Forum Makina
Forum Makina
HABER MERKEZİ

Seçimlerinizi yaparak tüm haberlerimize ulaşabilirsiniz.

HABER ABONELİĞİ

Sektördeki gelişmeler, yeni ürünler ve aktivitelerle ilgili olarak bizden düzenli bilgilendirme mailleri almak için
abone olunuz.

HABERLERİMİZ
2019
İş Makinası - “Türk müteahhitlerinin dünyadaki başarılarını desteklemek istiyoruz”
“Türk müteahhitlerinin dünyadaki başarılarını desteklemek istiyoruz”

“Türk müteahhitlerinin dünyadaki başarılarını desteklemek istiyoruz”

2021 yılında 100. kuruluş yılını kutlayacak olan dünyanın en büyük iş ve endüstriyel makine üreticilerinden Komatsu, Türkiye’de Temsa İş Makineleri ile olan iş birliğini 36 yıldır aralıksız olarak sürdürüyor. Komatsu Orta Doğu İstanbul Şube Genel Müdürü Yasushi Haga ile Temsa İş Makineleri ofisinde gerçekleştirdiğimiz söyleşide; Komatsu’nun geleceğe dair stratejileri ve Türkiye iş makineleri pazarı hakkında konuştuk.

Bize kendinizden bahseder misiniz?

2007 yılında Komatsu’ya bir satış personeli olarak katıldım. 4 yıl bu göreve devam ettikten sonra sırasıyla; Uluslararası Lojistik Departmanı’nın ihracat bölümünde, Afrika ve Hindistan bölgesinde Pazarlama Departmanı’nda, GCC ülkeleri olan Umman, Kuveyt, Katar’da faaliyetlerde görev yaptım. 2018’in Kasım ayı itibariyle Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan bölgesinden sorumluyum.

Global anlamda Komatsu hakkında bilgi verir misiniz?

Komatsu’nun ürünleri İnşaat Madenciliği / İşletme Ekipmanları ve Endüstriyel Makineler olarak ikiye ayrılıyor. İnşaat Madenciliği ve İşletme Ekipmanları kategorisinde; inşaat ve madencilik makineleri ile ekipmanları, forkliftler, ormancılık ekipmanları, geri dönüşüm ekipmanları ve tünel makineleri bulunuyor. İşletme Ekipmanları ve Endüstriyel Makineler kategorisine ise metal dövme ve zımbalama presleri ile takım tezgâhları bulunuyor. Komatsu olarak tüm dünyada faaliyet gösteren dünyanın en büyük iki iş makineleri üreticisinden biriyiz.

“Global stratejimizin üç aşaması var”

Komatsu’nun geleceğe nasıl hazırlanıyor?

Komatsu’nun başkanı ve CEO’su sayın Hiroyuki Ogawa, 2019’dan 2021 yılına kadar orta vadeli bir yönetim planı ortaya koydu. Bu süreç, 2021 yılında Komatsu’nın 100. kuruluş yılı olması nedeniyle de önemli. Bu süreçte yapacağımız her şeyi Japon yönetim kültüründe ‘beklentilerin ötesine geçme’ anlamına gelen ‘dantotsu’ değerini ön plana koyarak yapacağız.

Global stratejimizin üç aşaması var. Birincisi, inovasyon ile değer yaratmak olacak. Başta otonom sistemler, elektrikli makineler ve 5G gibi uzaktan kontrolleri sağlayacak teknolojileri geliştireceğiz. Şu anda 5G, kamyonlarda otonom sistemler ve elektrikli makineler üzerinde çalışmalar geçekleştiriyoruz. Teknoloji, sektörümüzün gelişimi için çok önemli. Örneğin, drone ile müşterilerimizin çalışma sahalarını kontrol ederek tespitlerde bulunabiliyoruz. İkinci aşama olarak hem üretim hem de sonrasında en güncel Komatsu reformlarını distribütörlerimize doğru bir şekilde entegre ederek, sürdürülebilir büyümeyi sağlamayı amaçlıyoruz. Son aşamada da Komatsu olarak kendi içimizde gerçekleştireceğimiz yapısal reformlar var.

Gelecekte iş makinelerinin tamamen otonom olacağına inanıyor musunuz?

İş makinelerinin bir anda bu seviyeye geleceğini düşünmüyorum. Bence, otonom sistemler müşterilerin talebine ve pazar beklentilerine göre gelişecek. Örneğin, Japonya gibi gelişmiş ülkeler için otonom makineler bir ihtiyaçtır. Ama işe ihtiyacı olan nüfusu yoğun bir ülkede otonom sistemlere rağbet bu kadar fazla olmayabilir. Bu sistemler genç ve tecrübesiz operatörlerin gelişimi için gerekli ve önemlidir.


“Hem otonom sistemler hem de elektrikli makineler sektörümüzün geleceğinde etkili olacak”

Elektrikli makinelerin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Komatsu olarak geleceğin enerjisi haline gelecek elektrikli makineler üzerinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Örneğin, Bauma’da tamamen elektrikli mini ekskavatörümüzü sergiledik. Şu anda seri üretimde değil, yüzde yüz elektrikli bir makineyi pazara sunacak doğru zamanlamayı bekliyoruz. Enerjisini tamamen elektrikten alacak bir iş makinesinin maliyetleri daha yüksek olduğu için bu konudaki öncelik müşteriler tarafından kabul edilebiliyor olması. Elektrikli araç üretim maliyetlerin düşürülebildiği noktada daha da yaygınlaşacaktır. Hem otonom sistemler hem de elektrikli makineler sektörümüzün geleceğinde etkili olacak.

Komatsu’nun dünya genelinde en güçlü olduğu bölge ve segmentler nelerdir?

Dünya’nın her bölgesinde etkin şekilde faaliyet gösteriyoruz. Bununla birlikte Japonya başta olmak üzere madenciliğin ve inşaat faaliyetlerinin yaygın olduğu Endonezya ve Filipinler gibi Güneydoğu Asya ülkelerinde çok güçlüyüz. Avrupa, Çin ve ABD’de gibi yüksek hacimli bölgelerde de geniş ürün hattımız, inovatif teknolojilerimiz ve güçlü satış sonrası destek hizmetlerimizle pazar payımızı arttırmaya yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

 

Türkiye’deki pazar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Türkiye, Orta Doğu bölgesinin en büyük ve önemli pazarı. Lastikli ve paletli ekskavatör, dozer, yükleyici, greyder, belden kırmalı kamyon gibi ana ürünlerimizle ön plana çıkıyoruz. Son yıllarda Türkiye’de bu ürünlere yönelik yıllık pazar ortalama 5 bin adet civarında gerçekleşti. Şu anda ise geçmişle karşılaştırdığımızda makine satışlarında düşüş var. Ancak bu geçici bir süre. Komatsu olarak, birkaç yıl içinde pazarın canlanarak Türkiye’deki büyümemize devam edeceğimize inanıyoruz.

Türkiye’de en aktif olduğunuz alan hangisi?

İnşaat faaliyetlerinde bir yavaşlama yaşanmakla birlikte madencilikte hareketlilik sürüyor. Bu sektör çeşitliliği firmalar için denge unsuru olabiliyor. Ayrıca Türk müteahhitleri hem yurt içinde hem de yurt dışında inşaatta ve madencilikte başarılı bir grafik sergiliyorlar. Biz de onları desteklemek istiyoruz.

Yakıt sarfiyatını azaltmak için neler yapıyorsunuz?

Bizim, makine geliştirirken önceliğimiz müşterilerimizin ton başına yakıt maliyetlerini azaltmak. Geliştirmelerimiz ile verimliliği en yüksek seviyede tutarak yakıt sarfiyatını düşürüyoruz.

“Kiralama tüm dünyada büyüme gösteriyor”

Türkiye’de son dönemde iş makinesi kiralama faaliyetlerinde artış gösteriyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Japonya’da kiralama oranı %50’nin üzerinde. Türkiye’de ise bu oran henüz %10’u aşmıyor. Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada kiralama trendi yaygınlaşmış durumda. Bu hizmetin sağladığı avantajlarıyla çok daha popüler ve etkin hale geleceğini düşünüyorum.

Kiralama faaliyetlerinin artması sizi nasıl etkileyecek?

Komatsu alanında dünyanın en büyük firmaları arasında yer alıyor ve global anlamda marka bilinirliğimiz çok yüksek. Ürünlerimizin verimliliği, dayanıklılığı, yüksek ikinci el değeri ve yaygın satış sonrası hizmet desteği kiralama faaliyetlerinde markamızı olumlu etkileyecektir.

Satış sonrası hizmetleriniz hakkında neler söylemek istersiniz?

Müşterilerimizin satış sonrasındaki memnuniyetleri bizim için çok önemli. Komatsu olarak, satış sonrası hizmetlerin en önemli noktasının eğitim olduğunu biliyoruz ve geçtiğimiz aylarda Dubai’de yeni bir eğitim merkezi açtık. Dünyadaki bütün distribütörlerimizin teknik gelişimine katkı sağlamak ve onları son teknolojiye entegre etmeyi amaçlıyoruz.

Komatsu olarak Türkiye’deki hedefleriniz nelerdir?

Tüm dünya genelinde olduğu gibi burada da başta madencilik ve inşaat olmak üzere tüm segmentlerindeki pazar payımızı arttırmak istiyoruz. 1983 yılından bu yana Türkiye yolculuğumuzdaki partnerimiz Temsa İş Makinaları ile çalışmalarımızı etkin şekilde devam ettirerek, pazarda daha güçlü ve yaygın bir marka olmayı hedefliyoruz.

Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina
Forum Makina