Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2021
İş Makinası - Mermere Hayat Veren Makineler Dosyası... CAT
Mermere Hayat Veren Makineler Dosyası... CAT

Mermere hayat veren makineler…CAT

Mermer sektöründe kullanılan iş makinelerinin dayanıklılığı, komponentlerinin uyumu ve bunun getirdiği güç ve performans çok önemlidir. Mermer uygulamalarında makinelerin tüm parçalarının, özellikle bom ve arm ile yürüyüş takımlarının çok kuvvetli ve dayanıklı olması gerekiyor. Borusan Cat tarafından Türkiye pazarına sunulan Cat lastikli yükleyici ve ekskavatörlerin parçalarında, mermer aplikasyonunda müşteri memnuniyeti sağlamak için ekstra kuvvetlendirilmeler yapılmıştır.

Mermer müşterilerinin Cat iş makinelerini tercih etmesinin temel nedenlerinin; güçlü ve sahada fark yaratan bir performans sağlamalarının yanı sıra son derece düşük olan yakıt ve bakım maliyetleri olduğu belirtiliyor. Üretimini en yüksek seviyede tutup, maliyetleri minimize etmek isteyen mermer müşterileri, bunu mermer aplikasyonuna özel olarak tasarlanmış Cat lastikli yükleyiciler ve yeni nesil ekskavatörler ile sağlayabiliyorlar.

Borusan Cat’in mermer ve doğal taş ocaklarına yönelik sunduğu ürün yelpazesinde, mermer konfigürasyonuna sahip Cat 980L BH, 986K BH ve 988K BH lastikli yükleyicilerle birlikte; yine mermer donanımı ve ataşman setleriyle sunulan yeni nesil Cat 336GC, 336, 345GC ve 349 model paletli ekskavatörler yer alıyor.

Mermere özel geliştirilen yükleyiciler

Mermer ocakları için özel olarak geliştirilen BH (Blok Taşıyıcı) aranjmanlı makinalar; standart yükleyicilerden farklı olarak artırılmış arka ağırlık, ağır hizmet tipi şanzıman ve jantlar, daha büyük kaldırma ve devirme pistonları, ekstra güçlendirilmiş kaldırma kolu gibi özelliklere sahip bulunuyor.

Yaklaşık 32 tonluk mermer bloklarını rahatlıkla kaldırabilen 980L BH modelinde bulunan güç yoğunluğu arttırılmış Cat® C13 ACERT™ motor, güç ve torku yoğun bir şekilde sağlayarak yakıt tüketimini azaltıyor. Arttırılmış güç imkânı sunan Cat motor ve oransal akış sağlayan yüke duyarlı hidrolik sistem, önceki serilere kıyasla %25’e varan bir yakıt tasarrufuna ulaşıyor. Ağır hizmet tipi planet dişli şanzıman ve akslar, yine ağır hizmet tipi Z bar bağlantısı ve kapasitesi arttırılmış kaldırma ve devirme pistonları; ağır blokların güçlü ve hızlı bir şekilde yönlendirilmesi, zor şartlarda elleçlenip stok sahasına veya kamyona taşınabilmesine olanak sağlıyor.

Cat 986K BH geliştirilmiş operatör kabininde, joystick kontrol avantajını sunuyor. Yaklaşık 40 tonluk blokları kaldırabilen bu makine, 980L BH lastikli yükleyicilerde olduğu gibi mermer aranjmanı ile geliyor. Zorlu zemin ve dar manevra alanı koşullarına sahip mermer ocağı kademelerinde rahat ve hızlı hareket edebilecek olan 986K BH, yüksek üretkenlik ve kullanım konforu sağlıyor. Serinin en büyüğü 988K BH ise son derece yüksek olan itme gücünün yanı sıra yaklaşık 52 tonluk blokları kaldırabiliyor.

Yeni nesil Cat ekskavatörler ocaklarda ses getirdi

Önceki seriye kıyasla daha yüksek üretime, yakıt verimliliği ve düşük işletme maliyetlerine sahip yeni nesil ekskavatörlerin; 336GC, 336, 345GC ve 349 modelleri mermer sahalarında ön plana çıkıyor. Örneğin, mermer sektöründe ses getiren 336GC modelinin, önceki seriye kıyasla %15 daha az yakıt tükettiği belirtiliyor.

Mermer ocaklarında kullanılan ekskavatörler hafriyat ve kırma faaliyetlerinin dışında büyük blokları itmek, çekmek, devirmek gibi ağır görevleri de üstleniyorlar. Ayrıca her ne kadar istenmese de ekskavatörler mermer sahalarında kademeler arasında uzun mesafeler boyunca yürütülebilmektedir. Bu durum standartlara kıyasla daha dayanıklı bir yapı gerektirmektedir. Cat ekskavatörlerin özel ısıl işlem görmüş ve ağır hizmet komponentlerden oluşan olan alt takımı, uzun çalışma saatleri boyunca sağlamlığını koruyor. Ayrıca ekstra kuvvetlendirilmiş bom ve stik yapısı; alt takıma ve diğer komponentlere binecek ekstra yükü azaltmış oluyor.

Cat ekskavatörlerde bugüne kadar ‘güç’ ve ‘eco’ modları bulunuyordu. Yeni seride bunlara ‘smart mode’ olarak adlandırılan yeni bir akıllı çalışma modu seçeneği eklendi. Makineler her çalıştırmada otomatik olarak bu modla başlıyor. Eco moduyla saatlik yakıt tüketimine, güç moduyla saatlik üretime odaklanılırken; smart modu ile birim litreyle en fazla üretim hedefleniyor.

Motor ile hidrolik sistem, yapılan işe göre otomatik olarak uyarlanıp yakıt tüketimi ve performans optimize ediliyor. Daha düşük motor devirlerinde daha yüksek hidrolik pompa basıncı ve debisi avantajıyla birim yakıt başına daha fazla üretim sağlanabiliyor.

Bakım aralıklarının uzatılması ve filtrelerin özellikleri geliştirilirken sayılarının azaltılması bakım maliyetlerine olumlu şekilde yansıyor. Operatör konforunun verimli bir çalışma için mermer sahalarında çok önemlidir. Tüm Cat modellerinin mermer sahalarında da daha verimli şekilde çalışmaya ortam yaratacak yüksek operatör konforu özellikleriyle özel olarak tasarlandığı ifade ediliyor.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina