Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2014
İş Makinası - Melen Barajı’nda derivasyon tamamlandı
Melen Barajı’nda derivasyon tamamlandı

Yusufeli Barajı’nın ardından Melen Barajı’nda da derivasyon işlemi bitirildi. Baraj inşaatının en kritik eşiği olan Büyük Melen Çayı’nın derivasyonunda, iki adet 5,5 metre çapında ve 161,5 metre uzunluğunda tünel açıldı.

Baraj gövdesinde inşaat çalışmalarının yapılmasını sağlayacak işlem, Düzce Valisi Ali İhsan Su ve DSİ Genel Müdür Yardımcısı Güven Karaçuha’nın katıldığı törenle gerçekleştirildi.


Törende bir konuşma yapan Güven Karaçuha, Melen Sistemi’nin 189 kilometrelik iletim hattı ve yılda 1 milyar 77 milyon metreküp kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük içme suyu projesi olduğuna dikkati çekerek; “Halen, Melen Regülatörü’nden DSİ tarafından tamamlanan 1. İsale Hattı vasıtasıyla İstanbul’a 8,5 m³/s su alınmaktadır. İSKİ tarafından inşaatı tamamlanmak üzere olan 135 kilometre uzunluğundaki 2. İsale Hattı ile 14,5 m³/s suyun da iletilmesi sağlanarak, bu miktar 23 m³/s’ye çıkarılacaktır. Melen Barajı bittiğinde ise 34,5 m³/s su, İstanbul iline kesintisiz olarak iletilecektir. Melen Sistemi bünyesinde; İstanbul Boğazı’nın 135 metre altında, 5551 metre uzunluğunda ve 4 metre çapında inşa edilen tünel, 2011 yılında tamamlanmış, böylelikle dünyada ilk kez iki kıta bir su tüneli ile birleştirilmiştir" dedi.

Cumhuriyet Arıtma Tesisi’nin, Melen Sistemi bünyesindeki tüm aşamalar tamamlandığında, 3.120.000 m³/gün kapasiteyle Avrupa’nın en büyük içme suyu arıtma tesisi olarak faaliyet göstereceğine de değinen Karaçuha; “Tesisin günde 720.000 metreküp kapasiteli birinci aşaması tamamlanmış, Melen Çayı ham suyunun TS 266 (Avrupa Birliği) standartlarında ileri tekniklerle arıtılması temin edilmiş ve İstanbul’un hizmetine sunulmuştur” şeklinde konuştu.

Projenin III. aşamasında inşa edilmesi planlanan ve ihale bedeli 213 milyon 850 bin TL olan Melen Barajı’nın inşaat ihalesinin 29.05.2012 tarihinde yapıldığını ve 28.12.2012 tarihinde işe başlandığını bildiren Genel Müdür Yardımcısı Karaçuha, barajın tamamlanacağı tarihi ise 07.12.2016 olarak kaydetti. Güven Karaçuha; “Talvegden yüksekliği 99 metre, temelden yüksekliği ise 124 metre olan Melen Barajı,  Silindirle Sıkıştırılmış Beton (SSB) gövde tipinde inşa edilecek ve hem içmesuyu hem de enerji amaçlı olacaktır” ifadelerinde bulundu.

Sözkonusu törenle birlikte baraj için en önemli eşiğin aşıldığını dile getiren DSİ Genel Müdür Yardımcısı Karaçuha, derivasyon için iki adet 5,5 metre çapında ve 161,5 metre uzunluğunda tünel açıldığını, 06.04.2014 tarihi itibariyle de Büyük Melen Çayı’nın bu tünellere derive edildiğini söyledi. Böylelikle kuru bir ortamda memba ve mansap batardolarının imalatının tamamlanacağını,  akabinde de barajın gövde inşaatına geçileceğini kaydeden Karaçuha; “Melen Barajı’nın normal su seviyesindeki göl hacmi 694.000.000 metreküp olup, İstanbul’da halen işletmede olan 14 adet barajın toplam su toplama kapasitesi ise 877.000.000 metreküptür. Dolayısıyla Melen Barajı göl hacmi tek başına işletmede olan 14 adet barajın göl hacminin yüzde 80’ine tekabül etmektedir” şeklinde sözlerini tamamladı.

Konuşmaların ardından Melen Barajı'nda derivasyon işlemi gerçekleştirildi.


Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina