Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2019
İş Makinası - Thor Yapı, Potain IGO Serisi kule vinçleri ile projelerine hız kazandırdı
Thor Yapı, Potain IGO Serisi kule vinçleri ile projelerine hız kazandırdı

Her işe uygun ekipman parkıyla projelere kule vinç mühendisliği sunan TeknoVinç, Potain IGO Serisi’ni müşterileriyle buluşturuyor. Sakarya ve Ankara’da şantiyeleri bulunan Thor Yapı firması da 25 metrelik viyadüklerin yapımında IGO serisini tercih eden firmalar arasına yer aldı.

2014 yılından bu yana önemliprojelerde köprü ve viyadük yapımlarını üstlenen Thor Yapı, uzun yıllar inşaat sektöründe tecrübe kazanmış Tolga Karadeniz tarafından kurulmuş. İlk projesine Doğuş Holding bünyesinde bulunan Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattı’nın  viyadük işine 15 kişi ile başlayanşirket, halihazırda Ankara-İstanbul Hızlı Tren Hattı düzleştirme  çalışmaları kapsamında Sakarya ve Akçay Viyadüğü ve Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattı’nın viyadük 1 ve2’nin yapımını yürütmekte.



Genellikle 80 metrelik viyadük projelerinde yer aldıklarını ve bu kapsamda büyük kule vinçler kullandıklarını belirten Tolga Karadeniz, hızlı tren hatlarında üstlenilen ve 20-25 metre seviyelerinde bulunan projelerine hız ve pratiklik kazandırmak adına Tekno Vinç tarafından Türkiye pazarına sunulan Potain IGO serisi kule vinçleri tercih etmiş. Vinçlerin kolay elektrik tedariği, hızlı ve efektif çalışabilmesi, operatörü tarafından uzaktan kumanda ile kullanılabilmesi ve kolay kurulum gibi avantajlarını yaşadıklarını belirten Tolga Karadeniz ile görüştük ve deneyimlerini öğrendik.



Yer aldığınız projenin detaylarını aktarabilir misiniz?

Ana yüklenicisi Bayburt Grup - Özgün İnşaat olan Ankara-İstanbul Hızlı Tren Hattı düzleştirme çalışmaları kapsamında Sakarya ve Akçay Viyadüğü inşaatlarına 5 ay önce başladık ve 2019 yılının 8. ayında tamamlamayı hedefliyoruz. Şu anda projemizde 45 personel hizmet vermektedir. Hat düzleştirme projesi kapsamında inşa ettiğimiz Sakarya Viyadüğü; Sakarya Nehri, Karayolları, çeşitli konvansiyonel hatlar ve bir köyün üzerinden geçerek trenlerin daha hızlı seyahat etmesine yardımcı oluyor. Ayrıca Çelikler Holding bünyesindeki Ankara 1 ve 2 viyadük çalışmalarında da 45 kişilik diğer bir ekibimiz çalışıyor.

Projede kullanılan kaldırma ekipmanlarından bahseder misiniz?

Projede firmamız bünyesindebulunan ve kiralama hizmeti ile edindiğimiz 8 adet yatay ve düşey kaldırma ekipmanı ile hizmet vermekteyiz. Bunlardan 3 tanesi, işimize hız kazandıran Potain IGO serisine ait kule vinçlerdir. 25 metre kanca altı yüksekliğe kadar max. 1.800 kg kaldırma kapasitesi sunan bir adet IGO M 14 ve biri kiralık olmak üzere 2 adet IGO 21 modelini projemizde kullanmaktayız.



Makine ekipman parkınızı nasıl oluşturuyorsunuz? TeknoVinç ile nasıl tanıştınız?

Projelerin ihtiyacına uygun makine ve ekipman kullanmayı tercih ediyor, bu nedenle satın alma ya da kiralama yöntemini kullanabiliyoruz. TeknoVinç ile ilişkimiz ise geleneksel tip kule vinç almak istediğimizde başladı. Daha sonra, alçak ve yoğun vinç ihtiyacı duyulan viyadük projeleri için IGO serisini araştırmaya başladık ve doğru tercih yapacağımızı hissettiren marka TeknoVinç oldu.

IGO Serisi’ni neden tercih ettiniz?

20-25 metre aralığında bulunan köprü ve viyadüklerin inşası, daha özellikli ekipman parkını beraberinde getiriyor. Özellikle temel imalatında ve kolon kısımlarının ilk 15 metre kurulumunda IGO serisi çok hızlı ve efektif çalışıyor. Uzaktan kumanda edilmesi ve malzemeyi bıraktığı yere operatörün ulaşabiliyor olması hem güvenlik, hem de hız anlamında işimize ekstra değer katıyor.

Sahip olduğu sabit nakliye römorku sayesinde herhangi bir araca çeki demiriyle bağlanarak özel bir nakliyeye gerek duymaması, 6 dakika içinde harici destek gerekmeden tek tuşla kendi kendini kurabilme özelliğine sahip bulunması ve 220 volt monofaze evsel elektrikle bile kolaylıkla çalışabilmesi ile projelerdeki işletme masraflarını düşürüp, işlem hızlarını da tepe noktasına çıkarıyor diyebiliriz. Ayrıca son derece düşük arıza oranları ile çalıştığımızı da belirtmek isterim.




IGO Serisi’nin işinize kazandırdığı avantajlar nelerdir?

Hız: Mazot ile çalışan hiyap (kamyon üstü) vinçlere göre işletme maliyeti çok düşük olan ve yalnızca elektrik ve operatör ihtiyacı bulunan IGO Serisi, hız aradığımız yerlerde vazgeçilmezimiz. Sahip olduğu kaldırma kapasitesi ve en önemlisi kaldırma hızı ile 15 metreye kadar projemize sürat kazandırıyor ve maliyetsiz bir şekilde işlerimizi tamamlamamıza yardımcı oluyor. Bu avantajı nedeniyle gelecekte, özellikle bina inşaatlarında hiyap vinçlerin yerini alacağını düşünüyorum. Örneğin viyadük yapımı sürecindeki en yoğun iş, dikey demirlerin yerleştirilmesi ve el gücü ile bağlanmasıdır. Hiyap vinç bu işimizi 10 dakikada hallederken IGO Serisi ile süremizi 3 dakikaya indirdik. Üstelik malzemenin vince bağlanması, IGO Serisi ile 7 dakika daha kolaylaştı.

Tüm bu süre avantajlarını göz önüne aldığımızda, 2 günde tamamlayabildiğimiz işlemleri yarım günde bitirmemizi sağlıyor diyebilirim. Thor Yapı’nın hızının sırrı, IGO Serisi’nde yatmaktadır.

Kurulum kolaylığı: Şehir içi ya da dar alanlarda kullanıma son derece uygun olan IGO Serisi, 6 dakikada katlanıp açılabilmesi, jeneratörünü kendi üzerinde barındırması ve beton taş yerine çelik bar kullanımı sayesinde çok kolay nakil edilebilmesi ile yüksek hızına pratikliği de ekliyor. IGO 21 modeli M 14’e göre biraz daha statik ancak yerini bulduğu zaman son derece verimli çalışıyor.

Güvenlik: IGO Serisi’nin sunduğubir diğer avantaj, elektrikli olması ile sessiz bir çalışma ortamı sunmasıdır. Bu gibi şantiyelerde oluşan gürültü, çalışanlarımızı etkileyerek tehlikelere daha kolay maruz kalmalarına neden olabiliyor; uyarı seslerini dahi duyamayabiliyoruz. IGO Serisi ile hem yakıttan hem de tehlikelerden artık muafız. Ayrıca balansı iyi ve salınım yaylanması yok.


“IGO Serisi hiyap vinçlere çok uygun bir alternatif”

Kullanımı ise o kadar pratik ki beton pompa operatörlerinin kullandığı joystick ile aynı mantıkta çalışıyor. Dolayısıyla bir hiyap ya da standart kule vinç kullanan operatöre gerek duymaksızın faaliyetlerimize devam ediyoruz. Bu denli kolay kullanıma sahip olması ise iş sahalarına ekstra güvenlik katıyor. 70 metrede kaza riski ile çalışan operatörlerimiz, IGO Serisi ile devrilme riski bulunmadan yerde güvenli bir şekilde çalışabiliyor; yükü gidip kendisi bağlayabiliyor ve yükün ineceği noktada da karşılayabiliyor. Sahip olduğu moment kontrolü, güvenlik düğmeleri ve kapasitenin aşıldığı durumlarda otomatik durdurma özelliği ile operatör ve iş sahası sağlığına artı değer katıyor.


IGO Serisi’nin Türkiye pazarındaki geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?


Türkiye’de ‘yavaş olsun ama benim olsun’ anlayışı yavaş yavaş kırılıyor, firmalar efektif makine seçimine önem vermeye başlıyor. Bu nedenle hiyap vinçlere çok iyi bir alternatif olan IGO Serisi’nin vereceği hızı hiçbir hiyapın veremeyeceğini düşünüyorum. Projeye kazandırdığı yakıt tasarrufu, kolay kullanım ve ekstra güvenlik özellikleri ise yıldızının parlak olduğunu gösteriyor. Şehir içi müteahhitlerinin IGO Serisi’ni keşfettikleri an, bir daha asla vazgeçmeyeceklerini düşünüyorum. Çünkü düşey taşıması sayesinde kat kalıplarının bir üst kata taşınmasını çok kolaylaştırıyor ve düşey taşımada kullanılan işçilik ücretlerinde maliyet avantajı elde edilmesini sağlıyor. Ayrıca hiyapa göre kira ücretleri çok daha uygun.



TeknoVinç’in servis hizmetlerinden memnun musunuz?


Vinç seçimimizde kullanım sırasında elde edilen avantajlardan ziyade, servis ve yedek parça desteğine önem vermekteyiz. Çünkü vincin arızadan dolayı çalışmaması demek altında 20 personelin de yatması demek. TeknoVinç’in önemi de burada öne çıkıyor. Hızlı müdahale ve arızalara çabuk çözüm bulmaları, personelimize eğitim desteği sunmaları gibi avantajlarından ötürü TeknoVinç’ten memnunuz.

TeknoVinç IGO Satış Yöneticisi Serkan Balaban:
“Projelere hız kazandırmak, üretkenliği artırmak ve iş sahalarında güvenliği sağlamak için işe göre vinç seçilmesi şart!

Projelere vinç satış ve kiralama müteahhitliği sunma hizmetine işe uygun ve efektif ekipman seçerek devam eden TeknoVinç, son 2 yıldır Potain IGO Serisi kule vinçlerin satışına özel önem göstermektedir. Yurtdışında bahçe, çatı gibi iskele kurulumu gereken yerlerde dahi kullanılan modeller, bu anlamda müteahhitlerin şehir içi ve dar alandaki mobil vinç ihtiyacına iyi bir alternatif oluyor. Özellikle İstanbul gibi kentsel dönüşümün yoğun yaşandığı şehirlerde, kolay kurulması ve katlanıp taşınabilmesi ile nakliye avantajı sağlayan IGO Serisi, aynı zamanda 220 volt elektrik ile de çalışabiliyor.”



Şantiye Şefi Mehmet AliSevindik

“İnşa ettiğimiz 640 metrelik viyadüğümüzün çıkış kısmında 260 metrelik bir hat daha inşa ediyoruz ve maksimum ayak yüksekliğimiz zeminle beraber 15-16 metrede kalsa da nehir kısımlarında 24 metreye ulaşıyor. Şu anda Akçay kolunun temelini attığımız projemiz tamamlandığında, 3,5 saati bulan İstanbul yolculukları 2 saate düşecektir. TeknoVinç tarafından sunulan IGO Serisi kule vinçler ise elektrikle çalışması, ekonomik olması, işleri çok hızlı tamamlayabilmesi, kolay yer değiştirebilmesi, 6,5 dakikada kurulabilmesi ve nakillerinin çok ekonomik olması ile projede gönlümüzü kazandı. Çıkan küçük sorunlarda TeknoVinç’in desteğini alarak işlemlerimizi çok daha hızlı ve efektif şekilde yönetebiliyoruz.”

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina