelik kurgulanması, yatırımların sürdürülebilirliği açısından büyük risk oluşturmaktadır.

Kiralama artmalı

İç pazarın hareketlenmesi için teşviğin önemine de değinen Yenigün, “Ticari araç kiralamasının önündeki engellerin bir an önce kaldırılması, hurda teşviki için uygulamaya alınan sistemin yeniden yapılandırılarak satışları artırıcı etki yaratacak seviyeye getirilmesi önemli görülen önlemler arasındadır. Başta kamyon olmak üzere, ağır ticari araç satışlarının teşvik edilmesi ise bir zorunluluk olarak gözükmektedir” dedi. 


Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina