Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2023
İş Makinası - İNŞAAT SEKTÖRÜ SICAK BAŞLAYAN YENİ YILA UMUTLU GİRDİ
İNŞAAT SEKTÖRÜ SICAK BAŞLAYAN YENİ YILA UMUTLU GİRDİ

İNŞAAT SEKTÖRÜ SICAK BAŞLAYAN YENİ YILA UMUTLU GİRDİ

İnşaat sektörünün nabzını tutan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) “Hazır Beton Endeksi” 2022 Aralık Ayı Raporu’na göre özellikle faaliyetlerde ciddi bir yükseliş gözleniyor.

Raporda yer alan tüm endeksler yılı eşik değerin üzerinde tamamladı. Faaliyet Endeksi’ndeki ciddi yükseliş en çok dikkat çeken başlık oldu. Güven Endeksi’nin kritik değerin hemen üzerinde ve pozitif tarafta yer aldığı raporda, Beklenti Endeksi de 2022 yılında ilk kez eşik değeri aştı. Hazır Beton Endeksi, her 3 endeksin etkisi ile yılın en yüksek düzeyine ulaştı.

Faaliyet Endeksi’nde bu ölçüdeki pozitif hareketin ardında, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava koşullarının etkili olduğu belirtiliyor. Bunun yanı sıra Güven Endeksi’ndeki yükseliş, son dönemde açıklanan destek paketleri ve yeni projeler sonrasında inşaat sektörünün hareketleneceğine dair inancın göstergesi olarak yorumlanıyor.

İnşaat sektörü tırmanışa geçecek

Raporun sonuçlarını değerlendiren THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, her 3 endeksin etkisiyle Hazır Beton Endeksinin yılın en yüksek düzeyine ulaştığını söyleyerek önümüzdeki dönemde inşaat sektörünün canlanacağını belirtti.

Ekonomi ve inşaat sektöründeki verileri değerlendiren Yavuz Işık, “Türkiye ekonomisi 9 çeyrektir pozitif büyüme göstermektedir. İnşaat sektörü ise bu 9 çeyreğin 6’sında küçülmüştür. Türkiye ekonomisi içerisinde en fazla daralan inşaat sektörünün, yılın son çeyreğine de küçülme ile girdiği görülmektedir. İnşaatın 2022 yılının üçüncü çeyreğindeki yüzde 14’lük daralma oranı son dönemlerdeki en yüksek gerilemeye işaret etmektedir. İnşaat sektörü hâlâ gerçek potansiyelini ortaya koyamamaktadır. Kasım ayı itibarıyla ipotekli konut satışlarındaki yüzde 57’yi bulan azalma, konut sektöründe finansmana erişimin ne derece önemli olduğunu göstermektedir. Bakanlıklarımızın farklı finansman modellerini hayata geçirmeleri ile birlikte bu sorunun azalacağı ve inşaat sektörünün tırmanışa geçeceği düşünülmektedir” dedi.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina