Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2020
İş Makinası - HİDROMEK iş makineleri, ağır hizmet tipi çelik konstrüksiyonu ile yüksek dayanıklılık ve uzun ömürlü kullanım sağlıyor
HİDROMEK iş makineleri, ağır hizmet tipi çelik konstrüksiyonu ile yüksek dayanıklılık ve uzun ömürlü kullanım sağlıyor

HİDROMEK iş makineleri, ağır hizmet tipi çelik konstrüksiyonu ile yüksek dayanıklılık ve uzun ömürlü kullanım sağlıyor

İş makinelerinin ekonomik ömrüne ilişkin sorularımızı, HİDROMEK Kazıcı Yükleyici ve Lastikli Yükleyici Mühendislik Müdürü Ferhan Fıçıcı ile Servisten Sorumlu Satış Sonrası Hizmetler Müdür Yardımcısı Koray Mertoğlu yanıtladı.

Bir iş makinesinin ekonomik ömrü ne kadardır?

Bir iş makinesinin ekonomik ömrü, makine tipine, tonajına ve uygulamasına göre çeşitlilik göstermektedir. Hesaplanırken yıldan çok çalışma saati esas alınmaktadır. Ortalama ekonomik ömür; kazıcı yükleyiciler için 9.000 – 12.500 saat, ekskavatörler için 8.000 – 16.000 saat olarak ifade edilebilir. Makinenin kullanımı, çalışma sahası, bakımlarının yapılması vb. etkenlerle birlikte, daha uzun saatler kullanılan makineler de vardır.

Tonaj arttıkça beklenen ekonomik ömür de artmaktadır. Örneğin; 14 ton için 8.000 saat, 60 tonluk bir ekskavatör için 16.000 saat olarak belirtilebilir. Ayrıca, tünel gibi özel uygulamalarda beklenen ekonomik ömür daha aşağıya düşmektedir.

Bunu etkileyen başlıca faktörler nelerdir?

Günümüzde sektörde teknoloji ön plandadır. İş makinelerinde de otomotiv sektörüne paralel şekilde, ileri teknoloji ürünler yoğun olarak kullanılmaktadır. Her geçen gün ve saat yeni çözümler, uygulamalar geliştirilmektedir. Bu değişime ayak uyduran operatörler makinelerden daha fazla verim alabilmekte ve daha ağır işleri, makineleri yormadan gerçekleştirebilmektedir.

Bir iş makinesinin ömrüne etki eden etkenler genel olarak şöyledir:

• Yapılacak işe uygun seçilmiş makine tipi: Yapılacak işin kapasitesi ve şartlarına göre makine tipi seçilmiş olmalıdır. İş makinesinin, kapasitesi ve kabiliyeti dışındaki işlerde çalıştırılması ömrünü kısaltacaktır.

• Eğitimli, ehil operatör: İş makinesinin kullanımı, makine ömrüne doğrudan etki etmektedir. Operatör iş makinesinin kullanımını ve de yapılacak işin nasıl yapılması gerektiğini bilmelidir. İş alanındaki risklere göre çalışma alanının belirlenmesi ve makinenin konumlandırılması, herhangi bir olumsuz durumun önüne geçecektir ve verimli çalışılmasını sağlayacaktır. Bununla birlikte makine hakkında ne kadar bilgi sahibi olunursa makinenin günlük durumu ve çalışması o kadar yakından takip edilebilir.

• Periyodik bakımlar ve orijinal yedek parça kullanımı: Periyodik bakımların zamanında, orijinal parça ve sarf malzemeleri ile ehil teknik ekip tarafından yapılması ve takip edilmesi ekipman ömrünü uzatmaktadır. Operatörün de periyodik bakımlar konusunda bilgilendirilmesi önemlidir. Onarım durumunda yetkili servislerin tercih edilmesi ve orijinal yedek parça kullanımı makinenin ömrünü uzatmaktadır.

• Koruyucu bakım ve zamanında revizyonlar: İş makinesi sıvılarından alınan numunelerin periyodik olarak analiz edilmesiyle ana komponentlerin kondisyonu incelenebilmektedir. Buna ek olarak, dış etkenlerin iş makinesi üzerindeki etkilerinin kontrol altında tutulmasıyla, ani hasarlanma ve arıza durumlarının önüne geçilebilmektedir. Planlı revizyonlarla oluşabilecek onarım masrafları düşürülebilmektedir. Bu ve benzeri takiplerle iş makinesinin ömrü uzatılabilmektedir.

Sizce bir belediyenin, 20 yaşındaki bir makineyi revizyondan geçirerek kullanmaya devam etmesi doğru bir karar mıdır?

İş makinesinin, yaşından bağımsız olarak, nasıl ve hangi şartlarda kullanıldığına, diğer bir ifadeyle, çalışırken ekonomik ömrünü etkileyen etkenlere dikkat edilip edilmediğine bakılması gerekmektedir. Bu etkenler revizyon maliyetlerini artıracak veya azaltacaktır.

Bir yerel yönetim idaresinin elinde bulunan iş makinesinin kullanılmaya devam edilip edilmemesine yönelik karar verileceği aşamada, öncelikli olarak iş makinesine yetkili servis birimlerince bir ekspertiz raporu oluşturulmalı ve bunun sonucunda revizyon maliyetleri ortaya çıkarılmalıdır. Belirlenen revizyonlar neticesinde iş makinesinin ne kadar sorunsuz olarak çalışabileceği hesaplanabilir. Sonrasında aynı tip iş makinesinin satın alma maliyeti ve işletme maliyeti toplanarak ekonomik ömrü boyunca çalışma maliyeti çıkarılabilir. Bunun sonucunda iki durum karşılaştırıldığında hangisi daha avantajlı ise ona göre hareket edilebilir.

Tabii, teknoloji başlığı dikkat edilmesi gereken önemli bir konudur. Uzun ömürlü ürünler üretmek de teknolojinin hedeflerinden biridir ancak zaman çok hızlı ilerlemekte, teknoloji de çok çabuk değişim göstermektedir. Yeni ürünler her zaman verimliliği yükseltmek üzerine bir teknoloji barındırmaktadır. Bir diğer konu da yakıt ekonomisinin teknolojik ürünler ile en optimum noktaya getirilmesidir. Ayrıca gaz, gürültü, elektromanyetik salınımları da teknoloji sayesinde minimize edilmektedir. Tüm bunları birleştirdiğimizde yeni ürün alımına yönelmenin daha mantıklı olduğu görülmektedir.

Belediye gibi rol model olması gereken kurumlar, çevreci yaklaşımları ile örnek teşkil etmelidirler. Bu nedenle eski makineleri revize ederek değil, yeni ürünlere yönelerek faaliyetlerini gerçekleştirmelidirler. Tabii ki istenirse kamu faaliyetlerinin devamı revizyonlu makineler ile de sağlanabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus, revizyonların orijinal ürünler ile üretici firmalar tarafından yapılması gerekliliğidir. Ancak verim her zaman, yeni jenerasyon ürünlerde önceki jenerasyonlara kıyasla daha fazladır.

Bu süreçleri HİDROMEK açısından değerlendirdiğimizde ise şunları söyleyebiliriz:

Dünyanın tanınmış iş makinesi üreticisi HİDROMEK, 40 yılı aşkın üretim tecrübesi, AR-GE ve tasarım gücüyle geniş bir yelpazede iş makinesi üretmektedir. Kullanıcısına üstün performans ve verimlilik sunan HİDROMEK iş makineleri, ağır hizmet tipi çelik konstrüksiyonu ile yüksek dayanıklılık ve uzun ömürlü kullanım sağlamaktadır. Her zaman teknolojiye yatırım yapan HİDROMEK, üretiminin her aşamasında en ileri teknolojileri kullanmaktadır. HİDROMEK hem Kaizen metodolojisini hem de üretim teknolojilerinde otomasyon teknolojilerini uygulayarak daha yüksek verimlilik hedeflemektedir.

HİDROMEK, makinelerin performansının ve teknik bilgilerinin denetlenebilmesini ve takip edilmesini sağlayan telematik sistem HİDROMEK Smartlink’i geliştirmiştir. Tam bir “iş asistanı” olarak görev yapan uygulama ile kullanıcılar, bilgisayar, tablet ve cep telefonu aracılığı ile makinenin konumunu, yakıt tüketimini, hangi ortamlarda kaç saat çalıştığını ve servis zamanlarını takip edilebilmektedir. Bu bilgiler müşterilerimiz için önemli bir verimlilik artışı sağlamaktadır.

Türkiye’de 60’ın üzerinde, yurtdışında ise 100’ü aşkın servis noktasına sahip olan HİDROMEK; yüzde 97 günlük yedek parça karşılama oranı, yüzde 99 yedek parça bulunabilirliği ile satış sonrası hizmetlerde de güçlü desteğini sürdürmektedir.

Proaktif Satış Sonrası Hizmetler yaklaşımıyla sahada çalışan iş ortaklarımızın yanında olarak bakım sözleşmeleri, koruyucu bakımlar, makinalarda kullanılan sıvıların analiz edilerek komponent takibi ve saha kontrolleri uygulamaları ile makinalarımızın sürekli işte kalması ve ekipman ömürlerinin olabildiğince uzaması için çaba sarf etmeye devam edilmektedir.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina