Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2014
İş Makinası - Panama Kanalı’na rakip geliyor
Panama Kanalı’na rakip geliyor

1914 yılında açılan ve Amerika’nın doğusu ile batısı arasındaki ticaret yolunu önemli ölçüde kısaltan Panama Kanalı’nın kuzeyinde inşa edilecek olan Nikaragua Kanalı’ndaki çalışmaların 2014 yılı sonunda başlaması planlanıyor.

Alternatifler arasında öne çıkan plana göre kanal; Büyük Okyanus sahilindeki Brito Limanından başlayacak, Nikaragua Gölü’nden geçecek, Tula ve Punta Gorda nehirlerini yakından takip ederek Bluefields Körfezinde Atlas Okyanusuna açılacak.

5 yıl içerisinde tamamlanması ve yaklaşık 40 milyar dolara mal olması öngörülen kanalın toplam uzunluğu 278 kilometre olacak. Bu mesafenin 105 kilometrelik bölümü Nikaragua Gölü içerisinde kat edilecek. Kazılacak bölümlerdeki kanal genişliğinin 230 – 520 metre, kanal derinliğinin ise 30 metre olacağı belirtiliyor.

Proje 6 alt projeden oluşuyor: Havuzlarıyla birlikte kanalın kendisi, 2 liman, serbest ticaret bölgesi, tatil köyleri, uluslararası havaalanı ve bağlantı yolları. Projenin ana yüklenicisi ve finansörü olan Çin merkezli HKND firması, kanalın 50 yıllık işletme hakkına sahip olacak.

İlk olarak 19. Yüzyılda Napolyon tarafından gündeme getirilen Nikaragua Kanal Projesi’nin, 1914’te Panama Kanalı’nın açılmasıyla birlikte rafa kaldırıldığı, ancak Panama Kanalı’nın yetersiz ve maliyetli olması sebebiyle tekrar gündeme alındığı ifade ediliyor. Nikaragua’nın 4 yıllık gayri safi yurtiçi hasılasına bedel maliyetteki projenin tamamlanmasıyla birlikte Panama Kanalı’nı kullanamayan daha büyük ölçekli gemilerin burayı tercih edeceği ve oradaki yoğunluğun buraya yönlendirileceği belirtiliyor. Panama Kanalı’nın genişliği 91 ila 300 metre arasında değişiyor.

Hükümet ve firma yetkilileri projenin Nikaragua ekonomisine katkı sağlayacağı ve işsizliği azaltacağını; çevreciler ise özellikle ülkenin en büyük tatlı su kaynağı olan Nikaragua Gölüne zarar vereceğini vurguluyorlar.

Yapımı 10 yıl süren Panama Kanalı’nın günümüzde her yıl yaklaşık 2 milyar dolar gelir sağladığı ve bunun 760 milyon dolarının Panama Hazinesi’ne aktarıldığı belirtiliyor. Panama Kanalı’nın 3 katı uzunluğunda olan projenin yeni inşaat araçları ve teknikleri ile kısa süre içerisinde tamamlanabileceği ifade ediliyor.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina