Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2013
İş Makinası - JCB için Türkiye’de yeni bir dönem başladı
JCB için Türkiye’de yeni bir dönem başladı

40 yıldır iş ortağı SİF İş Makinaları ile Türkiye pazarında yer alan İngiliz iş makinaları üreticisi JCB’nin, dünyadaki ilk LEED® Gold sertifikalı distribütör tesisi birçok müteahhit firmanın merkezi olan Ankara’da açıldı.
 
Dünyanın önde gelen iş makinaları üreticisi JCB’nin Türkiye’deki iş ortağı SİF İş Makinaları’nın Ankara İvedik Organize Sanayi’de inşa ettiği Bölge Müdürlüğü binası, 23 Eylül 2013 tarihinde düzenlenen resmi törenle açıldı. Törende; JCB Başkanı Sir Anthony Bamford, JCB CEO Vekili Graeme Mcdonald,STFA Yatırım Holding ve Işıklar Holding üst düzey yöneticileri ile SİF İş Makinaları Genel Müdürü Cüneyt Divriş yer aldı. Mimari tasarımı Akün Mimarlık’a ait olan SİF İş Makinaları Ankara Bölge Müdürlüğü binası, JCB’nin dünyadaki ilk LEED® Gold sertifikalı distribütör tesisi olmakla birlikte aynı zamanda Türkiye’de sektördeki ilk yeşil bina olma özelliğine sahip.
 
 
JCB: Türkiye pazarında büyüyeceğimiz yeni bir dönem
 
JCB Başkanı Sir Anthony Bamford, törende yaptığı konuşmada, “SİF İş Makinaları’nın inşa ettiği JCB’nin dünyadaki ilk LEED® Gold sertifikalı distribütör tesisi, Türkiye’deki faaliyetlerimiz için yeni bir dönemi işaret etmektedir. Türkiye gibi önemli bir pazarda büyüyeceğimiz yeni bir döneme girmiş bulunmaktayız. Türkiye iş makinaları pazarı bugün itibariyle yıllık 10 bin 500 adetlik satış rakamına sahip.  Pazar bu yıl yüzde 12 büyürken, SİF JCB satışları yüzde 38 oranında artış göstermiştir. Bu demek oluyor ki, pazarda iyi performans sergiliyor ve payımızı artırıyoruz. 40 yılı aşkın süredir iş ortağımız SİF İş Makinaları ile Türkiye pazarında yer alıyoruz. SİF İş Makinaları’nın verdiği güvenle 40 yıl daha Türkiye’deyiz.” dedi.
 
SİF İş Makinaları Genel Müdürü Cüneyt Divriş, yaptığı açılış konuşmasında, “Dünya çapında sürdürülebilir çevre ve iklim değişikliği konusunda sayısız Ar-Ge çalışmalarının altına imza atan JCB’nin önemli bir iş ortağı olan SİF İş Makinaları, JCB’nin çevre duyarlılığına yönelik bu küresel anlayış doğrultusunda çevre dostu özelliklere sahip Ankara Bölge Müdürlüğü binasının Türkiye‘de iş makinaları sektörüne kazandırılmasına öncülük etmiştir. Bu sertifikayı alabilmek için 6 ana başlıkta toplanan 40’ın üzerinde ön koşulu yerine getirmek ve en az 60 puan almak gerekmektedir. SİF İş Makinaları, 74 gibi yüksek bir puanla bu önemli sertifikayı almaya hak kazanmıştır. Ankara Bölge Müdürlüğü binamızda uygulamaya geçirilen çevre standartları JCB‘nin gelecekte inşa edeceği tüm binalar ve sürdürülebilir bina konseptleri için de örnek olacaktır.” dedi.
 
 
Yüzde 40 enerji ve yüzde 25 su tasarrufu sağlanacak
 
Divriş, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Yaklaşık 14 ay gibi kısa sürede 3.775 metrekare alan üzerine inşa ettiğimiz SİF İş Makinaları Ankara Bölge Müdürlüğü binamız, doğal enerji kaynaklarını verimli şekilde kullanarak çalışanlarımıza sağlıklı bir ortam yaratan ve enerji maliyetlerinde tasarruf sağlayan tüm özellikleri sunmaktadır.Bina, emsallerine göre yüzde 40 daha az enerji tüketecek, yüzde 50 daha iyi iç hava kalitesine sahip olacak ve yüzde 25 civarında ise daha az su tüketecektir.”
 
İş makinası pazarının yüzde 28’ine hizmet edecek
 
“40 kişiye istihdam sağlayacak olan Ankara Bölge Müdürlüğümüz, satış olarak 23 şehre, servis olarak da Ankara, Çankırı ve Kırıkkale’ye odaklanacaktır” diyen Divriş, “Geçtiğimiz günlerde Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) tarafından düzenlenen, Türkiye'den ve dünyadan bine yakın kişin katıldığı ‘2023'e 10 kala Uluslararası İş Makinaları’ kongresinde Türkiye Cumhuriyeti'nin 100’üncü yılı vizyonu çerçevesinde gerçekleştirecek dev projeler masaya yatırıldı. Kongrede iş makinaları için 2023 yılına kadar 200.000 adedin üzerinde makina satılması, 30.000 adetlik bir pazara ulaşarak dünyada ilk 8, Avrupa'da ilk 3 pazar içinde olma ve 7 yaş sınırındaki makina parkının 65,000 adetten 165,000 âdete ulaşması hedefi konuldu. Biz SİF JCB olarak önümüzdeki 10 yıl içinde satılacak 200,000 adet makinadan 36.000 adedine talibiz. Dolayısıyla Türkiye makina pazarının yüzde 28'ine hitap eden Ankara Bölgesinde SİF Ankara ekibi ile önümüzdeki 10 yıl içinde en az 10.000 adet iş makinanın satışını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu rakamlarla birlikte Türkiye’de ve yurtdışında faaliyet gösteren birçok büyük müteahhit firmanın merkezinin Ankara olması böylesine iddialı bir yatırımı başkentte gerçekleştirmemizin başlıca nedenlerini oluşturuyor” şeklinde sözlerini sürdürdü.
 
Ayrıca Divriş, şirketin küresel çaptaki bu katkılarının, İngiltere’de bulunan Carbon Trust Standard tarafından ‘Carbon Trust’ çevre sertifikası ile ödüllendirildiğini de hatırlattı.
 
 
Enerji ve su verimliliği ile iç hava kalitesi konusunda sayısız yatırım
 
LEED belgeli binanın enerji, su ve iç hava kalitesinin artırılması için pek çok yatırım gerçekleştirildi. Enerji verimliliğini sağlamak üzere, bina kabuğunun ısıl performansı, Türkiye’de geçerli TS825 standardına göre yüzde 80, ASHRAE 90.1 standardına göre yüzde 25 arttırıldı. 35 kilowatt solar güneş kolektörü kurularak, bu su ile binanın sıcak su ihtiyacına katkı sağlanması amaçlandı. Binada çevre dostu soğutucu gaz kullanılırken, elektrik üretimi içinse 20 kilowatt Solar PV sistemi kurulması hedefleniyor. Yüksek performansa sahip su kaynaklı heat pump (VRV) ısıtma ve soğutma sistemi kurularak, yüksek verimli elektrik motorları kullanıldı. Trombe duvarı ile kışın enerji ekonomisi sağlanması hedeflenirken, fanlar ve pompalar frekans invertörlü seçildi. Bina ve aydınlatma otomasyonu ile HVAC ve aydınlatma sistemleri daha iyi kontrol edilmesi ve ilave enerji tasarrufu sağlanması amaçlandı. Ayrıca, klima santralleri “rooftop” tipi ve ısı geri kazanımlı seçilerek, doğal aydınlatma içinse servis çatısına gün ışığı tüpleri konuldu.
 
Su verimliliğinin sağlanması içinse, binada az su tüketen tipte ve fotoselli batarya ile pisvarlar ve yine az su tüketen klozetler seçildi. Ayrıca binada yağmur suyu depolaması yapılırken, peyzajda çevreye uygun ve az su tüketecek bitkiler seçilmesi öngörüldü. Çevreyi korumak içinse yağ ve petrol ayrıcılar kullanıldı.

İç hava kalitesinin sağlanmasında, insanların sağlığının korunması ve çalışma verimliliğinin artırılması için ASHRAE standardının yüzde 30’u kadar daha fazla hava debileri projelendirildi. Yerlerde seramik kullanılarak, halı, parke gibi sanayi bölgesi şartlarında kirlilik yayabilecek malzemelerden kaçınılması sağlandı. Bina otomasyon sistemi ile ise otomatik olarak dışarıdan alınan havanın miktarı ve kirlilik seviyesinin sürekli ölçülerek kontrol altında tutulması planlanıyor. Ayrıca, elektrik, doğalgaz ve su tüketiminin raporlanması ve kullanımının denetim altında tutulması için enerji analizörleri, debimetreler konularak, söz konusu cihazlar bina otomasyon sistemine bağlandı.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina