Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2017
İş Makinası - Tırsan Treyler ikinci Ar-Ge merkezinin temelini attı
Tırsan Treyler ikinci Ar-Ge merkezinin temelini attı

Yatırımlarına hız kesmeden devam eden treyler üreticisi Tırsan, Tuzla Organize Sanayi Bölgesi’nde (TOSB) ikinci Ar-Ge merkezinin temelini attı. İnovasyon odaklı yeni ürün geliştirme, hızlı prototip üretimi, her hafta yeni versiyon geliştirme ile gelişkin test şartlarının sağlanmasının amaçlandığı merkez için düğmeye basıldı.


Düzenlenen temel atma törenine Tırsan Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Nuhoğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Fehir Bulutlar, İş Geliştirmeden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi İffet Türken, Arge Direktörü Tugay Yılmaz, Satın Alma Genel Müdür Yardımcısı Orhan Aksoy, Pazarlama Satış ve Satış Sonrası Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Alper Aydın ile TOSB Başkanı Ömer Burhanoğlu, Ağır Nakliyeciler Derneği Başkanı Tamer Erdoğan, UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, TREDER Başkanı Kaan Saltık, Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul ve Gülsan katılım gösterdiler.

40 yıllık çalışma
Temel atma törenindeki konuşmasında Tırsan’ın 40 yıldır pazar liderliğini sürdürdüğünü belirten Tırsan Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, çalışmalarında sürekli yatırımın ve gelişimin peşinde olduklarını belirtti. Adapazarı tesislerinde son 5 yılda 53 milyon euro yatırım yaptıklarını ifade eden Nuhoğlu, yeni Ar-Ge merkezleri ile de yeniliklere devam edeceklerini vurguladı. Nuhoğlu artık ürettikleri araçları İspanya, İngiltere ve hatta Yunanistan’a test için göndermek zorunda kalmayacaklarını ve Türkiye’nin mühendislik gücüne inandıklarını belirterek; “Şu anda bizim 100’ün üzerinde araştırmacı arkadaşımız çalışıyor. Burada da çalışacaklar ve çok iyi ürünler yapacağız. Tırsan 50’si uluslararası patent olmak üzere 120 patent aldı. Bu bir emektir ve bekçisinden en üst kademesine kadar verilmiş emeğin karşılığıdır.” dedi.

Değişim, yenilik kaçınılmaz
Tırsan ile geçen 40 yıla dönüp baktığında bugüne kadar gelinen süreçte yaşanan değişimlerin, bundan sonra çok daha hızlı yaşanacağını da vurgulayan Nuhoğlu; “Bugün yapay zekalara yapılan yatırımlar ve birbirleriyle iletişim kuran sistemlerin olduğu farklı bir dünyadayız. Daha rekabetçi ve daha farklı hizmet sunmanın sonuçlarını görüyoruz. Emin olun ki gelecekte değişim daha fazla olacak. Fakat yakın zamanda ışınlama olmayacağı için malların bir yerden bir yere taşınmasında bize ihtiyaç var. Bu ihtiyaçları yerine getirirken her şeyden önce tüm müşteri ihtiyaçlarını en iyi şekilde anlamamız lazım” ifadelerini kullandı.

Yıllık 300 bin saatlik ürün geliştirme kapasitesi
Tırsan Ar-Ge Direktörü Tugay Yılmaz ise inşa edilecek olan tesisin özelliklerine değindi. Buna göre Tuzla Organize Sanayi Bölgesindeki Ar-Ge merkezi 13760 metrekare toplam alan üzerine 5780 metrekarelik bir zemin üzerinde yükselecek. Toplam kapalı alan 16600 metrekare olacak. Bunun 7200 metrekaresi tasarım ofisleri ve sosyal alanlar, 9400 metrekaresi ise test ve prototip parça üretim alanından oluşacak. Merkezde devreye alma süreci sonunda ulaşılacak 150 araştırmacı mühendis sayısı ile 300 bin saatlik yıllık ürün geliştirme kapasitesine erişilecek. Tugay Yılmaz ayrıca yeni tesiste yer alacak faaliyetlerle ilgili ipuçları vererek hızlı, yenilikçi ve yaratıcı tasarımlar ortaya koyulacağını belirtti ve şu açıklamalarda bulundu: 

“Her 3 ayda bir yeni ürün platformu geliştirme, her ay geliştirilen bu platformlara ait iki yeni ürün oluşturma ve her hafta bu ürünlerden bir versiyonunu piyasaya sürme imkanına sahip olacağız. Bu ürünleri geliştirirken inovasyon odaklı yen ürün geliştirme metodolojilerini kullanacağız. Hızlı, güvenilir, yenilikçi, yaratıcı tasarımlar ortaya çıkaracak, araçlarımızda düşük karbon emisyonu sağlayacak yüksek teknolojili malzeme alaşımları, nanoteknoloji ürünleri ve kompozit malzemelerle ilgili temel mühendislik araştırmalarını gerçekleştireceğiz. Geliştirmelerimizde bilgisayar destekli tasarım ve mühendislik uygulamaları, sanal ve artırılmış gerçeklik uygulamaları ile ergonomi, yapısal tasarım, sürüş dinamiği ve aerodinamik simülasyonlarla araç performansı ve dayanımının tasarım süreci içerisinde tespitini yaparak bu alandaki etkinliğimizi çok daha fazla geliştirmiş olacağız. Üniversiteler, tedarikçilerimiz ve müşterilerimizle ortak projeler geliştirmeye devam ederek bugüne kadar başarıyla uyguladığımız ortak geliştirme bakış açımızı güçlendirerek devam ettireceğiz. Bu faaliyetlerin sonucu olarak da müşterilerimize modüler, esnek, güvenli, düşük işletme maliyetine sahip endüstri 4.0 ve lojistik 4.0 uyumlu, akıllı sensör ve kontrol üniteleriyle donatılmış, süreçlerin otomasyonuna uygun, kendi içerisinde ve çevresindeki cihazlarla, üretim araçlarıyla haberleşebilen yüksek teknolojili araçlar sunacağız.

Filo yönetiminde Tırsan Telematik
Hızlı değişen ve gelişen teknolojinin yansımalarından bir örnek olarak günümüzde de ihtiyaç haline gelen operasyonel süreçlerin hızlandırılması ve verimliliğe katkı sağlayacak telematik sistemlerden bahsedebiliriz. Bu sistemlerin en gelişmiş örneklerinden biri olan lojistik sektöründe verimli taşımacılığı ve toplam maliyeti birleştirmeyi hedefleyen gelişmiş filo yönetimi olan Tırsan telematik sistemini, 2018 yılında müşterilerimize sunacağız. Sistemimiz, sadece bir araç takip sisteminden öte, rota ve coğrafi alan tanımlamayla verimli operasyon planlama, yük ve aracın anlık gözlemlenmesi ve birçok farklı sensörün entegrasyonuyla yüksek araç güvenliğidir. EDS verilerine anlık erişimle yük ve sürüş davranışlarındaki değişimin tespiti, araca ait lastik basınç ve sıcaklıkları, balataların durumu, fren sistemindeki arıza durumu gibi birçok parametrenin takibiyle verimli bakım planlama imkânı sunar. Sistem, sıcaklık kontrolü ve raporlamasıyla soğuk zincirin korunması gibi filo yönetimi için birçok ilave özellik de içerecek. Bu özellikleriyle Tırsan Telematik, alışılagelmiş araç sistemlerinden farklı olarak gelişmiş filo yönetimi yanı sıra operasyonel çözümler ve danışmanlık hizmetleri de sunacak.

Test sistemleri de üretilecek
Bu mühendislik faaliyetlerinden sonra tasarım ve geliştirme sürecinin en önemli alanlarından biri olan test ve doğrulama faaliyetleri için kullanacağımız parça, sistem ve komponentlerin üretimini yine bu merkezde gerçekleştiriyor olacağız. Bu üretimi yaparken endüstri 4.0 prensipleri doğrultusunda oluşturacağımız alanda, 3 boyutlu baskı teknolojileriyle hem kompozit malzemelerin, hem de metal parçaların hızlı ve hassas üretimini yapabileceğiz. CNC kesme ve bükme operasyonlarıyla parçaları şekillendirecek, üretilen parçaların hassas olarak birleştirilmesine imkân sağlayan modüler prototip üretim ekipmanları kullanacağız. Üretim sonrasında da araçlarımızın prototiplerini geometrik uygulama için optik ve lazer ölçüm sistemleriyle en küçük parçalardan komple araçlara kadar üretim yapabilecek bir kapasiteye ulaşacağız. Bu yüksek hassasiyetle ürettiğimiz prototipleri yine yüksek teknolojili test ekipmanlarıyla test ediyor olacağız. Bu bölümde kullanacağımız ekipmanlarla 8 bin saatlik bir ömür testi kapasitesine sahip olacağız. Bu kapasitemizi Avrupa ticari araç üreticileri arasındaki en yüksek kapasiteli ve esnek yol simülatörü kurmamız sayesinde gerçekleşecek.

50’den 70 tona kadar yüklü araç testi
Test ekipmanımız 24 metre uzunluğunda, 9 metre genişliğinde ve 6 metre derinliğinde olacak. Bu ekipmanla 50’den 70 tona kadar yüklü araçların testini ve yol simülasyonunu yapma imkanına sahip olacağız. 17 metreye kadar dingil mesafesine sahip araçlar, yaklaşık 20 m boyunda 5 dingilli lowbed aracı, 3 dingilli bir standart treyler, çekiciler, rijit kamyonlar, otobüsler ve hatta körüklü otobüsler bile bu ekipmanda test edilebilir durumda olacak. Bu sayede dünya üzerinde bile nadir olan bir test kabiliyetine sahip olacağız. Bu ekipman ve diğer tesisler bize 8 milyon km eşdeğeri bir ömür testi kapasitesi sağlayacak. Bu sayede aracın bir milyon kilometrelik ömründe karşılaşacağı bütün yol kuvvetlerini, bin saatlik bir süre içerisinde simüle etme imkanına sahip olacağız.

Sadece yoldan gelen kuvvetleri değil ayrıca çevre ve iklim koşullarının da araç üzerindeki etkilerini simüle etme kabiliyeti kazanacağız. Sıcaklık, nem, gün ışığı ve korozyon gibi faktörlerim aracın fonksiyonel ve dayanımı üzerindeki etkilerini tespit etmeyi sağlayacağız. Bunun dışında yürürlükte olan birçok kanun ve yönetmeliklerle ilgili testleri kendi bünyemizde yapma imkanına kavuşacağız. ADR ve ATP gibi birçok regülasyona uygunluk kontrollerini yapabileceğiz.”

Yıl sonu ihracat hedefi: 5.340 araç
Tırsan Pazarlama Satış ve Satış Sonrası Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Alper Aydın ise Tırsan’ın dış pazarlardaki konumuna değinerek 2017’nin ilk 9 ayında Türkiye treyler ihracatında kendi rekorunu egale edip tarihi bir başarıya daha imza attığını vurguladı. Aydın şunları söyledi:

“Bünyemizdeki 4 uluslararası markayla 55’ten fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Başta Almanya, Polonya, Hollanda, İtalya ve Rusya olmak üzere hedef pazarlarda toplam 20’den fazla ülkede, 300’den fazla satış ve satış sonrası ağına sahibiz. Tırsan, 2017’nin ilk 9 ayında Türkiye treyler ihracatında kendi rekorunu egale ederek, tarihi bir başarıya daha imza attı. 2017 ilk 9 aylık cirosu döneminde, Tırsan geçen sene aynı döneme göre ihracat cirosunu %17 oranında artırarak 96 milyon euro seviyesine geldi. 2017 yılını ise 5340 araç ve 135 milyon euro ihracat ile kapatmayı hedefliyoruz. İhracattaki büyük gücümüzü Almanya’da bulunan Goch ve 5 Temmuz’da açılışını yeni yaptığımız Ulm fabrikamız, Rusya’daki Tula tesisimiz ve hepinizin bildiği gibi en büyük üretim tesisimiz olan Adapazarı fabrikamızdan alıyoruz. Önümüzdeki yıllarda ise Fransa, İtalya ve İngiltere olmak üzere diğer ülkelerde de yeni yatırımlarımızla ihracat gücümüzü artırarak sürdürmeyi hedefliyoruz. Rusya’da ise bu seneyi %250 büyüme ile ve rekor satışla kapatıyoruz. Gelecek sene pazar hedefimizi %7 ile satış adetlerimizde iki katına çıkararak devam edeceğiz. Bu büyük başarının arkasında işini büyük bir titizlikle ve bağlılıkla sürdüren Tırsan çalışanlarının 40 yıllık tecrübeleri ve 2009 yılında 4 milyon euro yatırımla, Türkiye’nin treyler sektöründe bir ilki olan Ar-Ge merkezi bulunmaktadır.”

Tırsan TOSB’a güç getirecek
TOSB Başkanı, TİM Yönetim Kurulu Üyesi Sektör Kurulu Başkanı ve İhracatçılar Birliği Başkan Vekili Ömer Burhanoğlu ise TOSB’da kurulacak olan bu tesisten dolayı Tırsan’a teşekkürlerini sunduktan sonra otomotiv sanayisine ilişkin bazı rakamlar verdi. Son 11 yıldır ihracatta otomotiv sanayinin lider olduğunu ifade eden Burhanoğlu; “Otomotiv sanayimiz ihracatını son 3 yıldır yüzde 10 artırarak devam ediyor. Son 11 yıldır ihracatta lider. Bu sene inşallah 28 milyar doları devireceğiz. Üretimde de 1 milyon 650 binli rakamları geçeceğiz gibi gözüküyor. Seneye de bu tempo devam edecek. Amacımız 30 milyar doları yakalamaktır. Tırsan ailesinin bize getirdiği güçle ve diğer otomotivci dostlarımızın yapacağı yatırım ve ataklarla 30 milyar ihracatı yakalayacağız.” şeklinde konuştu.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina