
Dünya İş ve İnşaat Makinaları Sektörü Türkiye’de buluşacak |
|
Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda uluslararası anlamda farkındalık yaratmak ve iş ve inşaat makinaları ekipmanlarını dünyaya tanıtmak amacıyla düzenlenen “2023’e 10 Kala Uluslararası İş ve İnşaat Makinaları Kongresi”, 19-20 Eylül 2013 tarihleri arasında Pendik Green Park Otel’de, sektörle ilgili kamu kurum ve kuruluşlarını, ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarını, sektör firmalarını, finans kuruluşlarını ve akademik personelleri bir araya getirecek.

2023 yılında, 100 milyar dolar ihracat hedefi bulunan Makina Sektörü içerisinde 10 milyar dolarlık bölümün İş Makinaları Sektörü tarafından gerçekleştirilmesini öngördüklerini söyleyen İMDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Kongre Komite Başkanı Orhan Aydoğan, iş makinaları sektörünün, Türkiye’de şu an itibariyle 17 bin 500 istihdama, 660 firmaya ve 6 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip olduğu bilgisini verdi. 1,3 milyar dolar ihracat ve 12 bin 750 adetlik satış düzeyi ile Türkiye’nin, Avrupa’nın 4’üncü, dünyanın ise 11’inci büyük pazarı olduğunu vurgulayan Kongre Komite Başkanı Orhan Aydoğan, 2023’e 10 Kala Uluslararası İş ve İnşaat Makinaları Kongresi ile sektörde farkındalık oluşturmanın yanı sıra “2023 Hedeflerinin İş Makinaları Pazarına Etkileri”, “Yabancı Yatırımcılar İçin Türkiye Yatırım Fırsatları”, “Türkiye’nin Yan Sanayi Üretim Gücü” ile “Sektördeki Teknolojik Gelişmeler” konularında katılımcıları bilgilendirmeyi ve bu alanlardaki değerlendirmeleri kamu karar alıcıları ile paylaşmayı planladıklarını ifade etti.
Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağımız 2023’te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alma, gayri safi milli hasılasını 2 trilyon dolara, kişi başına düşen milli gelirini 25.000 dolar seviyesine, dış ticaret hacmini 1 trilyon dolara ve ihracatını 500 milyar dolara çıkarma hedefleri doğrultusunda, yerli ve yabancı yatırımlara hız verilmesi gerektiğinin altını çizen Orhan Aydoğan, bu hedeflere ulaşılabilmesi için 2023 yılına kadar tamamlanması planlanan projelerin yanı sıra ülkemiz yatırım altyapısının tanıtılması ve yeni yatırımların ülkemize getirilmesinin büyük önem arz ettiğini belirtti.
Sektördeki büyüme potansiyelinin, tüm dünyaya gösterilmesi hedefleniyor
Türk iş ve inşaat makina ile ekipmanlarının dünyaya tanıtılmasının ana amaç olduğu kongrede, Türkiye 2023 projesinin, iş makinaları pazarına yansımalarının irdelenmesi hedefleniyor. Bu doğrultuda kongre ile Türkiye ekonomisini ve iş makinaları sektörünü dünyaya tanıtmak, iş makinaları sektöründe Türkiye’ye yabancı yatırım yapılmasını teşvik etmek ve iş makinaları sektöründe Türkiye’nin diğer ülkelere gerek mamul gerekse yarı mamul ve parça tedarikçisi olma potansiyelini göstermek hedefleniyor.
Aynı zamanda iş makinaları sektöründe yeni teknolojiler ve uygulamalar ile Türkiye iş makinaları sektörünü ilgilendiren tüm yeni kamusal düzenlemeler hakkında bilgi sunmak kongrenin diğer amacını oluşturuyor.
Türkiye iş makinaları sektöründeki sorunların ve bunların muhtemel çözümlerinin irdeleneceği Uluslararası İş ve İnşaat Makinaları Kongresi’nde, iş makinaları sektöründe yer alan veya bu sektörle ilgili yerli ve yabancı tüm özel sektör ve kamu sektörü girişimci ve otoritelerinin networking platformunu oluşturmak planlanıyor.
Türkiye’deki iş ve inşaat makinaları sektörünün geleceği konuşulacak
Kongrede, Türkiye’de yapılması planlanan 1.000’den fazla mega proje ile 1,2 trilyon Amerikan doları değerinde gerçekleşecek yatırımların, T.C. Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na bağlı yetkili müsteşarlarca anlatılması planlanıyor.
2023 yatırım projeleri ışığında iş ve inşaat makinaları talep projeksiyonun değerlendirileceği kongrede, iş makinalarında gelecek 10 yıllık teknolojik gelişmeler ve teknik mevzuatlar konuşulacak, nitelikli iş gücü kaynağı masaya yatırılacak, iş makinaları sektöründe yatırım, teşvikler ve finansman ortamı anlatılacak.
CEO’ları bir araya getirecek olan kahvaltı toplantısıyla, ‘Dünyanın Parlayan İncisi Türkiye’, ‘Fırsatlar ve Tehditler, ‘Dış Politika’, ‘Dünya Ekonomik Forumu’ (Amerika, Avrupa, Kore, Japonya, Hindistan, Çin, Rusya, Afrika ) başlıklı konularda B2B görüşmeler yapılacak, dünyanın en büyüklerine Türk makinaları tanıtılacak.
8.000 metrekare açık, 600 metrekare kapalı alanda info deskler ile iş makinaları ve ekipmanları mini sergi ile katılımcılara gösterilecek.
70 CEO ve Türkiye’nin en büyük sektör temsilcileri kongrede buluşacak
30 ülkeden, 220 milyar Amerikan dolarını yöneten 70 CEO’nun davetli olduğu kongreye; Caterpillar, Komatsu, Hitachi, Volvo, Sany, Zoomlion, Liebherr, Terex, John Deere, Doosan, Xcmg, Metso, Kobelco, JCB, Cnh, Hyundai, Manitowoc, Liugong, Sumitoma, Tadano, Manitou, Shantui, Sandvik, Wacker Neuson, Lonking, Xgma, Kubota, Palfinger, Fayat, Ammann, Astec, Kato, Bell, Furukowa, Merlo, Takeuchi, Haulotte, Mecalac, New Holland, Case, Kawasaki, Fmgru, Hyster, Astra, Atlas Copco, Bobcat, Imer Group, Gehl, JLG, Benninghoven ve Dresta gibi iş ve inşaat makinaları konusunda dünyaca ünlü markaların yetkililerinin katılım göstermesi bekleniyor.
Kongreye destek veren T.C. Dışişleri Bakanlığı, T.C. Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi, OAİB MTG Makina Tanıtım Grubu, Mesleki Yeterlilik Kurumu, İNTES, TMB Türk Müteahhitler Birliği, İNDER üyeleri, müteahhit ve inşaat firmaları, TCK, TCDD, DSİ Genel Müdürlükleri, TOKİ, belediyeler, kiralama firmaları ve finans kuruluşları gibi kamu ve özel sektörden 3.500 kişi organizasyona davet ediliyor.
Türkiye’nin en büyük sektör temsilcileri arasında yerini alan; ADV Makina, Alfatek, Amman Teknomak, ASC Türk Volvo, Borusan Makina, Betonstar, Burçelik, Ceren Makina, Çukurova İthalat İhracat, Çukurova Ziraat, Çumitaş, Enka, Gama, Hidromek, Hamamcıoğlu, HMF Makina, Imer-L&T , Karyer-Tatmak, Kale Makina, Maats, Meka, Özmak, Palme, Pi Makina, MST, Sanko, SİF, Sandvik, Simge E-MAK, Tekno, Temsa, Tünelmak, Uygunlar, Wacker, Titan, Michelin, Liebherr, Acarlar , BP Castrol, Ceylift, ELS Makina, İnan MTB, Om Mühendıslik, Oyman Makina, PGM, STFA, Temesist, Ziraat Leasing, Hidrokon, Shell ve Garanti Leasing kongreye katılan ve sponsor olan firmaları oluşturuyor.
Ulusal ve uluslararası tanıtım faaliyetleri yapıldı
Kongre için tanıtım faaliyetleri gerçekleştiren İMDER’in 60 bin adetlik insert çalışması yaptığı, yaklaşık 30 ulusal ve uluslararası sektör dergisinde ilan yayınladığı ve kendi adına 3 bin adet , T.C Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı adına 4500 kurum kuruluşa davetiye gönderdiği belirtiliyor. Bunun yanı sıra uluslararası 44, ulusal 9 derneğin kendi üyelerine mailing yapıp web sitesinde banner çalışması düzenlediği ve tüm sponsor firmaların web sitelerinde pop-up yayınladığı aktarılıyor.