Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2018
İş Makinası - DMF İnşaat büyük projelere yeni Hitachiler ile hız verdi
DMF İnşaat büyük projelere yeni Hitachiler ile hız verdi

Geniş makine parkı ve uzman ekibi ile ülke genelindeki büyük çaplı projelerde faaliyet gösteren DMF İnşaat, Hitachi ile olan beraberliğini yeni Zaxis 5A serisini tercih ederek perçinledi. Kuzey Marmara Otoyolu Proje sahasında bir araya geldiğimiz firma sahibi Derviş Zeren, yeni ekskavatörlerle saatte en az 10 litre yakıt tasarrufu sağladıklarını kaydetti.

Otoyol, altyapı ve hızlı tren gibi büyük çaplı projelerin zamanında ve kaliteli bir şekilde teslim edilmesi, operasyonlara hâkimlik, güçlü bir makine parkı, tecrübeli ekip gibi unsurların bir araya gelmesi ile mümkün oluyor. Bu durum, iş yapma şekillerinde profesyonelliği de beraberinde getirerek önemli projelerde yer alan alt yüklenici firmaları derinden etkiliyor. Günümüzde üstlenilen projelerde yer alacak firmalarda aranan en önemli özellikler arasında iyi makine parkı ve etkili zaman yönetimi bulunuyor.

Yozgat-Sivas Hızlı Tren Projesi, Kars-Tiflis Tren Hattı İnşaatı ve Irak Havalimanı gibi önemli projelerde alt yüklenici olarak faaliyet gösteren DMF İnşaat, sektördeki bu hassasiyete cevap veren firmalar arasında yer alıyor. 30 yıldır müteahhitlik yapan Derviş Zeren’in inşaat sektörü gelişimine ayak uydurarak kurduğu şirketi, şu anda Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nde zorlu coğrafi şartlar altında çalışmalarını sürdürüyor.



DMF İnşaat’ın makine parkının önemli bir bölümünü oluşturan ekskavatör grubunda ise 2008 yılından bu yana Hitachiler tercih ediliyor. Son olarak 2016-2017 yıllarında gerçekleştirilen yatırım ile ekskavatörlerini yenileyen DMF İnşaat, yeni Zaxis 5A serisinden 4 adet 50 tonluk ZX490LCH ve 2 adet 37 tonluk ZX350LCH modellerini makine parkına eklemiş. Biz de firma sahibi Derviş Zeren ile bir araya gelerek ekskavatörlerin performansını ve Zaxis 5A serisi ile elde edilen avantajları öğrendik.

DMF İnşaat hakkında bilgi verebilir misiniz?

Uzun yıllar sektörün içerisinde yer almamızın getirdiği tecrübe ile önemli projelerde tercih ediliyoruz. Büyük bir makine ekipman parkına sahip olmamız, uzun soluklu işler yapabilmemize yardımcı olduğu için genellikle Cengiz, Makyol gibi şirketler bünyesinde alt yüklenici kimliğimiz ile çalışıyoruz.

Son 7 senedir ise Limak şirketi ile birlikte Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nde faaliyet göstermekteyiz. Bu önemli projenin hem Anadolu hem de Avrupa Yakası’ndaki çalışmalarında yer aldık. Üçüncü Havalimanı’nın açılması ile ana yol çalışmalarımızı, sene sonuna doğru ise bağlantı yollarındaki çalışmalarımızı tamamlamayı hedefliyoruz. Proje kapsamında var olan 10 milyon tonluk hafriyatımızın yüzde 70’ini teslim etmiş bulunuyoruz.

Firmalar büyük projelerde neden sizinle çalışmayı tercih ediyorlar?

DMF İnşaat olarak taşeron sistemi dahilinde deneyimli personel, proje tecrübesi ve güçlü makine-ekipmanımız ile Türkiye’de en düzenli çalışan şirketler arasında gösteriliyoruz. İşimizi zamanında bitirip teslim etmeye özen gösteriyor ve bu sayede sektörde ayakta durabiliyoruz. 200 kişilik personel ekibimiz ve donanımlı makine parkımız kalitemizi belirleyen en önemli unsurlar olarak öne çıkıyor.

“Kaliteli çalışanlara ve iyi makinelere yatırım yapıyoruz”

İleri teknoloji makinelerin kullanımı kadar operatör verimliliğine özen gösteriyor; yer aldığı operasyona hâkim olan ve yakıt sarfiyatına dikkat ederek maksimum üretimde bulunan tecrübeli operatörler ile çalışıyoruz. Hatta bir makinenin yakıt sarfiyatını dahi operatörün ortaya koyduğu üretime bağlamaktayız. Örneğin aynı yakıt miktarıyla 1.000 ya da 2.000 metreküp üretim yapılabilir. Burada önce insan sonra da makine faktörünün etkili olduğunu düşünüyoruz.

Ayrıca operatörlerimiz ile birlikte iyi bir saha ekibine de sahibiz. Şantiye müdürlerimiz, formenlerimiz ve şeflerimiz projelerimizi ve operatörlerimizi en doğru şekilde yönlendirebilmek için hizmet göstermektedir. Bu kapsamda makinelerin doğru konumlandırılması gibi ince hesaplamalar ile verimliliğimizi artırıyor, ayrıntılı raporlarımız ile iş takibi gerçekleştirmeye özen gösteriyoruz. Tüm bu dikkatlerimiz büyük şirketler tarafından tercih edilmemizi sağlıyor.




Projelerde nasıl bir makine parkı ile yer alıyorsunuz?


Makine parkımız tüm motorlu taşıtlar ile toplamda 130 adedi buluyor. Loder, ekskavatör, dozer, silindir, greyder gibi birbirleri ile bağlantılı olan iş makinelerimizin sayısı ise 40 adede yakın. Makine parkımızda çok çeşitli markalar bir arada bulunuyor ancak ekskavatör ürün grubunda yıllardır Hitachi kullanıyoruz.

İş makinelerinde önem verdiğiniz kriterler neler oluyor?

Yoğun bir tempoda çalışmamız ve kaliteye önem vermemiz nedeniyle seçimimizde birçok kriter ön plana çıkıyor. Bir makinemiz dahi arıza yapsa uyuyamıyoruz, bu nedenle makine parkımızı 7-8 bin saatte yenileyerek diri tutmaya çalışıyoruz. Yoğun bir iş yüküne sahip olmanın ne demek olduğunu bilen, kaliteli bir servis ekibine sahip olan firmalar birinci tercihimiz oluyor. Önem verdiğimiz bir diğer nokta ise iyi operatör ve iyi makine formülümüzü destekleyebilecek markalar ile çalışmak. Yüksek performans sunan ve yakıt sarfiyatını dengeleyen makineler, operatörlerimizi destekleyerek yapılan üretime katkı sağlıyor. 

Hitachi ile nasıl tanıştınız?


Hitachi ile 2008 yılında Yozgat-Sivas Hızlı Tren Projesi’nde tanıştık ve işbirliğimiz uzun yıllardır sürüyor. Son olarak iki yıl önce gerçekleştirdiğimiz yatırım ile sahip olduğumuz ZX350LCH-3, ZX400LCH-3 ve ZX 470LCH-3 olan modelleri yeni Zaxis 5A serisi ile yeniledik. Bu kapsamda 4 adet ZX490LCH-5A ve 2 adet ZX350LCH-5A ekskavatörü makine parkımıza ekledik.

Uzun yıllardır Hitachi ile çalışıyorsunuz ve gelişimini birinci elden deneyimleme şansı buldunuz. Yeni Zaxis 5A serisi ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?

Biz çift vardiya ile günde 20 saat çalışmaktayız. Bu nedenle ekskavatörlerimiz şimdiden 6 bin saate ulaştılar. Kuzey Marmara Otoyolu’nun en zorlu sahasına sahip bölgesini üstlenmemiz ve hem sökü hem de patlatma yapmamıza neden oluyor; bu durum makineleri zorlayan bir başka unsur olarak karşımıza çıkıyor. Olumsuzluklara rağmen üstlendiğimiz yerleri en erken teslim edecek olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu başarımızda Hitachi ekskavatörlerinin katkısı yadsınamaz.
Yeni seri Zaxis 5A’da fark ettiğimiz en önemli değişiklik, yakıt sarfiyatında yaşanan azalma oldu. Hesaplarımızı saatlik üretime göre yapıyoruz ve her iki modelde de minimum 10 litre yakıt tasarrufu elde ettik.



“Hitachi ile ayda 200 bin TL cebimizde kalıyor”

Yakıt sarfiyatlarında minimum 10 litre tasarruf elde edilmesi, bizim gibi büyük çaplı işler yürüten firmalar için çok değerli. Bu sayede 20 saatlik bir çalışmada 200 litre tasarrufa ulaşıyoruz. Yalnızca 4 tane Hitachi ile çalışmamız, ayda 200 bin TL’nin cebimizde kalmasını sağlıyor. Nispeten daha kolay bir zeminde çalışmanın bu değerleri daha da düşüreceğine inanıyorum.

Yeni seriler ile elde ettiğimiz avantajlardan bir diğeri ise bom ve yürüyüş takımlarında artan sağlamlık oranı ile sağlanmış. Dış konstrüksiyonda ve ataşmanlarda yapılan güçlendirmeler, bizim gibi zor şartlarda çalışan şirketlere ekstra avantaj sağlıyor. Operatörlerimiz de hem performanslarından hem de konforlarından oldukça memnun. Bu memnuniyetleri üretimimizin artması ile kendini belli ediyor.

ENKA Pazarlama’nın sunduğu servis hizmetlerinden memnun musunuz?

Türkiye pazarında var olan diğer iş makinesi markalarının da kaliteli olduğunu biliyoruz, bu nedenle tercihimizde distribütör firmaların sağladığı servis hizmetleri kalitesini ön planda tutuyoruz. ENKA Pazarlama ile 10 senelik ilişkimiz bulunuyor. Bu süre içerisinde servis hizmetlerinde hiçbir sorun yaşamadık. Arıza yaşandığında asla bekletmemeleri ve hızlı yedek parça tedariki ile yoğun iş tempomuzda bizi yalnız bırakmıyorlar.
 

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina