Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2019
İş Makinası - Yeni nesil Cat® 336 ile %45 daha fazla iş
Yeni nesil Cat® 336 ile %45 daha fazla iş

Yeni nesil Cat® 336 ile %45 daha fazla iş

Yeni nesil Cat ekskavatörlerin 20 ton sınıfındaki ilk modelleri olan 320 ve 320 GC, 2018’in ilk aylarında pazara sunulmuş ve ‘Yeni Nesil, Yeni Kurallar’ mottosuyla sektörde oldukça ses getirmişti. Caterpillar’ın Türkiye distribütörü Borusan Cat, şimdi de Türkiye’deki makinecileri 40 ton sınıfında yeni nesil 336 modeli ile tanıştırıyor.

Daha önceleri tamamen performans ve verimlilik odaklı olarak makinelerini geliştiren Caterpillar, müşterilerinin beklentileri ve gelişen teknolojinin olanakları dahilinde son 10 yıldır sürdürdüğü yoğun ar-ge çalışmaları neticesinde artık yakıt verimliliği anlamında da elini oldukça güçlendirmişe benziyor.

Bir önceki seriye kıyasla yüzde 45’e varan daha yüksek çalışma verimliliği, yüzde 15’e varan daha yüksek yakıt verimliliği ve yüzde 22’e varan daha az bakım maliyetleri gibi iddialı rakamların dikkat çektiği yeni nesil 336’da az tecrübeli operatörleri bile birer uzman seviyesine taşıyacak birçok inovasyon ve özellik standart olarak sunuluyor.

Dünya genelinde aynı standartlara sahip olan yeni nesil Cat ekskavatörlerde sadece bölgelere göre değişen egzoz emisyon düzenlemelerine bağlı olarak motorun değişkenlik gösterebileceği belirtiliyor.

Yeni Cat 336’ya genel bakış

Motor

Cat C9.3B

Brüt güç, kW (ISO 14396)

234

Çalışma ağırlığı, kg

36.000 – 38.000

Kova kapasitesi, m3

2,41 SD

Kova Kazma Kuvveti (ISO)

Stik Kazma Kuvveti (ISO)

265 kN

191 kN

Neden yüzde 45 daha fazla iş?

Cat iş makineleri ile gerçekleştirilen her türlü ve boyuttaki uygulamanın daha verimli, karlı ve güvenli olması adına bir takım inovatif teknolojiler geliştiren Caterpillar, bunları ‘Cat Connect Teknolojileri’ başlığı altında topluyor. Bu teknoloji sayesinde daha geleneksel yöntemlerle 400 saatte yapılabilen bir kazı işinin yeni 336 ile sadece 220 saatte yapılabildiği belirtiliyor.

Standart fabrika montajı olarak sunulan ve operasyon verimliliğini yüzde 45’e varan oranda artıran 2 Boyutlu Kazı Kontrol Sistemi, Elektronik Sınırlama Sistemi, Kazı Kontrol Destek Sistemi ve Cat Kantar özellikleri, makinelerdeki tam otomasyona doğru olan yolculuğun önemli bir aşaması olarak değerlendirilebilir. Bu sistemler için makine üzerinde bazı sensörler bulunuyor.

Cat Connect Teknolojileri

2 Boyutlu Kazı Kontrol Sistemi

Elektronik Sınırlama

Kazı Kontrol Destek Sistemi

Cat Kantar


2 Boyutlu Kazı Kontrol Sistemi: Daha önce makinelerde isteğe bağlı bir özellik olarak haricen uygulanarak kullanılan makine kontrol sistemleri, yeni Cat 336 ile artık standartlar arasına ekleniyor. Böylece operatörler tesviye işlerini çok daha hızlı ve hassas bir şekilde yapabilecekler. Yapılan iş kabindeki ekran üzerinden anlık olarak takip edilebiliyor. Bu sistem isteğe bağlı olarak bütün bir proje çalışmasının makineye yüklenerek ikinci bir ekran üzerinden yapılmasına olanak sağlayan Gelişmiş 2 Boyutlu Sistem veya makinenin dünyanın neresinde olduğunu ve ne yapması gerektiğini bildiği 3 Boyutlu Sistem yapısına yükseltilebiliyor.

Elektronik Sınırlama Sistemi: Bu özellik sayesinde ekskavatör aksamlarının operatör tarafından belirlenen sınırların dışına çıkması engelleniyor. Örneğin makine şehir içerisinde bir cadde üzerinde kanal kazısı yaparken; yukarıdaki elektrik hattına, zemindeki doğalgaz borusuna, yandaki bir evin duvarına veya yoldan geçen araçlara çarpması önlenecek şekilde hareketleri sınırlandırılabiliyor. Böylece operatör aklı başka bir yerde kalmadan seri şekilde çalışarak işini hızlandırdığı gibi çevre için azami güvenlik sağlanmış oluyor.

Kazı Kontrol Destek Sistemi: Yapılan işe göre bom, stik ve kova hareketlerini otomatik hale getiren destek özelliği sayesinde operatör daha hızlı ve güvenli şekilde çalışabiliyor. Kazı Kontrol Destek Sistemi ile düzgün bir tesviye için operatör sadece stik hareketlerini kontrol ederken bom ve kova otomatik olarak kontrol ediyor. Böylece operatör sadece stik joystickini çekerek istediği eğimi basit ve zahmetsiz şekilde elde edebiliyor. Bom Destek özelliği sayesinde makine yük altındayken dengenin kaybolmaması için bom hareketleri otomatik olarak kontrol ediliyor. Kova Destek özelliği ile kovanın açısı bom ve stik hareketlerinden bağımsız olarak sabitlenebiliyor. Kule dönüş destek ile operatör kendine belirli bir çalışma aralığı belirliyor ve dönüşlerdeki duruş hareketi makine tarafından sağlanıyor. Böylece operatör daha seri şekilde çalışabiliyor.

CAT Kantar Sistemi: Cat 336 üzerinde standart olarak sunulan tartı sistemi, yüklenen malzemeyi hareket halindeyken ve oldukça yüksek bir hassasiyetle tartma imkânı sağlıyor. Böylece kamyonların eksik veya fazla doldurulması önlenerek kapasite kaybı önlendiği gibi yük sınırlamalarından dolayı trafikte ceza alma riski ortadan kaldırılıyor. Ayrıca sistemden alınan verilerle makinenin gerçek üretim değerleri ve operatörlerin performansı kolayca takip edilebiliyor.

Cat 336 ayrıca; makinenin performansının, konumunun ve kondisyonunun uydu takip sistemi üzerinden hassasiyetle takip edilerek şantiyelerde iyileştirici çalışmalar yapılmasına olanak sağlayan Cat Link telematik teknolojisine (Product Link ve Vision Link) sahip bulunuyor.

%15 daha yüksek yakıt verimliliğinin şifreleri

Operasyon verimliliğini yüzde 45 arttıran yeni inovasyonların dolaylı olarak yakıt tüketimine de olumlu etkisi oluyor. Ancak yüzde 15’e varan bu iddialı yakıt verimliliği rakamını sağlamak için makineler üzerinde yapılan önemli geliştirmeler var.

 

Cat ekskavatörlerde bugüne kadar ‘güç’ ve ‘eco’ modları bulunuyordu. Yeni seride bunlara ‘smart mode’ olarak adlandırılan yeni bir akıllı çalışma modu seçeneği eklendi. Hatta makineler her ilk çalıştırmada otomatik olarak bu modla başlıyor. Eco moduyla saatlik yakıt tüketimine, güç moduyla saatlik üretime odaklanılırken; smart modu ile ise birim litreyle en fazla üretim hedefleniyor.

Motor ile hidrolik sistem yapılan işe göre otomatik olarak uyarlanıp yakıt tüketimi ve performans optimize ediliyor. Daha düşük motor devirlerinde daha yüksek hidrolik pompa basıncı ve debisi avantajıyla birim yakıt başına daha fazla üretim sağlanabiliyor. Örneğin, kazı yapmak için güç gerektiğinde motor devri otomatik olarak artarken, dönüşe geçildiğinde yine otomatik olarak düşüyor.

Cat 730 kaya kamyonlarını yüklemek üzere yapılan bir saha testinin sonuçlarına göre, önceki 336D2 L modeli günde 266 litre yakıt ile 83 kamyon yüklerken, yeni 336 aynı yakıt ile 95 kamyon yükleyebiliyor. Bu durum makinanın yakıt tüketiminin düştüğünü (-8%) ve üretimin arttığını (+7%) gösteren bir örnek olarak sunuluyor.

Bakımlar daha kolay ve %22 daha hesaplı

Bakım aralıklarının uzatılması, filtrelerin özellikleri geliştirilirken sayılarının azaltılması bakım maliyetlerine olumlu şekilde yansıyor. 12.000 saatlik bir çalışma süresi boyunca önceki modele kıyasla 50 adet daha az filtre değişimi gerektiği belirtiliyor. Birleştirilmiş filtre yerleri servis işlemlerini kolaylaştırıyor ve hızlandırıyor.

Tüm yakıt filtreleri senkronize bir şekilde 1.000 saatte bir değiştiriliyor. Bakımı kolaylaştırmak için yağ ve yakıt filtreleri grup haline getirilmiş ve makinenin sağ tarafına alınmış.

Yeni hidrolik yağı filtresi daha yüksek filtreleme performansı, filtre değiştirildiğinde yağın temiz kalmasını sağlayan tahliye önleme valfleri ve 3.000 saatlik değişim aralığıyla daha uzun servis ömrü sağlıyor. Önceki filtre tasarımına göre %50 daha uzun değişim aralığı veriliyor. Yeni Cat hava filtresi, öncekine kıyasla iki kat daha fazla toz tutma kapasitesine sahip bulunuyor.

Operatörün performansını artıran, yormayan yeni kabin

Tüm yeni nesil Cat ekskavatör kabinleri operatörlerin daha konforlu, güvenli ve sessiz bir şekilde çalışabilmesi için fabrikadan standart olarak anahtarsız çalıştırma, 10 inçlik dokunmatik ekran, otomatik klima, led farlar, devrilmeye karşı güvenlik sağlayan (ROPS) yapıdaki kabin ve 360 derece görüntü sağlayabilen 4 adet kamerası gibi özelliklerle sunuluyor. Korna dışında tamamı programlanabilen joystick düğmeleri, operatörün makineyi kendine en uygun şekilde kullanmasına olanak sağlıyor. Yeni gelişmiş viskoz bağlantılar, önceki modellere göre kabin titreşimini %50'ye kadar azaltarak operatör yorgunluğunu azaltıyor.

Kabinlerin alçak profilli tasarımı ve büyük ön, arka ve yan camlar ile operatörün ön ve yan taraftaki görüş açısı geliştirilmiş.

Yeni koltuk ve kumanda kolu konsolu operatör yorgunluğunu önemli ölçüde azaltıyor.Tüm kontrol üniteleri operatörün önüne alındığı için arkaya dönemsine neredeyse hiç gerek kalmıyor.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina