Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2022
İş Makinası - SİF İş Makinaları Türkiye Satış Direktörü Ömer Yılmaz ile özel röportajımız
SİF İş Makinaları Türkiye Satış Direktörü Ömer Yılmaz ile özel röportajımız

SİF İş Makinaları Türkiye Satış Direktörü Ömer Yılmaz:

“Müşterimize en iyi performansı sunabilecek ürün çeşitliliğini sağlamaya odaklandık!”

Yarım yüzyılı aşan bir süredir distribütörü olduğu JCB markasıyla Türkiye iş makineleri sektörüne yön veren markalar arasında yer alan SİF İş Makinaları, değişen ve çeşitlenen müşteri ihtiyaçlarına uygun olarak gerek organizasyonunu gerekse ürün ve hizmet yelpazesini geliştiriyor.

SİF İş Makinaları, JCB’nin geniş ve inovatif ürün hattının avantajını da kullanarak, müşterilerine, faaliyet gösterdikleri sektörlerde kendilerine verimlilik ve maliyet avantajı sağlayan özel çözümler sunmaya odaklanıyor.

20 yıla yakın süredir SİF Ailesi’nin bir ferdi olan Türkiye Satış Direktörü Ömer Yılmaz ile bir araya gelerek faaliyetleri ve hedefleri üzerine konuştuk.

SİF’te yeniden yapılanma süreci ve bunda belirleyici olan etkenler hakkında bilgi verir misiniz?

Faaliyet gösterdikleri sektörler bazında müşterimize en iyi performansı sunabilecek ürün ve hizmet çeşitliliğini sağlamaya odaklanıyoruz. Tarım, inşaat, hafriyat, geri dönüşüm, enerji ve diğer endüstriyel alanlara yönelik derinlikli ürünler sunuyoruz.

Satış ağımızda birçok yeni bölgeyi hayata geçirdik. İnşaat tarafındaki satış operasyonu artık tamamen SİF üzerinde gerçekleşiyor. Bu anlamda iş birliğimizi sonlandırdığımız bayilerimizden bazıları yetkili servis olarak hizmet vermeye devam ediyor. Tarım alanında ise iki bayimizle çalışmaya devam ediyoruz. Bölgeler anlamda; Anadolu ve Avrupa yakası olmak üzere İstanbul genel müdürlüğümüzle birlikte İzmir, Bursa, Ankara ve yeni devreye aldığımız Adana bölge müdürlüklerimiz bulunuyor. Bu bölgelerde kendi servisimiz olmasıyla birlikte 7. servisimizi ise yakında Diyarbakır’da açacağız.

“Türkiye’de 15 binden fazla JCB iş makinesi çalışıyor”

Kendi servislerinizi açmanızın sebebi nedir?

Müşteri memnuniyetini daha çok artırmayı ve daha hızlı bir şekilde hizmet vermeyi hedefledik. Her sektörün sezonları farklı ve müşterilerin herhangi bir arıza ve bakım süreci için beklememesi gerekiyor. Örneğin enerji sektöründe elektrik üreten bir tesisi durma ihtimali yok. İhtiyaç anında yedek parçanın hızla ulaştırılması çok önemli. Yetkili servislerin belli miktarda stok tutma bütçeleri oluyor. Biz kendi servislerimizi oluşturarak bu süreçteki her aşamayı desteklemiş oluyoruz.

Günümüzde Türkiye’de 15 binden fazla JCB iş makinesi çalışıyor. Bu yoğun makine popülasyonumuza servis hizmetleri noktasında en iyi hizmeti sunmak durumundayız. Çabalarımızın karşılığı olarak da müşterilerimizden olumlu geri bildirimler alıyoruz.

Sektörler bazındaki özel çalışmalarınıza örnekler verebilir misiniz?

Burada JCB’nin geniş ürün gamının çeşitliliği bize önemli bir avantaj sağlıyor. Piyasada kullanılan klasik modellerin ötesinde, sektörlerin farklılaşan ihtiyaçlarına yönelik özel ürünler sağlayarak müşterilerimizin gerçek bir çözüm ortağı oluyoruz.

Örneğin faaliyetlerimizde önemli bir paya sahip olan tarım sektörü için bugüne kadar çoğunlukla 7 ve 9,5 metre erişimli telehandlerlarımızı sunuyorduk. Belirli uygulamalarda 5-6 ton kaldırma kapasitesine ihtiyaç olduğunu tespit edince, bu yıl bunlara 560-80 modelimizi ekledik. Benzer şekilde hayvan çiftlikleri için sadece 1 değil, 3 farklı çeşit skid steer loder sunuyoruz. Yine tarım sektörü için 1,8 ila 5,5 ton arasında değişen mini ekskavatörlerimizi getirmeye başladık.

Ülkemizde endüstriyel uygulamalarda ve özellikle enerji sektöründe çok ciddi yatırımlar var. Bizim bu alanda da çok sayıda müşterilerimiz bulunuyor. Bu uygulamalara özel avantajlar sağlayan makinelerimiz; biokütle tesisleri, HES ve GES’lerin gerek kurulumda gerek sonrasında temizlik ve bakım işlerinde özel ataşmanlarla kullanılıyor.

Bunun yanı sıra en başından beri bizim temel müşterimiz olan hafriyatçılarımız var. Onlara da artık sadece bekoloderimizi değil, telehandlerdan ekskavatörlere kadar çok çeşitli modellerimizi sunuyoruz. Bununla birlikte hem Türkiye’de hem yurtdışında büyük projelere imza atan müteahhitlerimize yönelik olarak JCB ile ortak hareket ediyor, uluslararası garanti ve satış sonrası hizmet süreçlerini güvence altına alıyoruz.

“Geçtiğimiz yıl ülkemizde 100’ün üzerinde JCB motor satışı gerçekleştirdik”

JCB ile olan iş birliğinizin sınırlarını ne kadar genişlettiniz?

Hem ortak hareket etme kabiliyetimizi geliştirdik hem de ürün çeşitlendirme noktasında gelişim sağladık. JCB, birçok ürününde uzun yıllardan beri kendi motor, şanzıman, aks ve diferansiyellerini kullanıyor. Dolayısıyla müşterilerimiz istedikleri orijinal parçalara kolayca ulaşabiliyor. Bununla birlikte geçtiğimiz yıl ülkemizde 100’ün üzerinde JCB motor satışı gerçekleştirdik. Havaalanlarında uçak çekmeden tutun da yeraltında kullanılan maden makinelerine kadar, Türkiye’de üretilen birçok farklı uygulamadan talepler aldık ve sonuca bağladık. Artık kısa süreli ihtiyaç duyulan ve az adetli ürünleri bile sektöre sunar durumdayız. Birçok ön satışı da gerçekleştirdik. Ayrıca JCB’nin dünyada sattığı motorların bloklarının üretimi Türkiye’de gerçekleştiriyor. Dolayısıyla JCB fabrikasında ülkemizden giden birçok parçayı görebiliriz. Bu da bizim açımızdan oldukça gurur verici.

“2021’de 700 adedin üzerinde makine teslimatı gerçekleştirdik”

2021 yılı SİF için nasıl geçti?

Fiyat artışları, tedarik ve makine temininde yaşanan zorluklar gibi gelişmelere karşın oldukça iyi bir yılı geride bıraktık. 2021’de 700 adedin üzerinde makine teslimatı gerçekleştirdik. Sadece makine satışlarında değil satış sonrası hizmetlerde de oldukça başarılı bir yıl geçirdik.

Bu çalışmalarımızın sonunda Dubai’de gerçekleşen JCB distribütörler konferansında, JCB tarafından Benzersiz Performans Ödülü’ne layık görüldük. Yani SİF olarak yılı en başarılı kapatan ve hedeflerini tutturan distribütör seçildik. Başarımızı sürdürülebilir hale getirmeyi hedefledik ve JCB ile birlikte 3 yıllık planlarımızı da belirledik.

Makine satışlarınızın sektörlere göre dağılımı nasıl oldu?

İnşaat ve hafriyata yönelik satışlarımız, toplam satışlarımızın yüzde 60’ını oluşturdu. Satışlarımız içerisinde tarımın payı yüzde 20’ye yakın oldu. Bu payı 2022’de daha da artırmayı hedefliyoruz. Yine madencilik sektörüne de makine satışlarımızı artırdık. Endüstriyel tesislerin her sene daha da artması ve yeni yatırımların çoğalması ise bizim diğer bir tercih edilirliğimizi oluşturdu. Örneğin geri dönüşüm sektöründeki istifleme ve sıkıştırma gibi operasyonlar eski makinelerle yapılabiliyordu. Ancak işlerin çoğalması, yatırımların artması, zamandan kazanım ve işlerin aksamaması için bu sektörde de yeni makine alımları arttı.

“Teletruk ile son 10 yılın en yüksek adetlerine ulaştık”

Kompakt iş makinesi çözümlerinizin detayları hakkında neler söylersiniz?

Türkiye’de sunduğumuz skid steer yükleyiciler, dünya genelinde kapıdan binilebilen tek marka olarak maksimum güvenlik sunuyor. Hem iş güvenliği hem de performans açısından öne çıkması sebebiyle inşaat, madencilik ve endüstriyel sektörlerde ciddi talepler alıyoruz. JCB mini ekskavatörlerimizde ise 1,8 ve 5,5 tona ilave olarak regülasyonların ardından farklı tonajları da ülkemize getireceğiz.

Teletruk ise diğer bir benzersiz ürünümüz. Geçtiğimiz yıl Teletruk ile son 10 yılın en yüksek adetlerine ulaştık. Tek taraftan yükleme ve boşaltması, önden ve arkadan malzemeye uzanması, 4x4 ve 4x2 çekiş seçeneklerinin olmasıyla çalışmalarda fark yaratıyor. 3 ve 3,5 tonluk modellerini sunuyoruz. Endüstriyel tesislerde veya inşaat alanlarında, 2 ya da 3 ünite makine çalıştırılması yerine tek başına Teletruk’un kullanımı aynı performansla daha fazla verimlilik sunuyor.

JCB’nin elektrikli ürün gamının Türkiye’de satışı için çalışmalarınız var mı?

Halihazırda JCB’nin elektrikli Teletruk modelinin satışını Ankara’da bir müşterimize gerçekleştirdik. Özellikle performansından ve düşük işletme maliyetlerinden dolayı çok memnun kaldılar. 3 yıl boyunca akü garantisi sunan ürünün sadece 2.000 saatte yağ değişim masrafı bulunuyor. Bu olumlu geribildirim bizi memnun etti.

Elektrikli mini ekskavatör ve telehandlerları getirmeyi de istiyoruz. Pazarlama ürün departmanımız elektrikli makinelerin hangi sektörde gün içinde ne kadar çalışacağı, performanslarının nasıl ölçüleceği, ne kadar enerji sarf edileceği gibi değerlendirmeler üzerinde çalışıyorlar. JCB sadece elektrik değil, alternatif yakıtlara yönelik çalışmalarına da ara vermeden devam ediyor. Geçtiğimiz yıl içerisinde hidrojenle çalışan kazıcı yükleyici ilk kez tanıtıldı. Biz de regülasyonlarla birlikte, müşterimize hem satışta hem de satış sonrasında daha fazla değer yaratmak adına tüm yenilikleri ülkemizde buluşturmayı arzu ediyoruz.

2022’de nasıl bir pazar bekliyorsunuz ve hedefleriniz neler?

Pazarın bu yıl 2021’e nazaran yüzde 10’dan daha fazla büyüyeceğini öngörüyoruz. Geçen ilk aylar bunun doğruluğunu teyit ediyor. Halihazırda da JCB olarak ön satışlarla ilerliyoruz. Rusya-Ukrayna savaşı gibi olumsuz etkiler dışında başka olağanüstü durumlar yaşanmazsa, bu büyümenin devam edeceği kanaatindeyiz. Biz de pazar payımızı artırma hedefimizi sürdürüyoruz ve siparişlerimizi arttırıyoruz. JCB merkez yönetimi de bize bu konuda destek sağlıyor. Ülkemizin lokomotif sektörü olan iş makinelerinin, 2022 yılı boyunca çok daha iyiye gideceğini umuyoruz.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina