Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2018
İş Makinası - Denetimleri kolaylaştıracak Çipli Beton için protokol imzalandı
Denetimleri kolaylaştıracak Çipli Beton için protokol imzalandı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın inşaatlarda kullanılan betonun denetiminin elektronik ortamda yapılması için 2016 yılından beri yürüttüğü çalışmalar, Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk’ün katılımlarıyla imzalanan işbirliği protokolü ile neticelendirildi.

İmza töreninde, yürütülen çalışmaların tüm sektörlere referans niteliği taşıdığını vurgulayan Mustafa Öztürk, “Uzun zamandır gündemde olan bu çalışmamız, 2016 yılından itibaren yoğun bir çalışma ile sürdürüldü. Bugün imzalanan protokol ile neticelendirilen bu süreç için Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum. Bu çalışmanın inşaatlarda kullanılan diğer malzemeler, hatta farklı sektördeki malzemeler için de güvenliliğin izlenmesi açısından yapılması gerektiğini düşünüyorum. Çalışmamız tüm sektörlere referans niteliğindedir.” dedi.

Savunma Sanayii Müsteşarı Demir de işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek betonun önemli bir konu olduğunu ve teknoloji yardımıyla çok daha etkin denetim yapılması gerektiğini vurguladı. Yürütülen çalışmanın Savunma Sanayi’nin geliştirdiği teknolojilerin diğer alanlara da uygulanabilir olduğunu gösterdiğini belirterek imzalanan protokolün diğer kamu kurumlarıyla yapılacak işbirliklerinin başlangıcı olması temennisinde bulundu.

Özel sektörün inşaat uygulamaları da takip edilecek
Çalışmanın milli olacağını ifade eden Öztürk, "Afyonkarahisar'daki uygulamaları Türkiye'ye yaygınlaştırarak, betonlarımızı çiple izleme sisteminin altlığını oluşturmuş olacağız. Binalar, yapılar bazında geleceğimize daha güvenli ve kaliteli altlıklar oluşturacağız. Sistem sadece kamu binalarında değil, tüm özel sektörün inşaat uygulamalarında da devreye girecek. Böylece nerede, ne yapıldığını, ne zaman yapıldığını, ne özellik taşıdığını takip etme imkanı olacak." diye konuştu.

Beton üretiminin her aşamasında kontroller yapılacak
2008'den itibaren kamunun yanı sıra özel sektör inşaatlarının da denetiminin Bakanlık tarafından gerçekleştirildiğini hatırlatarak proje hakkında teknik bilgilendirmelerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Genel Müdürü Banu Aslan Can, “Türkiye’de en çok tercih edilen yapı sistemi ‘betonarma karkas sistemi’dir ve bu nedenle beton yapı güvenliğini yüzde 100 etkilemektedir. Bizler yoğun bir denetim gerçekleştiriyoruz ancak yine de hatalar, kayıp ve kaçaklar olduğunu gözlemliyoruz. Bu olumsuzlukları sıfıra en yakın hale getirebilmek için bulduğumuz en uygun çözüm, elektronik denetleme yaparak herhangi bir hilenin yapılmasını engellemektir.

Kamuoyunda 'çipli beton' olarak bilinen bu sistemle şantiyelerde olduğu kadar beton üretim santrallerinden itibaren de betonların elektronik olarak denetimi sağlanmakta ve bu şekilde kayıp kaçakların sıfırlanması hedeflenmektedir. 2016'da pilot uygulamaları yapılmıştır, 172 yapıda toplam 14 bin metreküpün üstündeki beton numunelerinde bu sistem uygulanmış ve başarılı olduğu gözlemlenmiştir.” ifadesinde bulundu.

E-Beton uygulaması
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının inşaat yapım uygulamalarına yönelik deneyim ve bilgi birikimi ile Türk Savunma Sanayii’ndeki izleme, güvenlik ve bilişim konusundaki teknik kabiliyet, tecrübe ve bilgi birikiminin birleştirilerek yürütülen Ar-Ge çalışmaları sonucunda betonda çipli sistem (e-beton) uygulamasına geçilecek. Söz konusu protokol ile 2018 yılı ikinci yarısında Türkiye genelinde Radyo Frekansı ile Tanımlama (RFID) etiketleri kullanılarak beton denetiminin daha etkin ve verimli bir şekilde yapılacağı belirtildi. Aselsan tarafından üretimi gerçekleştirilecek olan çiplere ya da deneylerin gerçekleştiği cihazlara Bakanlık bilgisi/izni dışında herhangi bir müdahale yapılamayacağı ve sonuçların doğrudan yazılım sistemine aktarılacağı; deney sonuçlarının da e-devlet sistemi ile entegre edilerek yapı sahibi ya da kullanıcısı ile paylaşılacağı açıklamalarda yer aldı.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina