
Türkiye’deki mermer sektörünün gelişmesi için... |
|
1997 yılında Antalya’nın Finike ilçesinde kurulan Onur Mermer, 3 adet Limra taşı ocağı ve 1 adet Bej taşı ocağıyla faaliyetlerini sürdürüyor. 2006 yılında 6.000 metrekare alana kurulu fabrikasını faaliyete geçiren firma ekskavatör grubunda ise Sumitomo’yu tercih ediyor.
Mermer sektörüyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Onur Mermer’in Sahibi Selahattin Onur, sektörü sadece blok mermer satışından ibaret olarak görmemek gerektiğini, blok satışının yanı sıra üretim, mevcut pazarların dışına çıkmak ve markalaşmanın da ne denli önemli olduğunun altını çizdi. Eğitimli operatör bulabilme konusunda sorun yaşandığını ifade eden Onur, makinelerin daha verimli kullanılması için tüm iş makinesi firmalarından eğitim ve gözlem amaçlı bir ekip kurulmasını istediğini belirtti. Daha önce 2 dönem TÜMMER (Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği) Başkanlığı da yapan Selahattin Onur’u Finike’de ziyaret ederek görüşlerini aldık.
Onur Mermer'in Sahibi Selahattin Onur

Yıllık üretim kapasiteniz ne kadar?
2014 yılında fabrikamızda yaklaşık 200 bin metrekare bir üretimimiz oldu. Çin’in alımları yavaşlatmasından dolayı bu sene fazla blok satışı olmadı. Limra taşı daha çok projelerde kullanılmaya başladı. Dolayısıyla işlenmiş taş satışı şu an blok satışından daha iyi durumda. Normal şartlarda yıllık 25-30 bin ton taş satışı yapıyoruz fakat geçtiğimiz yıl yüzde 50-60 civarında bir düşüş oldu.
Ürünlerinizi hangi bölgelere satıyorsunuz?
Blok olarak genelde Çin’e satıyoruz. İşlenmiş ürünü ise dünyanın her yerine satabiliyoruz, işlenmiş üründe pazar sınırı yoktur.
Ocaklarınızda kaç adet iş makineniz var?
Toplam 14 adet iş makinemiz bulunuyor. Bunların 5 adedi ekskavatör, 5 adedi lastikli yükleyici ve 4 adedi de belden kırma kamyon. Ekskavatör parkımız Sumitomo marka olup SH480LHD-5 ve SH370LHD-5 lerden oluşmaktadır.
İyi bir iş makinesi nasıl olmalıdır?
Mermer sektörü için yükleyici grubunda ataşmanı en sağlam olan makine iyi makine demektir. Ekskavatörde ise önceliklerimiz dayanıklılık ve güç. Mermer sektöründe 45-50 tonluk bir makine, eğer çok yürümeyecekse ideal bir makinedir.

“Gücünü ve yakıt tasarrufunu gördükten sonra Sumitomo’yu tercih ettik”
Sumitomo’yu tercih etmenizdeki etken nedir?
İlk Sumitomo marka makinemizi yaklaşık 7-8 sene önce almıştık. Son 2 makineyi almadan önce başka markalarla kıyasladık. Gücünü ve yakıt tasarrufunu gördükten sonra Sumitomo’yu tercih ettik. Şu ana kadar makinelerimiz herhangi bir arızadan dolayı durmadı, servis hizmetinden de memnunuz.
İş makinesi firmalarından herhangi bir talebiniz var mı?
Tüm firmalardan ürünlerinin arkasında daha fazla durmalarını istiyoruz. Yıllardan beri her zaman söylüyorum, tüm firmalardan eğitim ve gözlem amaçlı bir gezici ekip oluşturulmasını istiyorum. Ocakları ziyaret edip sorunları dinlesinler ve operatörleri izleyip eğitsinler. Çünkü eğitimli bir operatörü her zaman bulamıyoruz. Tüm firmaların hem bakım hem verimlilik konusunda eğitim vermesi gerek.
Biz garanti süresi dışında bakımlarımızı orijinal parçalar kullanarak kendimiz yapıyoruz fakat ustalarımızın bazı noktalarda atladığı yerler olabilir. Bu noktaları işveren olarak görmek istiyoruz. Bu ekiplerin bize senede 1-2 defa rapor vermesi bile bizi çok daha mutlu eder.
Mermer sektörünün Türkiye’deki durumu nedir?
Sektör son 15 yılda çok mesafe kat etti. Dünyada bizim kadar çeşitliliği olan ülke çok fazla yok. Avrupa ve diğer ülkelerdeki ocaklar izin standartlarını yükseklere taşıdılar. Dolayısıyla biz bu avantajı ve teknolojiyi iyi kullanarak kendi imkânlarımızla buraya kadar geldik. Devletten hiçbir teşvik almıyoruz. Yolumuzu, elektriğimizi kendi imkânlarımızla yapıyoruz. Mermer sektörü belki çok büyük ihracatlar yapmıyor fakat ülke içerisinde katma değerimiz yüksek. Sektörde herkesin bir üretim tesisinin olması ve bu tesislerin de son teknolojiyle donatılması gerekiyor. Son 2 yıldır bunları gerçekleştirenler meyvesini almaya başladı. Üretim tesisi olanlar blok satmasa dâhi ayakta kalabiliyorlar. Sadece blok satışı yapanlarda sıkıntılar başladı. Bu tür sıkıntılar geçmişte de yaşandı. Umarım bundan sonra blok satışıyla beraber üretime de önem verilir. Bu nihai üretimi yaparken de projeleri takip etmek şart. Dünyanın her yerinde binlerce metrekare mermer kullanılan projeler var. Henüz projelere tam anlamıyla hâkim değiliz. Dolayısıyla mevcut pazarların dışına çıkmamız gerek. Herkes her ülkeye birer ikişer konteyner ürün satsa binlerce konteyner yapar. Türkiye’de mermer sektörünün gelişmesi için dünya pazarlarına yayılmak, nihai üretime odaklanmak ve markalaşmak gerekiyor.

Röportajın tamamını Forum Makina’nın Şubat sayısında okuyabilirsiniz...
Haber ile ilgili videoyu, http://www.youtube.com/watch?v=J2-tiFqi8oU&feature=youtu.be bağlantısından izleyebilirsiniz...