
Şantiyelerin hafif kahramanları Pick-Uplar |
|
Çekiş güçleri, engebeli arazilere tırmanışları ve bunun yanında yük taşıyor olmaları, pick-up araçları şantiyelerin önemli bir parçası haline getiriyor.
Otomotiv sektörü değişen ihtiyaçlar ve gelişen teknoloji doğrultusunda üretimlerine yön vermeye devam ederken; yaşayış biçimleri, beklentiler ve gereksinimler birbirinden farklı ürün tiplerini beraberinde getiriyor. Bu çeşitlenmeye karşın pick-up olarak bilinen hafif ticari araç tipleri ise farklı müşteri kesimlerini tek bir araçta buluşturmayı başarıyor. Çiftçi ve arazi sahiplerinden üst sınıf araç tutkunlarına, müteahhitlerden moda-trend takipçilerine ve sportif macera tutkunlarından bol donanımlı araç meraklılarına kadar birbirinden farklı pick-up müşteri çeşidi var. Böylesi farklılıkların olduğu ve sürekli büyüyen bu segmentte, otomotiv üreticileri de her geçen yıl modellerini geliştiriyorlar ve daha önce pick-up alanında ürün vermeyen şirketler de yeni işbirliklerine gidiyorlar. Özellikle son yıllarda binek otomobil konforuna ve donanımlarına sahip orta sınıf pick-uplara olan taleplerin artması, iş odaklı pick-up kullanıcılarının konforunu da artırmış oldu.

Pick-Up büyümesi sürüyor
Gerek günlük kullanım gerek ticari ve özel kullanımlarda tercih edilirliği artan pick-uplar, küresel hafif ticari araç satışlarının üçte birinden fazlasına denk geliyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde yerleşmiş olan pick-up geleneği, ebatlara da yansıyor ve yarım tondan 3.5 tona kadar farklı kapasitelerde pick-uplar Amerika yollarında kullanılıyor. Avrupa ve Türkiye dahil olmak üzere diğer pek çok pazarda ise ağırlıklı olarak 1 tonluk pick-uplar tercih edilmekte.
Uluslararası otomotiv pazarları araştırma kuruluşu olan JATO’nun verilerine göre 2017’nin ilk yarısında sadece Avrupa’da 80 bin yeni pick-up kaydı yapıldı ve bu sınıfta tüm kıta genelinde %19’luk bir büyüme gerçekleşti. Ülkemizde ise ODD (Otomotiv Distribütörleri Derneği) verilerine göre hafif ticari araç kategorisindeki pick-uplar, 2017 yılı Kasım sonu itibariyle 17.335 adetlik bir satış rakamına ulaştı.
Şantiyelerin pick-upları
Şantiye ve inşaat sahalarında yer alan onlarca makine-araç tipleri arasında pick-upları da sıklıkça görmekteyiz. Baraj yapımı, fabrika inşası, birbirinden zorlu arazilerde kurulan şantiyeler, iş makinelerinin çalıştığı taş ve maden ocakları gibi farklı off-road alanlara sürekli gidip gelmek, denetlemek ve takip etmek durumundaki proje yöneticileri, mühendisler ve de şantiye çalışanları genellikle pick-up tercih ediyorlar. Bu araçlar 4x2 veya 4x4 sürüş modları, güçlendirilmiş şasileri, arttırılmış yerden yükseklikleri ve manevra kabiliyetleri ile engebeli arazilere ulaşımı kolay hale getiriyor.
Ayrıca ortalama bir tonluk taşıma kapasiteleri, geniş yükleme alanları, port bagaj ve sabitleme kancaları, römork çekme yetenekleri, yüke ve iklime göre rollback kasa kapama imkanı, aktif-pasif güvenlik donanımları ve personele göre tek-çift kabin seçenekleri gibi avantajlar, pick-upları şantiyelerde vazgeçilmez kılıyor.

Volkswagen Amarok
Volkswagen’in pick-up markası Amarok; Amarok V6, Highline ve Amarok Aventura modelleriyle pazara sunuluyor. Yılın Ticari Aracı Jürisi (IVotY) tarafından ‘2018 Uluslararası Yılın Pick-up’ı (IPUA 2018) ödülüne layık görülen Volkswagen Amarok, performans ve konfor isteyenler düşünülerek geniş bir opsiyonel donanım ile sunuluyor. Bu modeller içerisinde Amarok Highline, iki adet 4x2 2.0 TDI motor, iki adet 4x4 2.0 TDI motor ve bir adet 3.0 V6 TDI motor versiyonla pazarda yer alırken, daha fazla performans ve güç isteyenlere de 224’er Bg gücündeki V6 motor teknolojili Amarok V6 sunuluyor. Yeni Amarok Aventura ise güç ile birlikte konfor arzulayanların beklentilerini karşılıyor. Amaroklar’ın 1007 kg’ye varan taşıma ve frenli römorkta 3000 kg’ye varan çekme kapasiteleri bulunuyor.
En yenisi Aventura
4MOTION sürekli 4 çeker sistemine sahip otomatik şanzımanı ve 8 ileri otomatik vitesi ile düşük yakıt tüketimi vaadeden Aventura’da, 4MOTION otomatik şanzıman standart olarak sunuluyor. 8 ileri otomatik vites ile 100 km’de ortalama 7,8 litre birleşik yakıt tüketimi gerçekleşiyor.
Volkswagen Amaroklar, liste satış fiyatı olarak 107.710 TL ile 156.580 TL arasında pazara sunuluyor.

Mitsubishi L200
Temsa Motorlu Araçlar’ın Türkiye’de satışa sunduğu Mitsubishi L200’lerin iki adet 4x2 ve 6 adet 4x4 olmak üzere 8 versiyonu bulunuyor. 2.4 litrelik iki farklı turbo dizel motor seçeneğiyle pazarda yer alan araçtaki HSA sistemi, dik yokuşlarda durulduğunda aracı otomatik olarak frenleyerek geriye kaymayı engelliyor. TSA sistemi ise L200lere römork bağlandığında dengeyi artırıyor. Eğer araçta savrulma tespit edilirse, araç veya treyler dengeye girene kadar sistem otomatik olarak motor gücüne ve her bir tekerleğe ayrı ayrı frenleme kuvveti uyguluyor.
Arazi performansı konusunda eskiye dayanan bir geçmişi olan Mitsubishi’nin L200’ü, Super Select Sistemi sayesinde 100 km/s hıza kadar sadece bir butonu çevirerek 4x2’den 4x4’e geçiliyor. Engebeli yola girildiğinde 4HLc seçimini yaparak merkezi diferansiyel kilitleniyor ya da tırmanışlarda, çamurlu ve karlı yollarda 4LLc seçimi ile kolay yol alınıyor. 30 derece yaklaşma, 24 dereceye kadar uzaklaşma, 23 derece rampa kırılma ve 45 derece devrilme açılarına sahip L200’ün dönüş yarıçapı ise 5.9m.
L200lerin liste satış fiyatları ise 109.074 TL ile 141.538 TL arasında bulunuyor.

Isuzu D-Max
2004 yılında pick up pazarını, arazi vitesi yerine 4x4’e düğme ile geçişi sağlayan “shift on the Fly” sistemiyle tanıştıran ve otomatik vites seçeneğini de sunan ilk pick-up markası olan Isuzu D-Max, motor ve gövde gücüyle artık Türkye’de üretilen bir pick-up markası. Yenilenen Isuzu D-Max ise tek ve çift kabin seçenekleri ve üç farklı donanım seviyesiyle satışa sunuluyor. Bu modeller arasında 4x2 ve 4x4 baz donanımlı ve full donanımlı V-Cross versiyonlar yer alıyor. Tüm versiyonlarda sunulan yeni 1.9 litrelik turbo dizel motor ise selefinde kullanılan 2.5 lt’lik çift turbolu motorla aynı güç oranını sunarak 164 PS ve 360 Nm tork üretiyor. Otomatik şanzımanlı 4x4 versiyonları ise 0’dan 100 km/s hıza 12,9 sn’de çıkıyor. D-Maxler 3500 kg çekme ve 1000 kg yük taşıma kapasitesiyle kullanıcı ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Yeni tasarımıyla birlikte önceki modele oranla 0,4 cd oranında daha düşük sürtünme katsayısı sunması ise yakıt ekonomisi, performans ve iyileştirilmiş kabin gürültü seviyesi anlamına geliyor. Pick-uplar, 30 derece yaklaşma, 23 derece ayrılma ve 49 derece yan eğim açısı gibi arazi kabiliyetlerine sahip.
Ayrıca yeni model ilk kez 5 yıl veya 100 bin kilometre garantiyle satılırken, bakım periyotları da 20 bin km'de bir gerçekleşiyor.
Isuzu D-Maxlerin liste satış fiyatları ise 107.200 TL ile 148.350 TL arasında.

Ford Ranger
Ford’un pick-up alanındaki kozu Ranger, pazara iki adet 4x2 ve üç adet 4x4 versiyonlarla sunuluyor. 6 ileri otomatik ve manuel seçenekleri bulunan Rangerların 28 yaklaşma, 28 uzaklaşma ve 25 derece rampa açıları var. 12.7 m’ye varan dönüş çapına sahip Rangerlarda 1266 kg’ye varan taşıma kapasiteleri ve 3500 kg’ye varan çekme kapasitesi mevcut. Motor olarak Ford’un 2.2 litrelik Duratorq TDCI’sı kullanılırken, Ranger 4x4 Wildtrak A/T versiyonunda ise 3.2 litrelik Duratorq motor yer alıyor. Rangerlar, azami 120 km hıza kadar 4x2’den 4x4 moduna geçiş yapabiliyorlar.
Ford Rangerlerin liste satış fiyatları ise 120.885 TL ile 178.730 TL arasında.

Nissan Navara
Kasım 2015 tarihinden bu yana geçen iki yıllık sürede Avrupa’da 50 bin adedin üzerinde satış performansına imza atarak pazar payını yüzde 11’den yüzde 17’ye çıkaran Navara, 2016 yılında ise Yılın Pick-up’ı ödülünü almıştı. 2.3 litrelik çift turbo 190 HP dizel ya da tek turbo 160 HP dizel motor seçenekleriyle pazara sunulan pick-up, rakiplerinde bulunan üç yönlü kanal kesitli şasi yerine tamamen kapalı tam boy merdiven gövdeli şasiye sahip. Navara, çok noktadan bağlantılı,5 kollu ve helezon yaylı arka süspansiyon sistemini 1000 kg yük taşıma ve 3500 kg çekme kapasitesiyle birlikte sunuyor. 25.1 ayrılma, 32.2 yaklaşma açısı bulunan aracın 600 mm sudan geçme yüksekliği bulunuyor. Navara iki adet 4x2 ve üç adet 4x4 versiyonlarla pazara sunulmakta.
Nissan Navaraların liste satış fiyatları ise 100.030 TL ile 145.440 TL arasında.

Fiat Fullback
Güç ve hafifliği birleştiren alüminyum motora sahip ilk pick-uplardan biri olan ve Türkiye pazarıyla tanışması 2016 yılında gerçekleşen Fullback, ismini Amerikan futbolundaki hem defans hem de hücum pozisyonlarında oynayabilecek kadar dayanıklılık gerektiren kilit oyuncu tanımlamasından almış. Araçların 2.4 lt ve 150 HP gücündeki 4x2 versiyonuyla, yine 2.4 litrelik 150 ve 180 HP güçlerindeki 4x4 versiyonları bulunuyor. Fullbacklerin 6 ileri manuel şanzıman ya da 5 ileri tork konvertörlü otomatik şanzıman seçenekleri mevcut olup 24 derece rampa, 45 derece devrilme, 22 derece uzaklaşma ve 30 derece yakınlaşma açısı bulunuyor.
Yine Fullbackler 3100 kg’ye kadar çekme kapasitesine de sahipler.
Fiat Fullback ise kendi web sayfasında 2016 modellerini 2017 yılı sonuna kadar olmak kaydıyla 88.400 TL ile 117.400 TL arasında satışa sunuyor.

Toyota Hilux
Türkiye’de pick-up segmentinde 2016 yılını 5 bin 645 adetlik satış ile lider tamamlayan Hilux, yeni 2,4L D-4D dizel motor ve 6 ileri düz-6 ileri otomatik şanzımanla pazara sunuluyor. Hilux’un 4x2 Active /Adventure ile 4x4 Adventure ve Hi-Cruiser seçenekleri mevcut olup 3.2 tona varan çekme kapasitesi, 31 derece yakınlaşma ve 21 derece uzaklaşma açıları bulunuyor. Rakiplerinde olduğu gibi pek çok güvenlik donanımına sahip olan Hiluxlerin gövde yapısındaki travers, yan raylar ve süspansiyon kulesi gibi organları yüksek mukavemetli çelik ile güçlendirilmiş. Yokuş aşağı inişlerde ise Eğimde İniş Destek Kontrol Sistemi (DAC) aracı dengede tutmak ve hızını 5 ile 7 km/saat arasında korumak için tekerlekleri ayrı ayrı frenliyor. DAC sistemi, ileri veya geri viteste çalışırken devreye girdiği zaman sürücünün fren pedalına basmasına gerek kalmıyor.
Yenilenen Hiluxlerin liste satış fiyatı 105,980 TL ile 141,950 TL arasında yer alıyor.

Ssang Yong Korando Sports
Türkiye distribütörlüğünü Şahsuvaroğlu Dış Ticaret’in yürüttüğü Ssang-Yong, pick-up modeli Actyon Sports’un ardından 2016 yılında Korando Sports’un satışına başladı. Çift kabine sahip aracın Türkiye vergi sistemindeki kabin kasa orantısı ile %4’lük vergi diliminden faydalanmak için kasa boyu 40 cm uzatıldı ve araç Türkiye’ye özel bir hale gelmiş oldu. Korando Sports, 2.0’lık XDI dizel motor ve 6 ileri manuel- 5 ileri otomatik şanzımanla pazarda yer alıyor. 25 derece yakınlaşma, 20 derece kalkış ve 20 derece de rampa açısına sahip olan Korando Sports’un 2.300 kg çekme gücü bulunuyor.
Ssang Yong Korando Sportslar, 2017 yılı için 93.000 TL ile 30.085 € arasındaki fiyatlarla satışa sunuluyor.

Mercedes X-Class
2017 Temmuz ayında dünya lansmanı gerçekleştirilen Mercedes-Benz X-Class, Aralık ayında Türkiye pazarında satışına başlandı. İlk kez pick up sınıfında ürün ortaya koyan Mercedes-Benz, X-Class’ı 163 beygirlik X 220 d ve 190 beygirlik X 250 d motor alternatifleriyle sunarken, 2018 yılı ortasında ürün gamına 258 beygirlik V6 dizel motor seçeneğini de ekleyecek. X-Class, düşük hızda 4x4 ve 4MATIC kilitli aks diferansiyeli ile her türlü yol ve zemin koşulunda konforlu sürüş vaadediyor. 6 ileri manuel ve 7 ileri otomatik şanzıman seçeneklerine sahip X-Class’ın 3 farklı donanım seçeneği bulunmakta. 3500 kg’ye varan römork çekme kapasitesine varan X-Classlarda 1067 kg’ye varan maksimum yükleme kapasitesi bulunuyor.
135.000 ile 184.000 TL arasındaki fiyatlarla satışa sunuluyor.

Renault Alaskan
İlk olarak 2015 yılında konsept araç olarak tanıtılan ve 2016 yılında lansmanı gerçekleşerek Latin Amerika’da satışına başlanan Renault’un pick-up modeli Alaskan, 2017 yılının Eylül ayında Avrupa’da pazara sunuldu. Türkiye’ye henüz gelmese de yanı başında yer aldığımız Avrupa’da giderek artan pick-up pazarında pay sahibi olmak isteyen Renault, Alaskan ile kentte yaşayanlar, arazi sahipleri, müteahhitler ve macera tutkunlarını hedef alıyor. Nissan Navara ile ortak temeller üzerinde geliştirilen Alaskan’da 2.3 litrelik 160 beygir güce sahip tek turbolu ve 190 beygir güce sahip çift turbolu dört silindirli Renault dCi motor bulunuyor. Alaskan, bir tondan fazla yük taşıyabiliyor ve 3.5 tonluk çekme kapasitesine sahip.