Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2022
İş Makinası - Türkiye Avrupa’nın en çok büyüyen iş makineleri pazarı oldu
Türkiye Avrupa’nın en çok büyüyen iş makineleri pazarı oldu

Türkiye Avrupa’nın en çok büyüyen iş makineleri pazarı oldu

Avrupa İş Makineleri Komitesi (CECE) tarafından açıklanan yıllık değerlendirme raporuna göre 2021 yılında Avrupa genelindeki iş makineleri pazarı %24, Türkiye iş makineleri pazarı ise %76,5 oranında büyüdü.

Rapora göre, Covid-19 salgınının ilk şokunu atlatarak 2020 yılının ikinci altı ayında canlanan Avrupa iş makineleri sektörü, 2021 yılında da yaşanan zorluklara rağmen büyüme trendini korudu. Hammadde ve komponent tedarikinde yaşanan gecikmeler, pahalı ve kıt nakliye koşulları, sektörde ürün ve hizmet sağlayan firmaları ve müşterilerini oldukça zorladı.

Güçlü nihai kullanıcı talebinin yanı sıra salgına yönelik ülkelerin açıkladığı teşvik paketlerinin de büyümeye katkı sağladığı belirtiliyor. Avrupa iş makineleri pazarı, bu dönemde önceki yıla kıyasla %24 büyüyerek, 2007 yılındaki 200 bin adetlere varan rekor seviyelerine yaklaştı.

Bölgesel ve ürün bazlı gelişmeler

2021 yılında, tüm ürün gruplarındaki satışlarda önceki yıla kıyasla %22 ile %30 arasında değişen büyüme rakamlarına ulaşıldı. Büyük ölçekli makine satışlarında %29, yol ekipmanlarında %30, beton ekipmanlarında %29,5 ve hafif ekipmanlarda ise %21,5 oranında artış yaşandı.

Raporda, bölgesel bazda yapılan değerlendirmede ise Türkiye ön plana çıktı. 2018 ve 2019 yıllarında yaşanan çöküşün ardından 2020 yılının ikinci yarısında toparlanmaya başlayan Türkiye iş makineleri sektörü, 2021 yılında %76,5 gibi yüksek bir oranda büyüdü. Rekabet Kurumu kararı gereği resmi rakamlar paylaşılmıyor olsa da 2021 yılında Türkiye’deki iş makinesi satışlarının 8 bin adedi aştığı tahmin ediliyor.

2020'de salgından en çok etkilenen ülkeler arasında yer alan İngiltere ve İspanya’da da makine satışlarında güçlü bir artış yaşandı. 2021 yılında İngiltere pazarı %54, İspanya pazarı ise %38,5 oranında büyüdü. Güney, Orta ve Doğu Avrupa pazarları da ortalamanın üzerinde büyüme rakamlarına ulaşıldı. 2021'de Avrupa genelinde hiçbir pazarda düşüş görülmedi. Tek haneli büyüme yaşanan tek ülke ise Avrupa’nın en büyük pazarı (%23) olan Almanya oldu.

Teslimat süreleri 6 ayın üzerinde

Sektör temsilcileri arasında yapılan araştırmalar, Avrupa genelindeki güçlü ekonomik büyüme beklentileri ışığında, bu olumlu pazar koşullarının önümüzdeki 3 yıl daha süreceğini gösteriyor. Komite tarafından yapılan ankete göre, üreticilerin %50’sinde fazlası, teslimat için müşterilerine 6 aydan daha uzun süre veriyor.

Üreticiler, arz yönlü darboğazların yılın geri kalanı için daha az endişe yaratacağını umuyor. Bununla birlikte beklenenden uzun sürmesinden endişe edilen kıta genelindeki yüksek enflasyon rakamları ve Ukrayna’da yaşanan savaş, sektörün geleceğini tehdit ediyor.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina